Η προσφυγική κρίση & το ζήτημα της ασφάλειας δοκιμάζουν την Ε.Ε. Ομιλία κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2016

Επίσκεψη στη Λέσβο με τους Πρέσβεις των χωρών ΕΕ & Schengen

Τη Λέσβο επισκέφτηκαμε χθες μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, συνοδευόμενοι από τους Πρέσβεις στην Αθήνα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνδεδεμένων χωρών Schengen.

Την πολυμελή αντιπροσωπεία μας, συνόδευσαν επίσης προκειμένου να την ενημερώσουν σχετικά η υποστράτηγος ΕΛΑΣ, Διευθύντρια του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου κ. Γιώργος Πάλλης, η Περιφερειάρχης κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Σπύρος Γαληνός, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την άφιξη μας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, μαζί με τους Πρέσβεις συναντήσαμε δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες που μόλις είχαν αποβιβαστεί από αυτοσχέδιες λέμβους και συνομιλήσαμε μαζί τους.

Ακολούθησαν επισκέψεις στον καταυλισμό Σύριων προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στο Κέντρο Καταγραφής και Διαπίστευσης Μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Στη συνέχεια αργά το μεσημέρι επιβιβαστήκαμε σε σκάφος Ανοικτής Θάλασσας του Λιμενικού Σώματος και πλεύσαμε στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως είπε και ο κ. Μουζάλας απευθυνόμενος στους Πρέσβεις, «θέλαμε να δείτε από πού έρχονται οι βάρκες, και να σας εξηγήσουμε για ακόμα μια φορά ότι στη θάλασσα η δουλειά που κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Ευρώπης είναι να διασώζουμε τους ανθρώπους. Δεν γίνεται απώθηση στη θάλασσα. Στα στεριανά μας σύνορα μπορούμε και κρατάμε απέξω τους ανθρώπους που δεν έχουν το δικαίωμα να μπούνε. Στα θαλασσινά σύνορα πρέπει να τους σώζουμε».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου όπου ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε αναλυτικά τους Πρέσβεις για τις διαδικασίες υποδοχής, καταγραφής και μετεγκατάστασης που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε τις διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία προς την Ευρώπη ενώ ανέλυσε τα καθήκοντα της Ελλάδας. Επιπλέον σημείωσε την ανάγκη οι ξένοι κρατικοί αξιωματούχοι να συνεννοούνται με τις ελληνικές αρχές κατά τον προγραμματισμό επισκέψεών τους στην περιοχή, ώστε να αποκτούν σφαιρική εικόνα του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ο αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αφού ευχαρίστησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το έργο τους στην περιοχή, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει μια τάξη στο πως κινούνται οι ΜΚΟ ώστε να προσφέρεται η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια σε πρόσφυγες.

Με τη σειρά μου, καλωσορίζοντας τη διεθνή αντιπροσωπεία στη Λέσβο, τους ευχήθηκα να είναι αυτόπτες μάρτυρες σε αυτό που συμβαίνει στα ευρωπαϊκά σύνορα. Σημείωσα πως ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις να παραλαμβάνουμε και να υποδεχόμαστε ανθρώπους από περιοχές πολέμου, από περιοχές εμφύλιων συγκρούσεων ή από περιοχές φτώχειας και απόγνωσης. Ενεργούμε σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ και σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές των δημοκρατιών και των λαών της Ευρώπης. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές δεν απωθούμε τους ανθρώπου που βρίσκονται στη θάλασσα, δηλαδή δεν τους αφήνουμε να βυθιστούν και να πνιγούν, σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Τους παρακάλεσα να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις και τους λαούς σας τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και τι πραγματικά είδανε με τα ίδια τους τα μάτια. Όπως η Γαλλία επικαλέσθηκε το άρθρο 42 της συνθήκης της Λισαβόνας για να ενεργοποιήσει την αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, μια αλληλεγγύη την οποία όλοι οφείλουμε να παράσχουμε, έτσι και η Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες ζητεί την αλληλεγγύη και την κατανόηση των κρατών μελών της ΕΕ.

Σχετικό Δελτίο Τύπου: http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/pragmatopoietheisa-episkepse-anupeks-ksudake-kai-an-upourgou-metanasteutikes-politikes-mouzala-me-presbeis-ee-kai-schengen-ste-lesbo-24112015.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter