image Συνάντηση με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Bert Koenders image Συνάντηση με Έλληνες Ευρωβουλευτές στην έδρα της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας

Συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπ. Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Michael Roth

Στο Γερμανικό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο συνάντησα σήμερα τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Michael Roth, που προ ολίγων εβδομάδων είχα υποδεχθεί στο δικό μου γραφείο.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αποτέλεσε κύριο θέμα της συζήτησης. Ο κ. Roth με ενημέρωσε πως το ζήτημα απασχολεί ιδιαιτέρως τη γερμανική κοινή γνώμη. Ο Γερμανός ΥΦΥΠΕΞ στάθηκε στη λειτουργία του μηχανισμού μετεγκατάστασης και επεσήμανε πως χρειάζεται να γίνει δίκαιη και αποτελεσματική η κατανομή προς όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης να βελτιωθεί συνολικά η διαδικασία διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Από τη μεριά μου ενημέρωσα τον ομόλογό μου πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της προς τους ευρωπαίους εταίρους της ενώ μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Επανέλαβα πως η Ελλάδα ζήτησε επίμονα το προηγούμενο διάστημα τη βοήθεια και ενίσχυση εκ μέρους της Ένωσης σε όλα τα επίπεδα, έλαβε όμως μέρος αυτής. Τόνισα την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στους γεωπολιτικούς λόγους που έχουν προκαλέσει την έκρηξη του προσφυγικού φαινομένου λέγοντας πως αυτό που συμβαίνει και ο τρόπος που αντιδρά η Ευρώπη αποτελεί ένα crash test για την Ένωση. Η Ελλάδα έσωσε την τιμή της Ευρώπης διασώζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους το 2015 στα θαλάσσια σύνορά της. Το ίδιο κάνει και η Γερμανία υποδεχόμενη 1.000.000 πρόσφυγες.

Οι δύο μας ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα της Τουρκίας, συμφωνώντας πως το γεγονός ότι η γειτονική χώρα προτίθεται να παρέχει άδεια εργασίας στους Σύριους πρόσφυγες αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μείωσης των προσφυγικών ροών, αλλά ασφαλώς χρειάζονται να γίνουν περισσότερα. Το κυριότερο είναι βεβαίως να σταματήσει η πολεμική σύρραξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση ακόμα και μια κατάπαυση του πυρός θα έστελνε ένα πρώτο θετικό μήνυμα προς τους Σύριους πολίτες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Επεσήμανα πως οι ευρωπαίοι εταίροι και η Ένωση πρέπει να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο Γερμανός ΥΦΥΠΕΞ υποστήριξε το σχέδιο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής. Σημείωσα πως η Ελλάδα υποστηρίζει τα νέα ευρωπαϊκά βήματα τονίζοντας όμως την ανάγκη σεβασμού στην Εθνική Κυριαρχία των Κρατών Μελών. Συνεπώς είναι απαραίτητος ο προσεκτικός σχεδιασμού του νέου σώματος.

Ακολούθως ο κ. Roth ζήτησε να ενημερωθεί τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ καθώς και για την πιθανότητα να εξευρεθούν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα μέσα στο 2016, επισημαίνοντας πόσο θετικό θα ήταν κάτι τέτοιο τόσο για τους άμεσα εμπλεκόμενους όσο και για την Ευρώπη.

Ενημέρωσα τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ειδικά για το θέμα της ΠΓΔΜ τόνισα ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη γείτονα χώρα ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο και πως από πλευράς της η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί κοινά αποδεκτή λύση. Εξέφρασα επίσης την βεβαιότητα ότι ο διάλογος που έχει εγκαινιαστεί ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος ο κ. Roth ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη του Ελληνικού Προγράμματος και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, για την οποία αναγνώρισε πως αποτελεί ένα δύσκολο έργο όπως εξάλλου θα ήταν -μια ευρεία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- δύσκολο έργο και για τη Γερμανία. Οι δύο μας συμφωνήσαμε πως η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και πως ο ρόλος της Γερμανίας προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικός.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter