Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ Συνέντευξη στο BBC RADIO 4

Όλοι θα θυμούνται τι επέδειξαν οι Έλληνες στα νησιά του Αιγαίου & τι οι άλλες χώρες στα σύνορά τους

Κατά τις επισκέψεις μου σε Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία τις προηγούμενες εβδομάδες το κλίμα προιώνιζε αυτό που συνέβη μετά τη Σύνοδο στις χώρες του Βίσεγκραντ. Στη Σκανδιναβία που τώρα επισκέπτομαι το κλίμα είναι διαφορετικό. Δεν αμφισβητούν ότι δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση. Η Σουηδία για παράδειγμα έβαλε ένα φραγμό στα σύνορα όταν πλησίασαν στα σύνορα 200.000 πρόσφυγες, συν 35.000 ασυνόδευτους ανήλικους κυρίως από το Αφγανιστάν. Αντιδρούν πολύ επιφυλακτικά στις μονομερείς αποφάσεις της Αυστρίας και των σύνορων χωρών, στο όριο του σοκ. Κυρίως εδώ στη Φιλανδία που έχουν πολύ μεγαλύτερη εισροή μεταναστών από την προηγούμενη χρονιά, και τα σχόλια που κάνουν είναι πολύ συγκρατημένα και επιφυλακτικά και εναντίον των ενεργειών που σφράγισαν τον βαλκανικό διάδρομο.

Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση η Αυστρία, και οι χώρες του Βίσενγκρατ σε αυτή τη γραμμή είναι, αλλά περίπου εκεί εξαντλείται. Η Αυστρία έχει δεχθεί πρόσφυγες. Οι χώρες που αντιδρούν με αυτό το βίαιο και ξενοφοβικό τρόπο, έχουν εκλογές, κι έχουν ακροδεξιά κόμματα, τα οποία είναι ισχυρές αντιπολιτεύσεις και επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα. Αυτό συμβαίνει και στην Αυστρία, στη Σλοβακία. Παρόμοιες εκλογές έχουμε στα τρία κρατίδια της Γερμανίας. Στην Ουγγαρία η ακροδεξιά κυβερνά κανονικά εδώ και καιρό.

Αυτό που πρέπει να δούμε στο φόντο, είναι μάλλον σκοτεινό, μία Ευρώπη που ξυπνά ακροδεξιά και ξυπνά γιατί οι λαοί στρέφονται προς τα κει, αναδιπλώνονται, φοβούνται το διαφορετικό και γιατί πιστεύουν ότι το άνοιγμα της παγκοσμιοποίησης τους καταστρέφει τη ζωή.
Δεν είναι τυχαίος ο φόβος της Γαλλικής Δημοκρατίας ενώπιον της επέλασης της Λεπέν, ούτε είναι τυχαία η σιγή ασυρμάτου που τηρεί η Γαλλία αυτή τη στιγμή. Είναι αυτό το μείγμα πολιτικού φόβου και επιβολής μιας ρητορικής από ακροδεξιούς σχηματισμούς από άκρο σε άκρο στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας σύμπραξης του ευρωπαϊκού Νότου ως προς το προσφυγικό θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν πάει μόνο γεωγραφικά. Αν πάει γεωγραφικά, έχουμε αυτό που συμβαίνει χρόνια και κορυφώνεται τώρα, είναι μια διαταραχή στη Μεσόγειο της σταθερότητας και της ασφάλειας που απειλεί το μεσογειακό μέτωπο και μπορεί να ωθήσει σε συσπειρώσεις και συμπράξεις. Συν τον πολιτικό παράγοντα, την επικράτηση δυνάμεων που έχουν έναν δημοκρατικό, προοδευτικό χαρακτήρα.

Από την άλλη, και στο Βορρά δεν υπάρχει η αντίληψη των χωρών του Βίσεγκραντ. Άρα δεν είναι όλη η Ευρώπη σε αυτό το κλίμα. Έχουμε πολύ ισχυρές περιοχές που ανθίστανται και φυσικά όλα είναι αμφίρροπα. Έχουμε και τη Μεσόγειο και την Σκανδιναβία που θα παίξουν το ρόλο τους στο πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικές τάσεις. Έχουμε δύο μεγάλα ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία και η Γαλλία.

Θα μας βγει σε καλό αυτή η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία που μας τυχαίνει, που έρχεται από την ιστορική μοίρα. Να κάνουμε όλες μας τις προσπάθειες σαν λαός, σαν κοινωνία, σαν κράτος, να κρατήσουμε αυτή τη προίκα ανθρωπισμού που έδειξε ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες. Όταν στο μέλλον, σε ένα δύο χρόνια, θα περάσει αυτό το πρόβλημα, όλοι θα θυμούνται τι έδειξαν οι Έλληνες στα νησιά του Αιγαίου, και τι έδειξαν κυβερνήτες και άλλοι λαοί στα σύνορά τους. Μπορεί να αποκατασταθεί η απωλεσθείσα αξιοπιστία και φήμη του ελληνικού λαού. Ότι σου τυχαίνουν ατυχίες αλλά μένεις όρθιος με ένα ηθικό και πολιτισμικό κεφάλαιο. Οι Έλληνες έχουν δίκιο, θα δικαιωθούν, με μια περηφάνια για την ανθρωπιά που δεν χάνεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.