image «Οι εταίροι πρέπει να καταλάβουν σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής προσφύγων» image «Οι φράχτες δεν αποτελούν λύση»

Συναντήσεις στη Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Διαδοχικές συναντήσεις χθες στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Miroslav Lajčák και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ivan Korčok.

Στο γεύμα εργασίας με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ivan Korčok, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση, την οποία καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στην επικείμενη Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Korčok σημείωσε πως η Ευρώπη πέρασε δυσκολίες αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση, αλλά τα κατάφερε. Με ενημέρωσε για τις προετοιμασίες της Σλοβακίας ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας, για πρώτη φορά. Επιπλέον, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την πλευρά της Ελλάδας καθώς και για την πορεία του Ελληνικού Οικονομικού Προγράμματος.

Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος τόνισα πως η, επιδιωκόμενη από την Ελλάδα, σύντομη και θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει τα απαραίτητα αισιόδοξα μηνύματα που θα επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία.

Στη συνέχεια ενημέρωσα τον ομόλογό μου για τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να διαχειριστεί το, ιστορικών διαστάσεων, προσφυγικό φαινόμενο σε συνεργασία με τον FRONTEX και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Σημείωσα πως η χώρα επιταχύνει τις προσπάθειές της για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα συμβάλλουν στην ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών. Αυτό πλέον γίνεται και με τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επεσήμανα, όμως, πως πέρα από τα τεχνικά ζητήματα είναι απαραίτητο το προσφυγικό να τύχει κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης.

“Θυμόμαστε με χαρά πως η υπογραφή της προσχώρησης της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στην Αθήνα και μάλιστα στη Στοά του Αττάλου”, σημείωσα. “Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μια περίοδο κατακερματισμού και εθνικών αντιπαραθέσεων. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν πιστεύουμε στην πολιτική της δημιουργίας φραχτών”.

Ενημέρωσα, επιπλέον, για το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο υποχρεώνει την Τουρκία να απαντά στα ελληνικά αιτήματα επιστροφής παράτυπων μεταναστών, το πολύ εντός επτά ημερών, για να έχει πρακτικό αντίκρισμα. Παράλληλα, τόνισα πως η Τουρκία μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των προσφυγικών ροών. Σημείωσα, πάντως, πως το κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Με τη σειρά του ο κ. Korčok επεσήμανε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και την ευχή να υπάρξει περαιτέρω στενή συνεργασία στο μέλλον. Με αυτή την αφορμή προσκάλεσα τον κ. Korčok να επισκεφτεί την Ελλάδα και ο Σλοβάκος Υφυπουργός αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση.

Στη συνέχεια συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας κ. Miroslav Lajčák.

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ο κ. Lajčák ζήτησε και ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα καθώς και στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Επανέλαβα πως η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και με τη βοήθεια του Frontex, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων, κάτι που άλλωστε αντίκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Επεσήμανα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απούσα για μια πενταετία, όσο εξελισσόταν η συριακή κρίση και είναι πλέον η ώρα να αναλάβει άμεσα ειρηνευτικές πρω-τοβουλίες. Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ προσφέρθηκε να βοηθήσει αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός Hot Spot ή με άλλο τρόπο που θα υποδειχθεί από την Ελλάδα. Ευχαρίστησα τον κ. Lajčák για αυτήν την πρωτοβουλία.

Σήμερα, Τετάρτη, βρίσκομαι ήδη στη Βουδαπέστη, όπου θα συναντήσω με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας κ. Sándor Pintér, τον Υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Takács Szabolcs, καθώς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας, Δρ. István Mikola.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter