image Η «ΕΡΤ Report» για την ΑΕΠΙ image «Το ΔΝΤ παραβιάζει τις ιδρυτικές του αρχές από την πρώτη μέρα της κρίσης» – στο Κόκκινο

Επειγόντως: Μια νέα Εθνική Σύνθεση είναι αναγκαία

Στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», 10 Απριλίου 2017) ο Κοινοβουλευτικής Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση: Μετά τη συμφωνία να προχωρήσουμε σε άλλο επίπεδο συζητήσεως. Η κριτική που ασκείται στις πράξεις της κυβέρνησης συχνά εκπορεύεται από πολιτικά πρόσωπα τα οποία δρουν σαν να μην προέρχονται από κάποιο παρελθόν, σαν να μην υπάρχει η μακρά και πλούσια σε εμπειρίες Μεταπολίτευση.

Ας πάρουμε τα έργα τα οποία εγκαινιάστηκαν πρόσφατα -τους τέσσερις οδικούς άξονες. Θα συμβούλευα τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ να μελετήσουν ένα πολύ εμπεριστατωμένο χρονικό – ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλου στην Καθημερινή που πιάνει το νήμα από το 2007, από τον κ. Σουφλιά ως τον κ. Χατζιδάκη  και μέχρι σήμερα. Θα διαπιστώσετε με τι λεόντειες συμβάσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος του δημοσίου χρήματος ξεκίνησαν αυτά τα μεγάλα έργα και πώς στην καλύτερη περίπτωση το κόστος υπερέβη υπερδιπλασίως το αρχικώς προσδιοριζόμενο: Τέσσερις οδικοί άξονες έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Όλες οι χρονικές εκτιμήσεις έπεσαν έξω και μπορούμε να καταλάβουμε έτσι πώς αυτή η εικοσαετία της πιστωτικής υπερεπέκτασης, της χρηματιστηριακής φούσκας και της διόγκωσης της διαπλοκής οδήγησε, αναπόφευκτα, σε αυτό που βιώνουμε οδυνηρά ως χρεοκοπία επί επτά έτη.

Πράγματι, και εδώ θα συμφωνήσουμε μερικές φορές με κάποιους από τους επικριτές μας σε αυτή την αίθουσα, κλείνει επώδυνα ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κρότο και λυγμό και απαιτείται πλέον μια νέα εθνική σύνθεση. Αλλά όχι με τα εργαλεία, τις προσεγγίσεις και την αναμόχλευση αυτού του παρελθόντος το οποίο μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε «ο τρώσας και ιάσεται», ξανά και ξανά. Ήδη τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναδιαταχθεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό και θα συνεχίσει να αναδιατάσσεται. Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, νέες δυνάμεις που θα εκπροσωπούν αυτή την καινούργια κοινωνία η οποία αναδύεται μέσα από τον πόνο θα εισβάλλουν και σε αυτή την αίθουσα.

Και αν θέλουμε κάπου να συμφωνήσουμε σε μια εθνική σύνθεση που θα σημαδεύσει τον 21ο αιώνα, είναι στο αν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε λειτουργικά, ανεξαρτήτως σε ποια πλευρά των εδράνων καθόμαστε, στο τρίπτυχο υψηλού ιστορικού και εθνικού κινδύνου που αντιμετωπίζουμε: τα πάρα πολύ κακά δημογραφικά δεδομένα για τον ελληνικό πληθυσμό, τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές απορροές και την πολύ μεγάλη ανεργία. Είναι οι τρεις παράγοντες που κατατρώγουν τον πληθυσμό.

Να προσθέσουμε και τη μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια που ξεκίνησε από την αποσταθεροποίηση της Μεσογείου και συνεχίζεται ραγδαία και με την Τουρκία και με τη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τη νέα  εθνική σύνθεση, για τη νέα πορεία του ελληνικού λαού στην οποία η συμβολή μας θα πρέπει να είναι ιδέες, δύναμη, ειλικρίνεια και όχι αυτό το κλίμα μισανθρωπίας και εχθροπάθειας το οποίο καλλιεργείται συχνά-πυκνά όλο και περισσότερο και με τεράστια ανευθυνότητα.

Έχουμε αλλάξει, αλλάζουμε διαρκώς, γινόμαστε άλλοι αναπόφευκτα μέσα από αυτό το ιστορικό καμίνι της τελευταίας επταετίας. Ζήσαμε και ζούμε πολλοί εξ ημών μια οδυνηρή ματαίωση τα περασμένα χρόνια. Ας βρούμε έναν άλλο τρόπο λοιπόν… Όχι με τα εργαλεία τη εμφυλιοπολεμικής λογικής, της τυφλής πίστης στον νεοφιλελευθερισμό που καταστρέφει τις χώρες στην Ευρώπη και ήδη κατατρώει τη δημοκρατία… Χρειαζόμαστε άλλους λόγους και άλλες σκέψεις.

Ολόκληρη η συνεδρίαση της Ολομέλειας εδώ (η ομιλία του Νίκου Ξυδάκη στο 4:46:10 περίπου).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter