image «Μας αξίζει κάτι καλύτερο από τη δαιμονοποίηση» – άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών image Να σκεφτούμε ριζοσπαστικά, με τη φόδρα ανάποδα, για να καθορίσουμε μία άλλη πορεία για το έθνος – στο Star και το LiveU

Η εμπειρία από δύο χρόνια διακυβέρνησης θα μας βοηθήσει να κάνουμε περισσότερες τομές – στην τηλεόραση του Σκάι

Καλεσμένος στην Άννα Μπουσδούκου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (τηλεόραση Σκάι, Τώρα», 15.3.2017) Νίκος Ξυδάκης ρωτήθηκε καταρχάς για την κατάσταση των τραπεζών και τον αυξημένο δανεισμό από τον ELA.

Ο Ν. Ξυδάκης είπε ότι η μεγάλη εικόνα της χρονιάς είναι ότι είχαμε κάποια σημάδια ανάκαμψης. Ειδικότερα στις τράπεζες μπορούμε να ανατρέξουμε στις δηλώσεις της επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού η οποία μετά την εξέταση των στοιχείων των τραπεζών δήλωσε ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ενδεχομένως στο ζήτημα της ρευστότητας να υπήρξε μια μικρή κάμψη τον Φεβρουάριο λόγω της αβεβαιότητας στην διαπραγμάτευση. Από κει και πέρα το δομικό πρόβλημα είναι εκείνο των κόκκινων δανείων που παραμένει από την αρχή της κρίσης. Προωθούνται κάποιες λύσεις, είχαμε μία επανάκαμψη  καταθέσεων το καλοκαίρι. Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε το λεγόμενο οικειοθελή επαναπατρισμό κεφαλαίων που θα τονώσει περαιτέρω τις τράπεζες.

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι η εμπιστοσύνη θα κερδηθεί από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης τόνισε ότι στη  διάχυτη άποψη ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει γρήγορα και με την οποία εν πολλοίς συμφωνεί αντιπαρατίθεται ένα επίσης ισχυρό επιχείρημα ότι δεν μπορείς να κλείνεις οποιαδήποτε φάση αυτού του προγράμματος  βιαστικά και εις βάρος θεμελιωδών απαιτήσεων της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει αμοιβαία δυσπιστία εκ μέρους της Ελλάδος και ίσως εκ μέρους και των δανειστών.  Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την αξιολόγηση προσπαθώντας να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του ελληνικού λαού και της οικονομίας. Δεν μπορείς να προσυπογράψεις τα πάντα. Αυτό συνέβη από την αρχή της κρίσης και μας κυνηγάει ακόμη. Μπαίνουν απαιτήσεις που δεν υπήρχαν στην αρχική συμφωνία. Αυτό που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα μετά την πρώτη αξιολόγηση όλη τη σχέση μας με το Πρόγραμμα, συνέχισε ο Ν. Ξυδάκης,είναι η θεμελιώδης διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Το ΔΝΤ συμφώνησε για τη συμμετοχή του και μετά έθεσε όρο τη μείωση του χρέους, κάτι που δεν θέλει να ακούσει το Βερολίνο. Το ΔΝΤ έχει παραβιάσει τις καταστατικές του αρχές κατάφωρα.

Ρωτήθηκε αν είναι ικανοποιημένος από το έργο της κυβέρνησης: Όχι, γιατί η προσδοκία και η λαχτάρα μας, από τους δικούς μας ανθρώπους και τη δική μας παράταξη, είναι να είμαστε διαρκώς καλύτεροι. Έχουμε κάνει βήματα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον αλλά θα επιθυμούσα ακόμη περισσότερα. Είναι δύσκολο το διεθνές περιβάλλον και η καταναγκαστική συνθήκη του δανεισμού και της επιτροπείας, όπως επίσης το πλέγμα εξουσίας στη χώρα μας με παγιωμένες νοοτροπίες και ομάδες συμφερόντων. Μπορούμε να επιδείξουμε ακόμη μεγαλύτερη τόλμη και μεγαλύτερη εστίαση. Υπάρχει τώρα μία εμπειρία από τα δύο χρόνια διακυβέρνησης που θα βοηθήσει να κάνουμε περισσότερες τομές. Και  ο κόσμος το λαχταράει αυτό και εμείς μπορούμε και θέλουμε να ισορροπήσουμε αυτή την τεράστια πίεση της επιτροπείας η οποία είναι εφιαλτική. Υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικής με ορίζοντα μέλλοντος. Για  αυτό δουλεύουμε οπλισμένοι με την εμπειρία της διετίας. Δεν είναι εύκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά δεν είχαν δίκτυα μέσα στους μηχανισμούς της εξουσίας. Υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις αδράνειας, οπισθοδρόμησης και αυτοσυντήρησης, που μας έφτασαν ως εδώ και αντιστέκονται. Θα πρέπει να δουλέψουμε και με πνεύμα συναίνεσης στην κοινωνική βάση για να πάει το μήνυμα στις κορυφές των πολιτικών εκφράσεων που συνεχίζουν να ακολουθούν μία σκιαμαχία.

Ρωτήθηκε αν θα ψήφιζε όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση και απάντησε ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση φέρει κάτι προς ψήφιση θα το πιστεύει και θα μπορεί να το υποστηρίξει οπότε θα το ψηφίσουν και οι βουλευτές. Ωστόσο ακόμα είμαστε σε σενάρια.

Στο σχόλιο ότι η κυβέρνηση ψήφισε μνημόνιο χωρίς να το πιστεύει είπε ότι «όταν είσαι υπό εκβιασμό και με κλειστές τράπεζες και με την κοινωνία σε ασφυξία, κάνεις μία τακτική υποχώρηση».

Για τη διευρυμένη πλειοψηφία που προτάθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη είπε ότι μπορούμε να το εξετάσουμε και να το συζητήσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν υπογράφει, χωρίς να κάνει κριτική στις απαιτήσεις των δανειστών. Δεν ξέρουμε καν ποιους αγώνες έχει δώσει στους κόλπους του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος υπέρ της Ελλάδος όχι υπέρ της φιλοδοξίας το να γίνει πρωθυπουργός.

Υποστηρίξατε τη θέση του κ. Κατρούγκαλου για την ελευθερία συγκεντρώσεων σχολίασε η κ. Μπουσδούκου. «Δεν έκανα καμία τέτοια δήλωση είπε» και συνέχισε: «Η θέση μου είναι ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί απέναντι στις διεσταλμένες υπερερμηνείες που επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δικά της ακροατήρια ενόψει του δημοψηφίσματος. Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και αμετακίνητοι στην προάσπιση της κυριαρχίας και των σχέσεων ειρηνικής και ασφαλούς γειτονίας».

Ρωτήθηκε στο τέλος για το «μέτωπο» της δημοσιογραφίας: Δεν άνοιξα κανένα μέτωπο, είπε. Έκανα μια περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση, η ανεργία και η καταρράκωση των συνθηκών εργασίας δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για υγιή αναπαραγωγή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Αμετακίνητη τα τελευταία 30 χρόνια που είμαι δημοσιογράφος είναι η θέση μου να στηλιτεύσουμε τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, του εντυπωσιασμού και τη δολοφονίας χαρακτήρων.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter