image Παρέμβαση Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν Ρ/Φ συνέντευξη στον 9.84

«Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή»

Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση με τον Ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ζητήσαμε να κάνει παρέμβαση και είδαμε ότι έκανε μια πρώτη παρέμβαση, του ζητήσαμε μάλιστα να έρθει και στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την αύξηση του αριθμού των συνοριακών περιορισμών κατά μήκος της βαλκανικής εδαφικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συνάδουν με τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και του Πρωτοκόλλου του 1967, επειδή ο ατομικός καθορισμός του καθεστώτος του πρόσφυγα και η αξιολόγηση των ατομικών αναγκών προστασίας δεν γίνονται δυνατά. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει αμείωτος και το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στην Ελλάδα.»

[ Δείτε την ανακοίνωση αναλυτικά: http://www.un.org/press/en/2016/sgsm17563.doc.htm ]

H αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού στις 19 Σεπτεμβρίου. Προφανώς δεν μπορούμε να περιμένουμε μια τέτοια κρίση έως τότε.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων είναι το πιο σοβαρό διεθνές ζήτημα. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για ανθρωπιστική κρίση αλλά και για αποσταθεροποίηση και διάρρηξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, ανησυχώ ότι ενώ έχουν ληφθεί από τον Σεπτέμβριο πάρα πολλές αποφάσεις, 12-14 δέσμες μέτρων τις τελευταίες 6 συνόδους κορυφής, ελάχιστα ή τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για την ΕΕ. Εξάλλου, ανησυχητικό είναι και κάποιες μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών-μελών που ουσιαστικά να στρέφονται εναντίον άλλων κρατών-μελών.

Σαν συνοπτική αποτίμηση του ταξιδιού μου στις σκανδιναβικές χώρες, στο πλαίσιο των περιοδειών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό, να σας πω τα εξής.

Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι κατά των μονομερών ενεργειών και υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων. Οι επαφές με πολλά μέλη της σουηδικής κυβερνήσεων και με τέσσερις υπουργούς της φινλανδικής κυβερνήσεως δείχνουν ότι η Ελλάδα εισακούεται. Ότι δεν έχει ένα δικό της πρόβλημα, αλλά ότι είναι ευρωπαϊκό, όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες, βλέπουν τους κινδύνους διάρρηξης της ευρωπαϊκής συνοχής, βλέπουν ότι υπάρχουν ισχυρότατες φυγόκεντρες τάσεις και όλοι συνιστούν να μείνουν ενωμένοι στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Να σταθώ ιδιαίτερα στην πρόταση της σουηδικής κυβέρνησης για τη θέσπιση πανευρωπαϊκού συστήματος χορήγησης ασύλου. Πρόκειται για μια μια προωθημένη πρόταση που και εμείς ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε ώστε να μην υπάρχουν οι άτακτες μετακινήσεις και να διαλέγει ο πρόσφυγας πού θα θέλει να πάρει άσυλο. Για να εφαρμοστεί η αναλογικότητα, θα πρέπει να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Τέλος, να σημειώσω και το ενδιαφέρον της Νορβηγίδας υπουργού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελίζαμπεθ Άσπακερ να εντάξει τη χώρα μας στα προγράμματα των νορβηγικών ταμείων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα και τη συνάντησή μας την προηγούμενη εβδομάδα, η κ. Άσπακερ δήλωσε πως «για τα επόμενα χρόνια, μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και των νορβηγικών κεφαλαίων, υποστηρίζουμε προγράμματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών» και προσέθεσε πως υπάρχει ένα κεφάλαιο 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να κατανεμηθεί σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και στην ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών ΕΟΧ και της Ευρώπης».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter