image «Αν φτάσουμε σε δημοσιογραφία και δημόσια συζήτηση μεταξύ πολιτικών η οποία θα κάνει ανταλλαγές ατάκας έχουμε χάσει» – στην ΕΡΤ image «Τα θέματα της εκπαίδευσης δεν μπορούν να στηρίζονται σε προσωπικές σχέσεις» – στο ραδιόφωνο alpha και την Γ. Παπαδάκου

Τα χρόνια της κρίσης τα στοιχεία μιας διάχυτης μνησικακίας που υπήρχαν στο περιθώριο έγιναν κυρίαρχα -στο Κόκκινο

Στο Κόκκινο 105,5 συνομίλησε ο Ν. Ξυδάκης με τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη για την συζήτηση που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του για τα ΜΜΕ.

«Τα χρόνια της κρίσης δυστυχώς όλα τα στοιχεία μιας διάχυτης μνησικακίας που υπήρχαν στο περιθώριο έγιναν κυρίαρχα. Η αγωνία ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας αντί να εκφραστεί με νέα σκέψη και πνευματική ανασυγκρότηση και να δώσει λύσεις απορροφήθηκε μέσα σε ένα σπιράλ που αναπαράγει κανιβαλισμό, μοχθηρία, δολοφονία χαρακτήρων και πολλή κλειδαρότρυπα. Αυτό ανίχνευσα στο Φόρουμ των Δελφών κάνοντας μια δική μου ανάγνωση, συνέχισε. Από το τέλος της δεκαετίας του ’80 και όλη τη δεκαετία του ’90, με την έκρηξη και των ιδιωτικών ΜΜΕ, των glossy περιοδικών και του lifestyle, που επέβαλε ως κυρίαρχο μοντέλο τη μαγκιά, το “πατάω στη μούρη σου για να ανέλθω”».

«Μερικοί από τους μηντιακούς ομίλους, τους τότε λαμπρούς και τώρα ερειπωμένους και καταπτωχευμένους, έκαναν τότε την πρώτη τους κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο. Οι  τράπεζες έδιναν τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις και ήταν ανάδοχες στην εισαγωγή μηντιακών ομίλων στη φούσκα του Χρηματιστηρίου.»

Ρωτήθηκε για το αν έχουν ευθύνη και οι δημοσιογράφοι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. «Φταίμε και οι δημοσιογράφοι. Υπήρχε εποχή που ήταν μεγάλη μαγκιά να δουλεύεις σε τρεις δουλειές, εκ των οποίων οι δύο εμμέσως πολιτικές-κρατικές. Εκφράσαμε και εμείς εκείνη την εποχή. Βέβαια του καθενός η πορεία είναι καταγεγραμμένη και στα σώματα των εφημερίδων και στα αρχεία που κρατάει το διαδίκτυο. Εμένα π.χ. μπορεί να με ελέγξει κάποιος τι έλεγα το 1987 ή το 1999. Τα ίδια έλεγα και τότε για το lifestyle και τις βαθύτερες επιπτώσεις του στην κατασκευή μιας νοσηρής νοοτροπίας, τα ίδια για τη φούσκα του χρηματιστηρίου και τη φούσκα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα ίδια και το 2006 και το 2007 όταν διακρίναμε αυτή την αθυμία της μετα-δημοκρατίας.  Δεν υπήρχε όραμα, ελπίδα ούτε πίστη στην ταυτότητά μας.»

Τέλος απάντησε σε σχόλιο για την «επίθεση στην ΕΡΤ».

«Δεν επιτέθηκα στην ΕΡΤ. Πρέπει να κάνουμε κριτική στην ΕΡΤ γιατί δεν είναι στην κατάσταση που θα θέλαμε. Θα ήθελα μία ΕΡΤ πιο ευφάνταστη, πιο ευκίνητη, πιο ζωηρή, ανοιχτή στο μέλλον, να πάρει έναν κουρασμένο λαό μέσα από την κρίση και να του ανοίξει ένα παράθυρο. Η ΕΡΤ είναι ένα ένα εργαλείο πολιτισμού, μόρφωσης και αυτοπεποίθησης. Η σημερινή ΕΡΤ απέχει από αυτό», είπε ο Ν. Ξυδάκης.

«Για την ΕΡΤ σχολίασα ένα παράδειγμα σε έναν ευρύτερο συλλογισμό», είπε. Σε παλαιά μέσα όπως είναι ο Τύπος και η τηλεόραση παίρνουν από το Υoutube ένα βίντεο που έχει γίνει viral και που το έχουν ήδη δει όλοι στο Facebook με εκατομμύρια views και κάποιος το βάζει στο prime time δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Αυτό το θεωρώ τραγικό. Αυτό είπα. Αυτή η στιγμή είναι τραγική. Δεν μπορείς να ακολουθείς το Facebook, πρέπει να πας αλλού. Εκεί που δεν θα πάει ποτέ το Facebook». «Το Facebook μπαίνει σε κάθε νοικοκυριό και υπό μία έννοια ενημερώνει και υπό μία άλλη έννοια αποκοιμίζει και αποβλακώνει γιατί νομίζεις ότι έχεις άποψη για τον κόσμο».

Στο σχόλιο αν η ΕΡΤ χρειάζεται να κάνει κέρδη απάντησε: «Την πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω υποχρεωτικής εισφοράς μαζί με τη ΔΕΗ. Δεν ζητά κανείς να έχει κέρδη η ΕΡΤ. Να έχει νοικοκυρεμένες τις δαπάνες της και τα έξοδα παραγωγής ζητάμε».

Τέλος μίλησε για το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ: Πρόκειται για ένα  «διαρκές αρχείο του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κοινωνίας, στα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα».«Το History channel της συνδρομητικής τηλεόρασης παρουσιάζει εκπομπές με υλικό κατά 80% από την ΕΡΤ, συμπλήρωσε. Πού θα δεις ταινία για τον Νικηφόρο Βρεττάκο, τον Εμπειρίκο να μιλάει ο ίδιος, τον Εγγονόπουλο; Αυτοί έφτιαξαν τον 20ο αιώνα, αυτά υπάρχουν στο αρχείο της ΕΡΤ το οποίο πρέπει να εμπλουτίζεται συνεχώς. Με αυτήν την έννοια είπα τραγική την ΕΡΤ όταν δείχνει βιντεάκια με σκύλους που μαθαίνουν χορό… Δείξε κάτι άλλο, είσαι η ΕΡΤ, ο εθνικός οργανισμός ενημέρωσης, διαπαιδαγώγησης και ψυχαγωγίας», κατέληξε. «Δεν ζητάμε από την ΕΡΤ να είναι ο οργανισμός που θα σκοράρει στο χρηματιστήριο με την κερδοφορία της. Ζητάμε άλλα πράγματα. Η έγνοια μας για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και η κριτική μας πρέπει να είναι η υψηλότερη δυνατή.»

Διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του σταθμού και ακούστε όλη τη συζήτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter