image Να σκεφτούμε ριζοσπαστικά, με τη φόδρα ανάποδα, για να καθορίσουμε μία άλλη πορεία για το έθνος – στο Star και το LiveU image ΑΕΠΙ: Χρέος της κυβέρνησης να αποτρέψει την κατάρρευση που θα βλάψει δημιουργούς & χρήστες

Ή είμαστε χώρα & κοινωνία ή είμαστε ένα συνονθύλευμα φατριών, που δεν επικρίνει ούτε τους παραλογισμούς των δανειστών – στον Flash 96

Μιλώντας με τον Άρη Ραβανό στον Flash 96, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ρωτήθηκε καταρχάς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία σήμερα: Πιθανό να υπάρξει κάποια συμφωνία χωρίς να είναι η τελική, απάντησε. Ας περιμένουμε. Απέδωσε το μπλοκάρισμα για το τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης στην αντινομία που υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τη ρύθμιση του χρέους. Σε αυτό έχει προστεθεί η μακρά προεκλογική περίοδος της Γερμανίας.

Ρωτήθηκε για το αν η χώρα μας έχει συμμάχους ή τι θα μπορούσε να σημάνει μια πιθανή νίκη του Σούλτς όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Στο βαθμό που υπάρχει η μεταστροφή στο SPD και του ιδίου του κ. Σουλτς, ενδεχομένως να σηματοδοτείται η αρχή μιας αλλαγής της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, εξαιρετικά σημαντική για όλη την ευρωπαϊκή κεντρο-αριστερά και αριστερά, στην κατεύθυνση άρσης της λιτότητας. Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα μπορεί να έχει κάποια οφέλη. Το είδαμε αυτό στη Γαλλία. Ο Σαρκοζί ήταν λάβρος απέναντι στις ελληνικές θέσεις, ο Ολάντ είχε πιο λογικές θέσεις, ήταν πιο μετριοπαθής. Το ίδιο είδαμε και στην Ιταλία όπου μια ψυχρή ουδετερότητα μεταστράφηκε σε μια ποιο θερμή στάση από το καλοκαίρι του 2015 με τον Ματέο Ρέντσι, ενώ σταθερή είναι η στάση του Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό  κοινοβούλιο. Έχουμε μια ουσιώδη μεταβολή κλίματος, αλλά το κλίμα αυτό πρέπει να εκφραστεί σε αλλαγή πολιτικής. Είναι κρίσιμο να δοθεί δημοσιονομικός χώρος, πρέπει οι άνθρωποι να βρουν δουλειά, υπάρχει δημογραφικός μαρασμός, εκροή των καλύτερων. Όλα αυτά θα καθορίσουν τι θα είμαστε μακροπρόθεσμα. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με όρους τριμήνου, με όρους πολιτικού κέρδους μιας παράταξης ή μιας κυβέρνησης.

Έχουμε μπροστά μας τη ιστορική Σύσκεψη της Ρώμης, συνέχισε. Το πεδίο της εθνικής πολιτικής και συζήτησης είναι να απαντηθούν ερωτήματα όπως σε ποια θέση θα είναι στη νέα γεωγραφία η Ελλάδα, με ποιους όρους, με ποιες προϋποθέσεις. Αυτό είναι το κατεξοχήν πεδίο εθνικής συζήτησης.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν τυχόν στήριξη από ΝΔ και άλλες δυνάμεις του προϊόντος της συμφωνίας θα αποτελεί έκφραση εθνικής πολιτικής, ο Ν. Ξυδάκης απάντησε καταφατικά. «Θα πρέπει να υπάρχει και μια κριτική απέναντι στους δανειστές. Ή είμαστε χώρα, κοινωνία, έθνος ή είμαστε ένα συνονθύλευμα φατριών. Όταν μερικά πράγματα από αυτά που προβάλλουν οι δανειστές είναι εξόφθαλμα παράλογα δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο». Με αυτή την έννοια, όπως το καλοκαίρι του 2015 ψηφίστηκε η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα από πολύ μεγάλο φάσμα βουλευτών, θα μπορούσε και τώρα να συμβεί κάτι παρόμοιο. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι τον διακαή πόθο του κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός με κάθε τίμημα, χωρίς στρατηγική. Δεν βλέπω πώς μπορεί να αξιοποιήσει ένα δυσμενές πρόγραμμα, μια δύσκολη αξιολόγηση για το καλό της χώρας.

Ακολούθως ρωτήθηκε για τα όρια της κοινοβουλευτικής ομάδας και τις τυχόν υποχωρήσεις που μπορεί αυτή να κάνει. Ασφαλώς υπάρχουν επιφυλάξεις και σκέψεις σε κάθε δημοκράτη βουλευτή που αισθάνεται ευθύνη, απάντησε. Νομίζω ότι είμαστε αποφασισμένοι να ψηφίσουμε δύσκολα πράγματα, υπάρχουν όμως και όρια. Θα το δούμε αυτό. Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει δείξει εν τοις πράγμασι ότι είναι δυνατή, αρραγής και με αίσθημα ευθύνης.

Για τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και το σενάριο των εκλογών είπε ότι τα περιθώρια μιας δυναμικής διακυβέρνησης δεν έχουν εξαντληθεί. Μπορούμε να εντείνουμε τις προσπάθειες προς την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη αναδιανομή, την απελευθέρωση αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Τώρα υπάρχει και η εμπειρία της διετούς διακυβέρνησης, κατέληξε. «Γίνατε σοφότεροι αυτά τα δύο χρόνια;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Πολύ σοφότεροι, είναι όμως μια πικρή σοφία, μια πικρή γνώση», κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter