«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο» Επίσκεψη στη Ρώμη της Ιταλίας

«Η Ευρώπη βιώνει μία «υπαρξιακή κρίση» υποκινούμενη από την κρίση των προσφύγων»

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Pedro Caldeira Rodrigues τoυ Πορτογαλικού Πρακτορείου Ειδήσεων LUSA

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Lusa, ότι ‘’η Ευρώπη διέρχεται μια «υπαρξιακή κρίση», που υποκινείται από την κρίση των προσφύγων και απέτυχε να σεβαστεί τους κοινούς κανόνες.
«Η Ευρώπη διέρχεται υπαρξιακή κρίση, είτε θα τηρεί τους κοινούς κανόνες ή δεν είμαστε Ένωση. Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει πέντε ή έξι φορές μια απόφαση, και μετά την παρέλευση μίας ή δύο εβδομάδων, δεν το σέβεται κανείς, έχουμε πρόβλημα» είπε.
Ο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Λισσαβώνα είχε συναντήσεις με την ομόλογό του Margarida Marques και την Υπουργό Εσωτερικών, Constanca Urbano de Sousa υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, “επικράτησε μια σκληρή ορθοδοξία», με επικεφαλής τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πλέον αδιάλλακτο υπερασπιστή των εγκεκριμένων κανόνων από τα όργανα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αλλά τώρα [στην περίπτωση της κρίσης των προσφύγων], ποιός υπερασπίζεται τους κανόνες;», διερωτήθηκε ο κ. Ξυδάκης. Και επεσήμανε: «Ποιός υπερασπίζεται την αναλογικότητα; Ποιός υπερασπίζεται τις αποφάσεις και τις συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Αν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν γίνονται σεβαστές, που έχουν ληφθεί από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, τι έχει απομείνει; Ποιος θα ακούσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Κανείς. Και εάν δεν ακούσουν τους ηγέτες …».
Η ρήξη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ έχει λάβει πρωτοφανή περιγράμματα με την εμφάνιση της ροής εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τις ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να αφιχθεί στα ελληνικά νησιά, πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρώπη.
Ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ προσδιορίζει τη ‘’συστηματική περιφρόνηση» από πλευράς διαφόρων κρατών-μελών, των ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ιδίως από πλευράς της ομάδας Visegrad (Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σλοβακία και Ουγγαρία), ως ένα από τα πιο σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της Ένωσης.
«Αν είμαστε απολύτως ορθοί έναντι του Διεθνούς Δικαίου, θα είμασταν στην ίδια γραμμή της ομάδας του Visegrad, αφού οι χώρες αυτές δεν αναγνωρίζουν κανέναν πρόσφυγα, να μην δεχόμαστε κανέναν!, Ούτε καν έναν», σημείωσε, τονίζοντας ευθύς αμέσως ότι για αυτή η κρίση – τη χειρότερη στην Ευρώπη από το 1945 – δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν εγγυήσεις για αποτελεσματικά μέτρα, μόνο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
«Η Δημοκρατία της Τσεχίας πρότεινε στην Ελλάδα να υποδεχθεί 20 πρόσφυγες, 15 Σύρους και πέντε που δεν θα είχαν καταγωγή από την Υεμένη. Αυτό δεν βοηθά, δεν είναι υποστήριξη, δεν είναι τίποτα», είπε. «Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, ας κάνουμε μια συμμαχία όσων είναι πρόθυμοι, ώστε να εξασφαλίσουμε λύσεις».
Ο Νίκος Ξυδάκης προέβλεψε ότι σε περίπτωση που βρεθούν έστω και «μερικές λύσεις» για την κρίση των προσφύγων, «χωρίς να ακολουθηθούν οι μονομερείς πολιτικές του Βίσεγκραντ», η συγκερκιμένη ομάδα θα είναι «σε πολύ δύσκολη θέση» μέσα σε λίγους μήνες: «Είτε’’ είπε, αναφερόμενος στην ομάδα Βισεγκραντ – ‘’θα διαρραγεί η ενότητα της Ε.Ε., είτε -το πιθανότερο- να απομονωθούν. Οι χώρες που εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε πρακτικές, αποτελεσματικές και πολιτικά σωστές λύσεις δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνους που ασκούν μονομερείς πολιτικές», τόνισε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ εντόπισε μια «περίεργη και ενδιαφέρουσα ιστορική στιγμή» που σχετίζεται με τη θέση της Γερμανίας, όντας «πολύ κοντά στη Μεσόγειο, όπως δεν συνέβη ποτέ στην ιστορία. Και όχι ως κατακτητής, αλλά ως υπερασπιστής». Μια παρόμοια ελπίδα αντιμετωπίζει η Αυστρία, με την οποία η Αθήνα είχε πρόσφατα ένα διπλωματικό επεισόδιο, διότι δεν προσκλήθηκε σε μια κρίσιμη συνάντηση των βαλκανικών χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση των προσφύγων, στη Βιέννη.
«Η Αυστρία θα αλλάξει, αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα με το λαϊκισμό της δεξιάς, πρόκειται για ένα δύσκολο εσωτερικό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
«Το περίφημο στυλ της ήπιας διπλωματίας της Βιέννης είναι η τάση να αναζητούν συμβιβασμούς, να βρίσκουν πάντα λύσεις. Νομίζω ότι αυτή η παράδοση θα αναδυθεί και πάλι», υπογράμμισε ο κ. ΑΝΥΠΕΞ.
Σε αυτήν την πολύπλοκη κρίση και τα επακόλουθα «πάζλ» της διπλωματίας, η Τουρκία αναλαμβάνει έναν άλλο αποφασιστικό ρόλο, όχι μόνο όσον αφορά στη φιλοξενία περίπου 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, αλλά με το να είναι η κύρια αφετηρία των μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε.
Ο Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε την προοπτική μίας συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ ο ίδιος υπενθύμισε επίσης τη διευρυμένη υπουργική συνάντηση μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας την Τρίτη, στη Σμύρνη: «Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη», είπε, αφού υπογράμμισε τη «τεράστια αναταραχή στα νότια και ανατολικά σύνορά της», μια αναφορά προς τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.
«Για πολλά χρόνια η Τουρκία έχει μια αμφίσημη σχέση με την Ευρώπη. Αλλά τώρα, με την κρίση των προσφύγων, η Τουρκία είναι σε μια θέση, όπου μπορεί να προσφέρει κάποιες λύσεις για την Ευρώπη», είπε ο κ. Ξυδάκης και κατέληξε: «στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, η Ευρώπη και η Τουρκία χρειάζονται ένα γάμο συμφέροντος», ενώ πιθανολόγησε για το μέλλον μια «προνομιακή ειδική σχέση με την ΕΕ.»

 

ΠΗΓΗ: https://www.dinheirovivo.pt/economia/grecia-diz-europa-atravessa-crise-existencial (παράδειγμα)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter