Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ

Τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Συστήματος Χορήγησης Ασύλου πρότεινε η Σουηδική Κυβέρνηση

Την πρόταση της Σουηδικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Συστήματος Χορήγησης Ασύλου δεσμεύτηκα να μεταφέρω στην Ελλάδα και την Ελληνική Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχα σήμερα με τον Σουηδό Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Hans Dahlgren, στη Στοκχόλμη.

Ο κ. Dahlgren μου επισήμανε πως πρόκειται για μια πρόταση που βοηθά στην πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης και ζήτησε τη συνδρομή της Ελληνικής Κυβέρνησης στην υλοποίησή της. Σημείωσα με τη σειρά μου πως αποτελεί πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης η στήριξη προτάσεων που προσεγγίζουν τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με όρους κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η συνάντηση με τον κ. Dahlgren ήταν μία μόνον από τις επαφές με μέλη της Σουηδικής Κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης που είχα σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Σουηδία. Συγκεκριμένα συναντήθηκα διαδοχικά στη Στοκχόλμη με την Υφυπουργό Εξωτερικών κα Annika Söder, τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Hans Dahlgren, την Υφυπουργό Οικονομικής Πολιτικής και Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας κα Karolina Ekholm καθώς και την εκπρόσωπο του Κόμματος Μετριοπαθών για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σουηδικού Κοινοβουλίου, κα Karin Enström.

Η επίσκεψη επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων της Ελλάδας με τη Σουηδία και την κατανόηση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις θέσεις της Ελλάδας ενώ αναφέρθηκα στο σημείο καμπής στο οποίο έχει φτάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σήμερα βρίσκεται προ μιας υπαρξιακής κρίσης, με αφορμή την προσφυγική κρίση. Αυτό που συντελείται σήμερα στη Μεσόγειο είναι μια πρωτόγνωρη γεωπολιτική διαταραχή που απειλεί την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Και για αυτό είναι αναγκαίες πολιτικές απαντήσεις που στηρίζονται στη συνεργασία εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Επεσήμανα πως χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και άλλες, κατανοούν ότι η κρίση επηρεάζει τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πυρήνα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που επιδιώκουν εθνικές, διαλυτικές για την Ένωση λύσεις.

Ενημέρωσα αναλυτικά τους συνομιλητές μου για τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης καθώς και για τον πρωτοφανή αριθμό προσφύγων που υποδέχτηκε η χώρα τους τελευταίους μήνες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους περισσότερους από 120.000 ανθρώπους που διέσωσε η Ελληνική Ακτοφυλακή (και πλέον σε συνεργασία με την Frontex) στο Αιγαίο από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης. Ενημερώθηκα με τη σειρά μου από τους Σουηδούς αξιωματούχους για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τη δική τους πλευρά, για τις δυνατότητες αλλά και την αναπόφευκτη επιβάρυνση των δομών πρόνοιας του Σουηδικού κράτους. Έμφαση δόθηκε ιδιαίτερα στην υποδοχή και υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος.

Αύριο, η περιοδεία θα συνεχιστεί με ττο Ελσίνκι όπου θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Timo Soini, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Samuli Virtanen, τον Γενικό Γραμματέα για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Kare Halonen καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, κ. Petteri Orpo.

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της περιοδείας σε ευρωπαϊκές χώρες, η οποία μέχρι τώρα έχει συμπεριλάβει συναντήσεις με ομολόγους μου στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Στόχος των επισκέψεων είναι η ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις σε ζητήματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος καθώς και για την προσφυγική κρίση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter