image Διαπραγματευόμαστε – δεν μπορούμε με τα χέρια κάτω να υπογράφουμε ό,τι βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές image Επειγόντως: Μια νέα Εθνική Σύνθεση είναι αναγκαία

Η «ΕΡΤ Report» για την ΑΕΠΙ

Η εκπομπή ΕΡΤ Report της 8ης Απριλίου ξεδιπλώνει την ιστορία της ΑΕΠΙ από την ίδρυσή της το 1930 μέχρι τη στιγμή αποδόμησης της παντοδυναμίας της, με τη δημοσίευση του πορίσματος ελέγχου της Ernst & Young, το Φεβρουάριο του 2017. Γίνεται επίσης αναφορά στις κινήσεις αποκατάστασης της νομιμότητας με τις ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και στις απόψεις των καλλιτεχνών για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Η εικόνα που συντίθεται με το ρεπορτάζ: Από τη μια η σκανδαλώδης διαχείριση της εταιρίας που έβλαψε σε καταστροφικό βαθμό δικαιούχους και χρήστες, αποφέροντας τεράστια κέρδη στα μέλη της οικογένειας που είχε τον απόλυτο έλεγχό της. Από την άλλη, η πλημμελής μέριμνα της Πολιτείας να παρέμβει νομοθετικά για να μπορεί να ασκήσει έλεγχο επί των πεπραγμένων της, παρά το ότι οι φωνές για κακοδιαχείριση πλήθαιναν καθώς περνούσαν τα χρόνια. Ο νόμος 2121/93 ο οποίος θα μπορούσε να συγκροτήσει το πλαίσιο εξυγίανσης και σωστής διανομής των οφειλόμενων στους δικαιούχους, έδωσε αντιθέτως υπερεξουσία στην ΑΕΠΙ και επισφράγισε την αδυναμία κρατικής επόπτευσης.

Χαρακτηριστική της δύναμης της ΑΕΠΙ η φράση της Διευθύντριας του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων Ε. Σταματούδη όταν λέει ότι το νομοθετικό καθεστώς ήταν ατελές και το προεδρικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) εκδόθηκε μόλις το 2015, με 22 (!) ολόκληρα χρόνια καθυστέρησης: « Αν δεν υπήρχε ο ΟΠΙ και η ενασχόληση του κ. Ξυδάκη δεν θα έχουμε φτάσει σήμερα εδώ που έχουμε φτάσει, διότι έγιναν τα μύρια όσα ακόμα και όταν ξεκινήσαμε, για να σταματήσει ο έλεγχος», καταθέτει η κ. Σταματούδη.

Το κλίμα της αδιάφορης Πολιτείας διατυπώνεται ακόμα ωμότερα από τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο όταν μιλάει για ένα κράτος που αδιαφορεί στις εκκλήσεις και τις καταγγελίες των δικαιούχων «είτε από βλακεία είτε από δολιότητα». Εξηγεί ότι το σωματείο Μέτρον των δημιουργών που συστήθηκε ουσιαστικά για να ψάξει τι γίνεται γύρω από την ΑΕΠΙ, συνάντησε τον Ν. Ξυδάκη όπως πολλούς προηγούμενους υπουργούς στο ίδιο γραφείο, στις ίδιες καρέκλες ίσως και την τελευταία μέρα της υπουργίας του και εκείνος είπε «εντάξει, θα παραγγείλω τον έλεγχο. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία και για αυτό είμαστε εδώ σήμερα». Ο Νίκος Ζούδιαρης συμπληρώνει «ήταν τόσο απλό, ένας υπουργός να δώσει μία εντολή».

Η υπόθεση ΑΕΠΙ πήρε τη δικαστική οδό, εν τούτοις η σχετική νομοθέτηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμεί και ο ορισμός Επιτρόπου με στόχο να μην αποσαθρωθεί πλήρως η ήδη τρωθείσα σχέση εμπιστοσύνης δημιουργών – χρηστών.

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την εκπομπή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter