image Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας στην περιοχή -στον Real fm και τους Ν. Χατζηνικολάου & Α. Δελλατόλα image Τα χρόνια της κρίσης τα στοιχεία μιας διάχυτης μνησικακίας που υπήρχαν στο περιθώριο έγιναν κυρίαρχα -στο Κόκκινο

«Αν φτάσουμε σε δημοσιογραφία και δημόσια συζήτηση μεταξύ πολιτικών η οποία θα κάνει ανταλλαγές ατάκας έχουμε χάσει» – στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» των Γιώργου Δαράκη και Γιάννη Δάρρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε στον απόηχο της συζήτησης που προκλήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την κατάσταση της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Ο Ν. Ξυδάκης αναφέρθηκε τον πυρήνα του περιεχομένου του πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε, μιλώντας για την καταγωγή της κρίσης στον χώρο των media, την παθογένεια στο οικονομικό πεδίο που ξεκίνησε τις προηγούμενες δεκαετίες με την εισαγωγή ομίλων στο χρηματιστήριο και την πιστωτική υπερεπέκταση χωρίς εγγυήσεις και συνεχίστηκε με την κατάρρευση της διαφημιστικής δαπάνης η οποία σήμερα απορροφάται από το Facebook και τη Google.  «Ζούμε την κατάρρευση των ερειπίων των εισηγμένων και φορτωμένων με πολύ εύκολα δάνεια ομίλων».

«Η υπόθεση εργασίας που έκανα», συνέχισε, «είναι ότι και στην ποιότητα της δημοσιογραφίας υπάρχει μία ευθύνη. Η ευκολία της δημοσιογραφίας του lifestyle και της κλειδαρότρυπας η οποία ξεκίνησε από τα εύκολα περιοδικά και κάποιες εφημερίδες στο τέλος της δεκαετίας του 80 σιγά-σιγά διήθησε και τις σοβαρές εφημερίδες και τον κυριακάτικο τύπο που έγινε ένα μεγάλο ψυχαγωγικό πακέτο διηθημένο από το ήθος του lifestyle και του κουτσομπολιού».

«Δεν γενίκευσα ποτέ» απάντησε σε σχόλιο περί καθολικεύσεων. «Η αναφορά δεν είχε να κάνει με τη συνολική εικόνα της ΕΡΤ», διευκρίνισε. «Για την ΕΡΤ ανέφερα ένα παράδειγμα. Ανέφερα πως η τηλεόραση και τα δελτία ειδήσεων πριν από 20 χρόνια ήταν πυρήνας ενημέρωσης και έχουν φτάσει να γίνουν ένα μαγκαζίνο που έχουν λίγο από όλα και μπερδεύουν την ψυχαγωγία με την ενημέρωση. Είπα ότι πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησαν σε δελτία ειδήσεων να δείχνουν βιντεάκια από το youtube, διάφορα χαριτωμένα, και το είδα αυτό και στην ΕΡΤ σε δελτίο ειδήσεων».

Στο σχόλιο του Γ. Δαράκη ότι θα έπρεπε ως έμπειρος και καλός δημοσιογράφος, ασχολούμενος με την πολιτική να είχε εκτιμήσει ότι η δήλωσή του θα προκαλούσε συζήτηση απάντησε ότι ο χαρακτηρισμός μπορεί να ήταν υπερβολικός, η συζήτηση όμως για τα media έχει ουσία και είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε.

«Ειπώθηκαν πολλά πράγματα στο Φόρουμ των Δελφών για τα οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά των ΜΜΕ. Όταν φτάνουμε όμως στην παραγωγή περιεχομένου αρχίζουμε να αναζητούμε καταγωγικά το γιατί έχασε αξιοπιστία ο Τύπος, συνέχισε. Όταν βρισκόμαστε μετά από επτά χρόνια κρίσης που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία  και το κύρος των θεσμών, το κύρος του τύπου και την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας, έχουμε το καθήκον και την υποχρέωση να μιλήσουμε ειλικρινά, ακόμη και με ωμότητα, ακόμη και με μία φραστική υπερβολή. Δεν  χαρακτήρισα συλλήβδην την ΕΡΤ. Ούτε  θα το έκανα ούτε το έχω κάνει».

Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου Γ. Δάρρα ότι η ΕΡΤ δουλεύει σαν να είναι δημόσια υπηρεσία 9-5 και ότι όφειλε η κυβέρνηση και άρα και ο ίδιος ως πρώην υπουργός να το έχει αλλάξει αυτό ο Ν. Ξυδάκης επεσήμανε ότι καταρχάς δεν υπήρξε ποτέ υπουργός υπεύθυνος της ΕΡΤ. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση είναι απαράδεκτη, τόνισε. «Η άποψή μου είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου και στη φυσιογνωμία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Είναι εδραία μου πεποίθηση και δεν κάνω χιλιοστό πίσω από αυτή.  Θεωρώ απαράδεκτο να πάρει τηλέφωνο Υπουργός τον διευθυντή ειδήσεων  της ΕΡΤ».

Χαίρομαι πολύ που από δημοσιογράφους μάχιμους της ΕΡΤ ακούγονται αγκυλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της, είπε, αναφερόμενος σε ό,τι είπαν οι οικοδεσπότες, για το ότι πρέπει να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς στη δημόσια τηλεόραση. Χαίρομαι που λέτε ότι η ΕΡΤ χρειάζεται αναμόρφωση για να αρθούν οι ακαμψίες της. Αυτή είναι η έγνοια μας  για την ΕΡΤ, ας κάνουν πρόταση η διοίκηση και οι δημοσιογράφοι, να πάμε στη Βουλή να την αλλάξουμε προς το καλύτερο, κατέληξε.

Δεν επισημάνατε ότι υπάρχουν κανάλια με οικονομικά συμφέροντα, χωρίς άδειες, συνέχισε ο Γ. Δαράκης.

«Από τις πέντε χιλιάδες κουβέντες που είπα στο Φόρουμ για τα media ανεσύρθη μια. Αν η δημοσιογραφία έχει φτάσει να είναι δημοσιογραφία της μιας φράσης και του ενός τίτλου έχουμε πρόβλημα όλοι».

«Τώρα συζητάμε με ειλικρίνεια για το ότι η ΕΡΤ έχει προβλήματα και ότι πρέπει να τα διορθώσουμε. Και η πολιτική έχει προβλήματα. Και ο τρόπος που κάνουμε συζήτηση στη δημόσια σφαίρα. Εσείς τι περιμένετε από τους πολιτικούς; Να τα λένε όλα στρογγυλά και ωραία  για να αρέσουν στον κόσμο ή να λένε την αλήθεια; Δεν θέλετε να ξεκινάμε συζητήσεις αντισυμβατικές; Αν φτάσουμε σε μια δημοσιογραφία και σε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ πολιτικών η οποία θα κάνει ανταλλαγές ατάκας έχουμε χάσει όλοι. Επτά χρόνια υποφέρουμε, είμαστε σε ένα ιστορικό σπιράλ. Είμαστε σε μια συγκυρία στην οποία ο ελληνικός λαός που πληρώνει την ΕΡΤ έχει απαιτήσεις. Η ΕΡΤ πρέπει να εκπέμπει παρηγοριά, ελπίδα, αυτοπεποίθηση, μόρφωση».

«Να δεχτώ ότι χρησιμοποίησα μια οξύτερη φράση. Η ουσία είναι ότι χρειάζεται να δούμε τη δημοσιογραφία διαφορετικά και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ακόμα πιο αυστηρά και με υψηλότερες απαιτήσεις. Η δημοσιογραφία πάσχει και όταν πάσχει η δημοσιογραφία πάσχει και η δημοκρατία. Μας ενδιαφέρουν και τα δύο. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφους που είναι στην αγωνία του μεροκάματου και της επισφάλειας είναι πλήγμα για τη δημοκρατία».

«Αποσπούμε μία φράση και την πάμε αλλού», κατέληξε. «Αν ήθελα να δώσω μια εξήγηση για το τι ακριβώς είπα και τι εννοούσα, θα ερχόμουν στην ΕΡΤ. Και αυτό έκανα. Είμαι εδώ, μαζί σας. Την ΕΡΤ την τιμώ και την αγαπώ. Γι αυτό και έχω απαιτήσεις».

Εδώ η Πρωινή Ζώνη της 6ης Μαρτίου όπως μεταδόθηκε. Ο Ν. Ξυδάκης εμφανίζεται περίπου στις 2 ώρες και 8 λεπτά της εκπομπής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter