image Επειγόντως: Μια νέα Εθνική Σύνθεση είναι αναγκαία image Δεν είμαστε όλοι μέρος της διαφθοράς – συνέντευξη στην Αξία News

«Το ΔΝΤ παραβιάζει τις ιδρυτικές του αρχές από την πρώτη μέρα της κρίσης» – στο Κόκκινο

Στον Γιώργο Τραπεζιώτη και στην εκπομπή «Δύο ξένοι στην ίδια πόλη» στο Κόκκινο 105,5 μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα Νίκος Ξυδάκης.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία το χαρακτήρισε λίγο-πολύ αναμενόμενο με εξαίρεση τις βάσιμες υπόνοιες για νοθεία. Είναι το αποτέλεσμα της πορείας του κ. Ερντογάν τα τελευταία δύο με τρία χρόνια και ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η εικόνα της Τουρκίας είναι εκείνη μια διχασμένης χώρας, είπε. Η Πολιτεία Ερντογάν υποβάλλει την κοινωνία σε έναν μετασχηματισμό από το εκκοσμικευμένο κεμαλικό κράτος σε μια επανεύρεση μιας ανατολικής ρίζας και ενός λαϊκού Ισλάμ. Αυτό έχει και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο Ερντογάν έδωσε φωνή στα φτωχά στρώματα και αυτό αποτυπώνεται στη «γεωγραφία» των ψήφων, με το «Ναι» να κυριαρχεί στην ενδοχώρα.

Ο Ερντογάν θα συνεχίσει αυτή την πορεία, εκτιμά ο Ν. Ξυδάκης και με εξαίρεση το HDP όλα τα άλλα κόμματα, ακόμα και οι κεμαλιστές, θα εξισλαμίζονται με κάποιον τρόπο. «Είναι εντυπωσιακές οι εικόνες των αξιωματούχων με τις συζύγους τους με μαντήλα. Είναι μια Τουρκία που ψάχνει τον εαυτό της μέσα της και όχι προς δυσμάς».

Χαρακτήρισε τον Ερντογάν νικητή γιατί του βγαίνουν οι σχεδιασμοί αλλά δεν είναι εξίσου νικητής ο τουρκικός λαός που εμφανίζεται από εξαιρετικά αμήχανος έως διχασμένος. Ο Ερντογάν έχει σπάσει τις συμμαχίες του με τα μορφωμένα μεσοστρώματα και ενώ είχε ξεκινήσει ως ένας ανεκτικός πολιτικός απέναντι στους ετερόδοξους, τώρα φαίνεται να έχει εξατμιστεί η ανοχή του και να βαδίζει μετωπικά εναντίον όλων. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η τελευταία του συμμαχία ήταν με τους γκρίζους λύκους.

Στη σχέση του με την Ευρώπη, φέρεται πολλές φορές ως πολιτικός παρίας με ακραίες αντιδράσεις, αλλά συχνά αποδεικνύεται ως πραγματιστής με αλλαγές πορείας που δεν μπαίνει καν στον κόπο να αιτιολογήσει, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο Ν. Ξυδάκης ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Απάντησε ότι περιμένουμε αυτό που περιμέναμε πάντα από το ΔΝΤ, να είναι συνεπές και σταθερό στην πρότασή του για ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε τα θεμελιώδη μεγέθη και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και θα την έκανε πιο ελκυστική για την ποσοτική χαλάρωση και τις αξιολογήσεις. Εντέλει, έναν καλύτερο δέκτη εγχώριων και ξένων επενδύσεων.

«Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο από την αρχή της κρίσης, είναι κάτι που δεν έκανε το ΔΝΤ. Παραβιάζοντας τις ιδρυτικές του αρχές έκανε το χατήρι των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2010 και συνέχισε μέχρι σήμερα. Σήμερα βλέπουμε μία αυξανόμενη επιμονή, και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε από το ΔΝΤ.

Για την πιθανότητα εκλογών είπε ότι η γραμμή της κυβέρνησης είναι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να εξαντλήσει τον πολιτικό χρόνο μεταξύ των εκλογών. Περιμένουμε να αποδώσουν όλα τα μέτρα εξορθολογισμού καθώς και φορολόγησης και είσπραξης διαφυγόντων επί δεκαετίες κεφαλαίων, όπως τα επαναπατρισθέντα. Να δοθεί μία ανάσα στην ελληνική κοινωνία από την είσοδο αυτής της ρευστότητας και άλλη μία ανάσα ρευστότητας από την τελευταία δόση του καλοκαιριού, που δεν είναι μόνο για πληρωμή ομολόγων αλλά και για την πληρωμή καθυστερούμενων προς τους πολίτες. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι θα έχουμε μία πάρα πολύ καλή χρονιά στον τουρισμό, τόνισε.

Η αύξηση στη ρευστότητα προσθέτει οξυγόνο στην αγορά και βοηθά στην αλλαγή κλίματος, μετά την κατήφεια της αβεβαιότητας του τελευταίου τριμήνου. Αλλαγή δε κλίματος στην αγορά σημαίνει και αλλαγή κλίματος στην πολιτική σκηνή. Σε αυτά προσδοκά η κυβέρνηση καθώς και σε μία επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, μαζί με μια δόση αυτοκριτικής για ολιγωρίες και καθυστερήσεις, κατέληξε ο Ν. Ξυδάκης.εδώ

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη και να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter