Θερμή συνάντηση με τη Νορβηγίδα Υπουργό Ευρ. Οικονομικού Χώρου & Ευρ. Υποθέσεων κ. Αspaker Τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Συστήματος Χορήγησης Ασύλου πρότεινε η Σουηδική Κυβέρνηση

Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi

Συνάντηση σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν στην χωρίς ιστορικό προηγούμενο προσφυγική κρίση και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισή της προς όφελος τόσο των ανθρώπων που δραπετεύουν από εμπόλεμες ζώνες όσο και των κρατών διέλευσης και υποδοχής. Συζητήθηκαν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων και οι δυνατότητες αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης η οποία εκφεύγει όχι μόνο των δυνατοτήτων μιας χώρας αλλά ακόμα και της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισα πως θα είχε βαρύνουσα πολιτική σημασία και υψηλό συμβολισμό η επίσκεψη του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Ban Ki-Moon, στο Ανατολικό Αιγαίο, την πύλη εισόδου του ρεύματος των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν επιπλέον σε πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων. Ο Ύπατος Αρμοστής επεσήμανε πως από τη στιγμή που πρόσφυγες  φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, περνούν δηλαδή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες που ορίζουν τα δικαιώματα όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας, γεγονός με το οποίο συμφώνησα.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα, συμμετείχαν επίσης ο κ. Vincent Cochetel, Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. και Περιφερειακό Συντονιστή για την Προσφυγική Κρίση, η κ. Melissa Fleming, Επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και Εκπρόσωπο Τύπου του Ύπατου Αρμοστή, ο κ. Christian Baureder, Ειδικός Βοηθός του Ύπατου Αρμοστή και ο κ. Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter