image «Το ΔΝΤ παραβιάζει τις ιδρυτικές του αρχές από την πρώτη μέρα της κρίσης» – στο Κόκκινο image «Η στάση του ΔΝΤ για μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους είναι αυτή τη στιγμή ευνοϊκή» – στα Παραπολιτικά FM

Δεν είμαστε όλοι μέρος της διαφθοράς – συνέντευξη στην Αξία News

Η συνέντευξη του Νίκου Ξυδάκη στη Σοφία Λιάκου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αξία News» που κυκλοφόρησε την Μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017.

Σοφία Λιάκου: Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και η επιστροφή της τρόικας;

Νίκος Ξυδάκης: Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι εν μέρει μόνο ικανοποιητικό, όπως εξάλλου το τοποθετεί ρεαλιστικά και χωρίς εξωραϊσμό η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, της 9ης Απριλίου. Αυτό που προσδοκούμε με την οριστικοποίηση της αξιολόγησης είναι να περάσουμε σε φάση ομαλότητας, να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, να αισθανθούν εμπιστοσύνη οι πολίτες και οι επενδυτές, να φυσήξει άλλος άνεμος στην αγορά και σύντομα να κατορθώσει η χώρα να αναζητήσει δανειστές έξω από τα μνημόνια. Ίσως να είναι η αρχή του τέλους για την περίοδο της μιζέριας. Από τη δουλειά μας θα εξαρτηθεί. Η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει, έχει να αποδείξει πρώτα από όλα ότι μπορεί να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τη δική της πολιτική.

Δεν καταπατήθηκαν όμως κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης; Θα περάσουν από τους βουλευτές;

Συμφωνήθηκαν αρνητικά μέτρα, συμφωνήθηκαν ισοδύναμα θετικά μέτρα, που σύμφωνα και με το οικονομικό επιτελείο θα εφαρμοστούν με βεβαιότητα, συζητείται η ελάφρυνση του χρέους ― νομίζω ότι αυτό μπορούσε να επιτευχθεί σε αυτή την πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη. Το μόνο που μπορεί να μην περάσει από τους βουλευτές και κυρίως από την κοινωνία είναι να μην κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά τους σε όλους τους τομείς που έχουν ανοίξει ή που πρέπει να ανοίξουν την επόμενη περίοδο, χωρίς πλέον το άγχος της αξιολόγησης.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Εσείς τι λέτε;

Δεν με βρίσκει σύμφωνο αυτή η προσέγγιση με βάση τα όσα σας είπα. Είναι η προσέγγιση εκείνων που, από τη μια, εύχονταν να μην κλείσει η αξιολόγηση για να υπάρξει πολιτική αστάθεια, από την άλλη, προέτρεπαν να κλείσει για να επωμιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις αρνητικές της επιπτώσεις. Πολιτικά θα το χαρακτήριζα «σχιζοφρένεια», αν δεν ήξερα ότι είναι απλή υποκρισία. Εγώ βλέπω ότι ανοίγει ένας δρόμος για να τελειώσουν τα μνημόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πράγματι φτάσει εκεί. Χρειάζεται τεράστια πολιτική δουλειά.

Οι διαφοροποιήσεις του Νίκου Φίλη και των «53» δημιουργούν πρόβλημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται εκεί, ούτε έχει τις ίδιες προεκτάσεις και τα ίδια κίνητρα. Συνομιλώ διαρκώς με τη βάση του κόμματος και βλέπω ανάλογες ανησυχίες με αυτά που εκφράζει σε μια συνέντευξη ο Φίλης, σε μια άλλη εγώ, κάπου αλλού ένας τρίτος βουλευτής. Αυτό είναι υγεία. Όποτε συνομιλώ με ανθρώπους σε μικρές περιφερειακές συγκεντρώσεις, όχι αποκλειστικά με μέλη του κόμματος αλλά και με ανθρώπους που πρόσκεινται φιλικά, εκφράζουν τη στήριξή τους και την ελπίδα τους, αλλά την ίδια στιγμή εκφράζουν διαφωνίες, ανησυχίες, κάνουν συστάσεις και προτάσεις ― νιώθω ότι παίρνω ουσιαστική πολιτική δύναμη με αυτά.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κατά τη γνώμη σας κοινωνικό μέτρο που θα πρέπει να κάνετε αποδεκτό;

Στο σημείο που βρισκόμαστε, οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή είναι πολύ επώδυνη για την ελληνική κοινωνία. Η μείωση των συντάξεων είναι ένα πρόσθετο επώδυνο μέτρο, χωρίς αμφιβολία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι η ανεργία και η μετανάστευση και θα έκανα ό,τι είναι δυνατόν, ακόμα και υποχωρήσεις σε άλλα θέματα, αν επρόκειτο να βρουν μόνιμη δουλειά πενήντα, εκατό χιλιάδες συμπολίτες μας. Κάτι που βέβαια θα γίνει μόνο με ένα ομαλό πολιτικό και οικονομικό κλίμα και προσέλκυση επενδύσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Πώς εκτιμάτε τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα; Δεν είναι ανεξάρτητος; Δεν μπορεί να έχει διαφορετική άποψη από αυτή της κυβέρνησης;

Άποψη μπορεί να έχει ο καθένας. Και η δική μου άποψη είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν βασικός παράγοντας του οικονομικού και πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα εδώ που βρίσκεται, από τη δεκαετία του ‘90. Από ποια θέση δεν έχει περάσει; Επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί κυβερνήσεων Σημίτη με υπουργό Οικονομικών των Γιάννο Παπαντωνίου, κατά την περίοδο της πιστωτικής υπερεπέκτασης και της χρηματιστηριακής ευφορίας, πρόεδρος του ΙΟΒΕ, εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Οικονομικών, Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν εξετέθη ποτέ στην κρίση του λαού, σε εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι όμως και ένας ουδέτερος τεχνοκράτης του ιδιωτικού τομέα. Ένας τέτοιος δημόσιος άνδρας, που τιμήθηκε πολλαπλώς από την πατρίδα του, οφείλει να επιδεικνύει μετριοπάθεια και να ασκεί αυτοκριτική, αντί να κάνει υποδείξεις αφ’ υψηλού. Όσο για την ανεξαρτησία της ΤτΕ, βεβαίως σέβομαι τους κανόνες που έχουμε αποδεχτεί όλοι, αλλά και η ΤτΕ οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες ορθής διοίκησης, ή όχι; Έπειτα, ακόμα και ο Μάριο Ντράγκι προσέρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο και απαντά σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Ποιος είπε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να ελέγχουν την δημόσια πρακτική ενός διορισμένου παράγοντα, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν τη ζωή όλων;

Τι γνώμη έχετε για τις μετακινήσεις βουλευτών και τι πολιτικές συμμαχίες βλέπετε στον ορίζοντα μετά και την εμφάνιση του Κώστα Σημίτη;

Ο κ. Σημίτης θα μπορούσε να προσφέρει την πράγματι μεγάλη εμπειρία του στη χώρα με πολλούς τρόπους, αλλά εκείνος προτιμά να δίνει συνεντεύξεις όπου επικρίνει τους πάντες πλην του εαυτού του και των πεπραγμένων των κυβερνήσεών του. Θαρρείς και το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που θέριεψε το 1997-2004, ή η χρηματοπιστωτική φούσκα, πέρασαν από πλάι του και δεν το αντελήφθη. Δεν είπε λέξη όταν υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο, δεν είπε λέξη όταν εκπαραθυρώθηκε πραξικοπηματικώ τω τρόπω ο Γιώργος Παπανδρέου, ωστόσο θυμήθηκε τώρα, που μας πιέζουν ασφυκτικά οι δανειστές, να μιλήσει για την αξιολόγηση. Θα περίμενα από έναν τόσο έμπειρο πολιτικό ηγέτη να συμβάλλει με αυτοκριτική στη συλλογική αυτογνωσία.

Έρχονται πολλές εξεταστικές στη Βουλή, όπως για τα εξοπλιστικά και την υγεία. Πόσο βαθιά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι;

Μηδενική ανοχή. Πρέπει να πιστέψει ο λαός ότι δεν είμαστε όλοι μέρος της διαφθοράς αλλά να πάρουν το μήνυμα και οι δημόσιοι λειτουργοί και οι εταιρίες ότι κάθε παράνομη ενέργεια θα ελεγχθεί και θα καταλογιστούν οι ποινικές ευθύνες. Η ανάδειξη ενός νέου, ενάρετου πολιτικού παραδείγματος είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. Είτε το υπηρετούμε και βγαίνουμε από την μαύρη τρύπα είτε μένουμε μέσα σε αυτήν και η δημοκρατία μας σβήνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter