image Η εμπειρία από δύο χρόνια διακυβέρνησης θα μας βοηθήσει να κάνουμε περισσότερες τομές – στην τηλεόραση του Σκάι image Ή είμαστε χώρα & κοινωνία ή είμαστε ένα συνονθύλευμα φατριών, που δεν επικρίνει ούτε τους παραλογισμούς των δανειστών – στον Flash 96

Να σκεφτούμε ριζοσπαστικά, με τη φόδρα ανάποδα, για να καθορίσουμε μία άλλη πορεία για το έθνος – στο Star και το LiveU

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης καλεσμένος στην εκπομπή LiveU του Star με την Πόπη Τσαπανίδου (20 Μαρτίου 2017) ρωτήθηκε καταρχάς για την αξιολόγηση.

Θα κλείσει η αξιολόγηση αργά ή γρήγορα, είπε. Και η οικονομία και η κοινωνία θα πρέπει να ζήσουν και εκτός μνημονίων. Το θέμα δεν είναι να κλείσει όπως – όπως αλλά με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Αυτό που βλέπουμε σαν γενική εικόνα είναι ότι οι δανειστές διαρκώς ζητούν. Δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα  φυσιολογικά περιθώρια που απαιτεί κάθε οικονομία για να επανεκκινήσει και να προχωρήσει κανονικά.

Βλέπουμε δηλαδή παραλογισμούς, πράγματα τα οποία αν εφαρμοστούν δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα την οικονομία όπως τα μέτρα που περιορίζουν την ενεργό ζήτηση ή επιτρέπουν τις ελεύθερες μαζικές απολύσεις σε μία αγορά εργασίας που είναι κατεστραμμένη μετά από επτά πρώτα χρόνια εσωτερικής υποτίμησης και ανεργίας. Υπάρχει μία τιμωρητική εμμονή, μία ιδεοληψία πάνω στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο μετά από 7 χρόνια εφαρμογών προγραμμάτων, αποτυχημένων κατά κοινή ομολογία, δεν βλέπουμε πώς μπορεί να πάρει μία ανάσα.

Για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης: Δεν κωλυσιεργούμε. Πρέπει  να δούμε τη δική μας ιστορία από το Μάιο του 2010 που υπαγόμαστε στην επιτροπεία. Να δούμε τι έχει γίνει με όλες τις αξιολογήσεις, τα μεσοπρόθεσμα, τα προγράμματα και τους επαναπρογραμματισμούς. Φθείρεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η εμπιστοσύνη του πολίτη στους πολιτικούς θεσμούς, τα πολιτικά κόμματα & πρόσωπα χωρίς να διασώζεται  η ελληνική οικονομία. Το μέλλον και τα ιστορικά γεγονότα δεν είναι εύκολο να τα προικοινομείς ούτε να τα προβλέπεις. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε διαφορετικά, να σκεφτούμε με άλλες αφετηρίες, να σκεφτούμε με τη φόδρα ανάποδα, ριζοσπαστικά για να καθορίσουμε μία άλλη πορεία για το έθνος. Έχουμε δημογραφικό μαρασμό, έχουμε μεταναστευτικές απορροές. Έχουμε μία οικονομία που συρρικνώνεται και ένα φρόνημα στον ελληνικό λαό που είναι μουδιασμένο.

Η δική μου η άποψη είναι ότι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να δούμε μερικά πράγματα ριζικά διαφορετικά και στην αναδιοργάνωση του κράτους και στην αναδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού και να δώσουμε ένα νέο σκελετό, πολιτικό και ηθικό στην κοινωνία. Να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στην εργασία μας. Δεν υπάρχει ο μάγος  με το φωτόσπαθο που θα λύσει τα προβλήματα.

Κατά τα άλλα η αξιολόγηση χαρακτηρίζεται από την αντινομία μεταξύ αυτού που λένε οι περισσότεροι αναλυτές, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμπεριλαμβανομένου, ότι πρέπει να γίνει ανακούφιση χρέους έναντι αυτού που θέλει ο Σόιμπλε. Πώς θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση αν ζητείται έκθεση βιωσιμότητας του χρέους; Υπάρχει  θεμελιώδης αντίφαση και σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Τέλος ρωτήθηκε για τα προνόμια των βουλευτών και απάντησε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη περιορίσει προνόμια και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής προκρίνουν να υπάρξει ρύθμιση του αφορολόγητου. «Αν θέλουν όλοι οι βουλευτές θα κληθούμε να τα ψηφίσουμε μέσα στη Βουλή και να δείξουμε στην πράξη ενώπιον της κοινωνίας ποιος εννοεί και ποιος δεν εννοεί κάτι», κατέληξε απευθυνόμενος στον κ. Βαρβιτσιώτη που βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ. Η συζήτηση με τον Ν. Ξυδάκη ξεκινά στο 1:20 περίπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter