image Η οικονομική προσπάθεια να επικεντρωθεί στο πώς θα δημιουργηθούν δουλειές -στο Πρώτο Πρόγραμμα image «Αν φτάσουμε σε δημοσιογραφία και δημόσια συζήτηση μεταξύ πολιτικών η οποία θα κάνει ανταλλαγές ατάκας έχουμε χάσει» – στην ΕΡΤ

Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας στην περιοχή -στον Real fm και τους Ν. Χατζηνικολάου & Α. Δελλατόλα

Στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα μίλησε (Real fm, 2.3.2017) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης για την αξιολόγηση, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση των ΗΠΑ.

Για την αξιολόγηση ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να κλείσει πριν τις 20 Μαρτίου. Υπάρχουν περιθώρια για αυτό, απάντησε. Αυτός είναι ο λόγος που τα τεχνικά κλιμάκια είναι εδώ και διεξάγεται μια συζήτηση εντατική τόσο σε επίπεδο τεχνικό όσο και πολιτικό. Όσον αφορά το ‘πακέτο μέτρων-αντίμετρων’ αναζητείται κάποια βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών. Συζητείται η βάση του 2% από την οποία εκκινεί το ΔΝΤ, το οποίο μπήκε στη συζήτηση μετά την επί μακρόν απροθυμία του. Ωστόσο η εκτίμηση μέχρι στιγμής του ΔΝΤ είναι από ασαφής έως άγνωστη. Οι Ευρωπαίοι και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν δεχθεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Το Ταμείο δεν ξεκαθαρίζει επ’ αυτού.

Στο σχόλιο του Ν. Χατζηνικολάου περί «δραματικής μείωσης συντάξεων» ή ότι δεν θα λειτουργήσει το πακέτο όπως επιθυμεί η κυβέρνηση ο Ν. Ξυδάκης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε σενάρια. Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε στις επίσημες ανακοινώσεις. Έχουμε έναν οδικό χάρτη, ξέρουμε ότι έχει καταρχάς συμφωνηθεί πακέτο αναπτυξιακών μέτρων, πέρα από τα μέτρα περικοπών που μπαίνουν στο τραπέζι κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια πλήρη εικόνα. Τώρα έχουμε ακριτομυθίες. Ακόμα και από την κα Μέρκελ, που είπε ότι μπορεί να εξεταστεί και η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:  Η ανάλυση που μπορεί να κάνει ένας σώφρων και ψύχραιμος παρατηρητής είναι ότι από την πλευρά του κ. Ερντογάν μέχρι τον Απρίλιο που θα γίνει το δημοψήφισμα θα υπάρχει κλιμάκωση. Έτσι ερμηνεύεται και η αλλοπρόσαλλη στάση του στο Κυπριακό. Πρέπει  να πορευτούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και ήρεμη αποφασιστικότητα. Δεν συμφέρει την Ελλάδα να κάνει θερμά επεισόδια. Είμαστε φάρος σταθερότητας σε όλη την περιοχή, δεν πρέπει να υποκύψουμε σε αυτές τις προκλήσεις αντιδρώντας με επιφανειακό τρόπο. Μια σταθερή, σθεναρή στάση είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είπε ότι μπορεί να μην «κραυγάζουν» αλλά έχουν δώσει δείγματα. Και από την πλευρά της ΕΕ υπήρξαν συστάσεις προς την τουρκική πλευρά, αλλά και η επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού είχε νόημα. Μπορεί να μην εδόθη τεράστια σημασία, όμως είχε πολλές και ουσιώδεις επαφές. Η σχέση του Λευκού Οίκου με την Άγκυρα μας είναι άγνωστη, τόνισε ο Ν. Ξυδάκης στο δημοσιογραφικό σχόλιο ότι «οι ΗΠΑ έχουν καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία». Υπάρχουν πάγια αμερικανικά συμφέροντα, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τα οποία δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι επίσης φανερό ότι μέσα στο γενικότερο μακροχρόνιο σχεδιασμό των ΗΠΑ τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο πυλώνες στο ΝΑΤΟ. Από κει και πέρα το γεγονός ότι έρχεται ένας εκπρόσωπος του State Department στην Αθήνα,  προσκαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον, επίκειται συνομιλία Τσίπρα- Τραμπ, όλα αυτά δείχνουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας διευρύνονται. Αυτό μας αφορά ως προς το κλίμα ασφάλειες και ηρεμίας στο Αιγαίο.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση του Ν. Ξυδάκη με τους δύο δημοσιογράφους και εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter