image Από το βλέμμα στη φωνή Συνέντευξη στον ΚΡΗΤΗ FM

Από το βλέμμα στη φωνή

kyklades_MG_3636web

Τις επόμενες εβδομάδες η συνομιλία με το κοινό της «Καθημερινής» θα αραιώσει. Αλλά δεν θα χαθούμε, θα ξαναβρεθούμε, ό,τι κι αν συμβεί. Προς το παρόν θα εκτεθώ στην κρίση των συμπολιτών σε ένα πεδίο άλλο από το οικείο της εφημερίδας που με στεγάζει είκοσι δύο χρόνια, εντούτοις όχι τόσο μακρινό: στο πεδίο των εκλογών. Θα είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, συνεργαζόμενος με τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί; Ας πούμε ότι είναι μια καμπή στη μακρά διαδρομή στον δημόσιο χώρο. Από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, χρόνια σχολικά για μένα, έως τα χρόνια της κρίσης. Σε αυτό το διάστημα πολλά άλλαξαν στην Ελλάδα, στην κοινωνία, στα ήθη· οι άνθρωποι αλλάξαμε. Η πολιτική ζωή άλλαξε: τα αιτήματα, τα συνθήματα, οι προσδοκίες, οι σχέσεις, οι οργανωμένοι σχηματισμοί, οι συνειδήσεις. Η οικονομία πληγώθηκε. Τώρα αλλάζει γοργά και ο κοινωνικός σχηματισμός, παρότι δεν το βλέπουν όλοι από την ίδια γωνία θέασης: άλλοι έχουν πέσει, πολλοί· άλλοι ισορροπούν, έστω δύσκολα· άλλοι ολίγοι δεν πλήττονται από την κρίση. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι αλλάζει, βαθιά. Πολλοί αντιλαμβάνονται αυτή την αλλαγή σαν ένα παντοδύναμο χέρι που μας αρπάζει και μας εκσφενδονίζει σε σκοτεινά τοπία, ανεξερεύνητα.

Αυτό αισθάνομαι κι εγώ: σαν να ανοίγονται μπροστά μας δρόμοι, δρόμοι παλιοί και νέοι, ξεχασμένοι και απερπάτητοι, σκονισμένοι απ’ τη λήθη, τυλιγμένοι απ’ την ομίχλη του μέλλοντος. Είναι οι διακλαδώσεις της ιστορίας, εκεί όπου όλα είναι δυνατά, ανοίγουν όλα τα ενδεχόμενα, εκεί που νιώθεις όμως ότι δεν τα ορίζει όλα η τύχη, αλλά το φρόνημα και η βούληση, η φρόνηση και η τόλμη, η απόφαση και η ευθύνη της πράξης.

Σε αυτό τον κόμβο ο καθείς ακούει την κλήση του. Και δεν έχεις περιθώριο να κρυφτείς από το μέλλον, να αδρανήσεις πάνω στις ράγες της συνήθειας. Επώδυνα, με πολλές αμφιβολίες, με επιφυλάξεις, με τα βάρη της ηλικίας και τις υποχρεώσεις του βίου, με παλινδρομήσεις – ακούς την κλήση, βλέπεις έναν φανό να τρεμανάβει στο βάθος. Ζυγίζεις. Αποφασίζεις. Βγαίνεις σαν υπνοβάτης από το παλιό σου δέρμα και εισχωρείς στη λεπτή ομίχλη του μέλλοντος, οδηγημένος από τον προσωρινό φανό. Εκεί βρίσκεται η νέα Ελλάδα, τεμνόμενη με την αναδυόμενη νέα Ευρώπη, συναρτημένη με τον αναδυόμενο περίπλοκο κόσμο.

Η ευτυχής τομή ωστόσο δεν θα προκύψει μόνη της, είναι δικό μας έργο να την ορίσουμε και να την κάνουμε να βλαστήσει· θα είναι καρπός της βούλησης και των ενεργειών μας. Στα πεδία της Ευρώπης θα δοθούν σκληρές μάχες, πολιτικές και πνευματικές, που θα αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, με τον δικό μας σχεδιασμό, σύμφωνο με τις δικές μας ανάγκες, με τις δυνάμεις μας και τη φυσιογνωμία μας, σε αλληλεπίδραση με ό,τι δημιουργικό και ελπιδοφόρο συμβαίνει στην Ευρώπη, για την ανοικοδόμηση μιας Ελλάδας που θα τρέφεται από ελευθερία και δημοκρατία, και θα ανατρέπει τις βάρβαρες ανισότητες που γεννά η κρίση.

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη, και τώρα είναι ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των σιωπηλών, των θυμάτων, των φοβισμένων, των λαχταρισμένων, των αποφασισμένων, των υπερήφανων, των αγωνιστών της ζωής, των νέων, των μεσήλικων, των βετεράνων της εργασίας, να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων. Σε αυτές τις φωνές προσθέτω τη δική μου φωνή και τη δική μου πράξη. Τόσο.

Καθημερινή, 15.04.2014 / φωτ.: Αλέξανδρος Φιλιππίδης
19 Σχόλια
 • Διονυσία
  REPLY

  Καταλαβαίνω τις αμφιβολίες και τις επιφυλάξεις που αναφέρεις, τις νιώθω κι εγώ, αλλά έχω καταλήξει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα και να μην επαναπαυθούμε μετά.
  Καλή επιτυχία, ολόψυχα.

 • Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ.
  REPLY

  Καλή επιτυχία!
  Nα πάει χαλάλι και ο χρόνος που ξόδεψα για τον Σκάι ίσα για να ακούω τον λόγο δύο και μόνον ανθρώπων – ο ένας ήταν ο δικός σας.

  (καλή επιτυχία, όσο κι αν προσδοκώ στην διάλυση αυτής της ΕΕ που αποτελεί τον τάφο των εργατικών δικαιωμάτων – ποτέ και τίποτα δεν κέρδισαν οι εργαζόμενοι από την ένταξή μας, μόνο χαμένοι βγήκαν -, και που οι πραγματικοί στόχοι της έχουν πλέον γίνει φανεροί)

 • Βασιλική Κ. Σιάπκα
  REPLY

  Καλή επιτυχία Νίκο Ξυδάκη. Μακάρι να εκλεγείς. Η επιλογή σου απο τους Έλληνες πολίτες θα είναι σημάδι ανέλπιστης ωριμότητας… Προσωπικά, για χάρη σου θα ψηφίσω σύριζα στις ευρωεκλογές. Μεγάλη τελικά η χάρη του :)

 • Ανώνυμος
  REPLY

  Καλή επιτυχία. Η υποψηφιότητά σας θα ήταν και για μένα ένας λόγος (ίσως ο μόνος) να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά βρίσκομαι μακριά από την εκλογική μου περιφέρεια και αδυνατώ να ταξιδέψω.

 • Β.
  REPLY

  Ας καταγραφεί και η άλλη άποψη! Εκείνη που διατυπώνει την απογοήτευσή της για τη στράτευση των ανένταχτων -έτσι τουλάχιστον ήλπιζα…- γραφίδων και φωνών πίσω από τραγικές μετριότητες που παραπέμπουν στο πιο χυδαίο ύφος του εγχώριου λαϊκισμού και πολιτικού αναλφαβητισμού, εκείνων, δηλαδή, τους οποίους ο ίδιος ο μπλόγκερ στηλίτευε με συνέπεια από τη στήλη της «Κ» -παρεμπιπτόντως της «συστημικής» «Κ», της ίδιας «φυλλάδας» που φιλοξενούσε και τον μπλόγκερ ως αρχισυντάκτη και τον Παπακωνσταντίνου και τον Δελαστίκ παλαιότερα! Πόσο πια απόθεμα ψυχής έχει αυτός ο τρισκατάρατος «αστικός» μας Τύπος…

  • Β.
   REPLY

   …όπως και να έχει όμως… να ευχηθώ και εγώ καλή επιτυχία!!! Προφανώς και το Ευρωκοινοβούλιο έχει ανάγκη τη σκέψη ανθρώπων όπως ο Νίκος Ξυδάκης!

 • Κατερίνα Σ-Μ.
  REPLY

  Αλλά έρχεται ώρα, Β., που και οι «ανένταχτες φωνές» χρειάζεται να στρατευθούν, όταν ο σκοπός της στράτευσης είναι να ανατρέψει την πολιτική που κατέστρεψε μια χώρα και καταδίκασε τη νέα γενιά και τις επόμενες.

  Όσο για το «πιο χυδαίο ύφος του εγχώριου λαϊκισμού» αναζητείστε το στους πρώτους διδάξαντες. Αναζητείστε το, και θα το βρείτε, μέσα στις «ρητές και κατηγορηματικές» δηλώσεις τους». Αναζητείστε το στους λόγους των πρώην αλληλοϋβριζόμενων κομμάτων, που σήμερα λαϊκίζουν αγαπημένα με φτηνιάρικα κλισέ για «κοινωνικά μερίσματα», για μέριμνα αστέγων, για τον «πόνο» που νιώθουν για τους χειμαζόμενους πολίτες, για τα μέτρα που παίρνουν για την «Ελλάδα μας», αναζητείστε το και στις λοιπές ψευτοπατριωτικές κορώνες τους.

  • Β.
   REPLY

   Την ταπεινή μου άποψη εξέφρασα, με απλά λόγια θεωρώ πως ΚΑΙ ο συνδυασμός με τον οποίο συντάχθηκε ο μπλόγκερ δεν είναι παρά απότοκο του παλαιοκομματισμού / λαϊκισμού και τίποτε περισσότερο! Πόσω μάλλον όταν εξακολουθεί να πλειοδοτεί σε ακατάσχετη παροχολογία και να «ρελανσάρει» σε κοινωνική ευαισθησία, με προφανή σκοπό το εκλογικό όφελος!

 • Κατερίνα Σ-Μ.
  REPLY

  Κι εγώ τη δική μου ταπεινή άποψη εξέφρασα που όμως δεν είναι διαμορφωμένη από εικασίες περί «προφανών σκοπών», αλλά είναι διαμορφωμένη από τα επί 40ετία πεπραγμένα των δύο κομμάτων, από γεγονότα που τα αποτελέσματά τους τα νιώθουμε – κυριολεκτικώς – στο πετσί μας.

  Και για να μην γίνουν παρανοήσεις, δεν είμαι …συριζαία.
  :-)

  • Β.
   REPLY

   Δεν σας ζήτησα πιστοποιητικό του φρονήματός σας, όπως και δεν κατανοώ τον ζήλο σας στην υπεράσπιση του συγκεκριμένου σχηματισμού! Εγώ, λοιπόν, πάντως, έχω διαμορφωμένη άποψη για την προφάνεια του σκοπού, θέλετε να το συνεχίσουμε; Τέτοιο… σκοπό, πάντως, δεν έχω!

Leave a Reply

Your email address will not be published.