image «Δεν είναι τυχαία η μεταστροφή σε ΜΜΕ και κοινή γνώμη στη Γερμανία» -στο Κόκκινο και τον Δ. Ελευθεράτο image Ο αστυνομικός δεν πρέπει να θεωρείται ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά για το κράτος -στην ημερίδα της ΠΟΑΣΥ

Η Ελλάδα αναζητά δημοσιονομικό χώρο να αναγεννηθεί η παραγωγή & να ανακουφιστούν τα στρώματα που υποφέρουν -στον Real fm

Στον Νίκο Στραβελάκη και τον Real fm μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, σήμερα Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017.

Ρωτήθηκε για τις εξελίξεις περί τη διαπραγμάτευση και τις προσδοκίες από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αναφέρθηκε στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές είναι πάνω από όλα. Από κει και πέρα πρέπει να δεις τι προσαρμογές θα κάνεις. «Αλλά πρέπει να ξέρεις τι έχεις ανάγκη, τι χρειάζεται η χώρα σου για να μπορείς να πεις αν θα κάνεις υποχωρήσεις και συμβιβασμούς». Και όλα αυτά, συνέχισε ο Ν. Ξυδάκης υπό το φως της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κάνει «σκόνη» όλες τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Κάτι που δείχνει την εκτίμηση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν για το ΔΝΤ.

Ποιος θα «φταίει», ρώτησε ο δημοσιογράφος για τυχόν συμφωνία των δανειστών σε βάρος της χώρας μας; Για τους παραλογισμούς του Τόμσεν ή την εμμονή του κ. Σόιμπλε δεν φταίει η Ελλάδα, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις ακόμα και από πολιτικά πρόσωπα τελευταία, ότι η Ελλάδα έχει κάνει κάθε μεταρρύθμιση που της ζητήθηκε, περισσότερες από ποτέ πριν. Μήπως αντίθετα δεν έχουμε κάνει ό,τι μας ζήτησαν; επέμεινε ο δημοσιογράφος, αναφέροντας ως παράδειγμα την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Δεν ξέρω πόσες από τις συστάσεις έχουν υλοποιηθεί, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης, αυτό το ξέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Ξέρω όμως δύο τρία πράγματα από τη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πάρτε για παράδειγμα την ενιαία τιμή βιβλίου, σύσταση και αυτή της εργαλειοθήκης. Είναι ένα μέτρο που κατέστρεψε την αγορά βιβλίου. Δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη πλην της Βρετανίας, όπου έχει γίνει συγκέντρωση σε δύο μεγάλες αλυσίδες. Γιατί λοιπόν θεωρούμε δεδομένο ότι τα μέτρα της εργαλειοθήκης είναι μεταρρυθμίσεις που σώζουν την αγορά; Μπορεί να τη βουλιάξουν κιόλας. «Ρωτήστε βιβλιοπώλες, συγγραφείς, εκδότες, όσους εργάζονται στον κύκλο του βιβλίου να σας πουν αν αυξήθηκε ο τζίρος, αν βελτιώθηκε κανένας δείκτης και αν τελικά το βιβλίο φτάνει φθηνότερο στον καταναλωτή». Η πολιτική ουσία λοιπόν, επεσήμανε ο Ν. Ξυδάκης, δεν είναι να μετράμε ποσοστά «εκπλήρωσης» στην εργαλειοθήκη. Η ουσία είναι η διαφωνία των δύο βασικών εταίρων του προγράμματος. Ο ένας μάλιστα, ο οποίος το κατασκεύασε για να αποδειχθεί πολύ γρήγορα λανθασμένο και καταστροφικό. Και όπως δείχνουν τα memorandum που διαρρέουν τώρα, το ξέρανε από το 2010 ότι συνθέτουν ένα πρόγραμμα που δεν πρόκειται να «βγει» ποτέ. Ένα πρόγραμμα που μετέφερε το χρέος των τραπεζών στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ως αποτέλεσμα, βιώνουμε μια δημαγωγία, ένα απόλυτο ψέμα, ότι οι Έλληνες τρώνε τις συντάξεις των Ευρωπαίων, τη στιγμή που έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος της εθνικής οικονομίας.

Σήμερα; Σήμερα η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης και αναζητά ένα μικρό δημοσιονομικό χώρο για να ανακουφιστούν τα στρώματα που υποφέρουν και να αναγεννηθεί η οικονομία και η παραγωγή. Αντίθετα, οι δανειστές ροκανίζουν το χρόνο για να στριμώξουν τη χώρα: Take it or leave it! Αυτό είναι τώρα, και μετά θα είναι χειρότερο. Δεν είναι στάση εταίρου αυτή. Για τη δική μας στάση, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια να κερδίσεις το κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι σ’ αυτή τη φάση κάθε λογικός άνθρωπος αυτό θα έκανε. Θα διεκδικούσε να πάρει το σωστό.

Ο Νίκος Ξυδάκης ρωτήθηκε από τον Ν. Στραβελάκη και για άλλα θέματα.

Για το ΔΝΤ: Πρώτη φορά στα χρονικά βγήκε ανακοίνωση από το Βoard or Directors και ανέφερε δύο διιστάμενες απόψεις. Υπάρχει ισχυρή διχοστασία στο εσωτερικό του ΔΝΤ. Η κα Λαγκάρντ δέχεται προφανώς πολύ μεγάλες πιέσεις από τους εταίρους του Ταμείου για την πρακτική που έχει ακολουθηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας. Ότι ρίσκαραν πάρα πολλά χρήματα σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει κανένα εχέγγυο, δεν ακολουθεί την πάγια πρακτική που εφαρμόζει το ΔΝΤ.

Για τη δήλωση Σόιμπλε «εγώ ποτέ δεν απείλησα με Grexit»: Εδώ και χρόνια ο κ. Σόιμπλε δεν έχει πει μια καλή κουβέντα για τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις όποιες οικονομικές επιτυχίες. Όλοι αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές, ότι υπερέβαλλε εαυτόν, ότι πέτυχε δημοσιονομικούς και οικονομικούς δείκτες καλύτερους από το αναμενόμενο. Ο κ. Σόιμπλε δεν έχει πει μία φορά κάτι θετικό. Κατηγορεί συνέχεια την Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετές προσπάθειες, πράγμα εντελώς παράλογο και ψευδές.

Για μια αναγκαία εθνική σύνθεση: Πρέπει να συζητήσουμε αν μπορούμε να έχουμε μίνιμουμ συναινέσεις απέναντι στην παράλογη στάση των δανειστών. Αυτό είναι ένα βασικό θέμα. Όπως μπορούμε να συμφωνήσουμε για το Κυπριακό, έτσι πρέπει να συμφωνήσουμε για τη μοίρα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτό το παράλογο σπιράλ καθόδου με την ύφεση και το δυσβάστακτο δανεισμό, το δημογραφικό μαρασμό, το ρεύμα της μετανάστευσης, την αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, και στη βουλή, και σε think tank, και από τους ακαδημαϊκούς, και από τους δημοσιογράφους. Δυστυχώς όμως δεν γίνεται.

Για τις δηλώσεις Φίλη και αν υπάρχει ζήτημα για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ: Δεν έθεσε κανείς τέτοιο ζήτημα. Έχουμε μεταβολές και μεγάλες ιστορικές κινήσεις. Εύλογα κάθε πολιτική δύναμη διαρκώς διαβάζει και αφουγκράζεται τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία. Κι εγώ έχω πει αναλυτικά ότι πρέπει να δούμε σε βάθος το θέμα των κοινωνικών συμμαχιών. Η κοινωνία αλλάζει.

Και η εκπομπή έκλεισε με τον διάλογο:

-Με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσετε;

-Με όλους πρέπει να μιλάμε φυσικά, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης.

-Με τους ΑΝΕΛ υπάρχει ζήτημα στη σχέση σας, στη συγκυβέρνηση;

-Μέχρι στιγμής δεν νομίζω. Αν προκύψει θα πρέπει να το εξετάσουμε.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του σταθμού και ακούστε εδώ ολόκληρη τη ραδιοφωνική συνέντευξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter