image Στέκει το δίπολο λαϊκισμός = ψέμα, εκσυγχρονισμός = αλήθεια; Στο Κόντρα Channel «επί του πιεστηρίου» image Δεν είναι ένα success story, η έξοδος από την επιτροπεία συνιστά μακρά και επίπονη πορεία («στο Κόκκινο»)

Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση οφείλεται στην κόντρα ΔΝΤ-Βερολίνου – στο Α989

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε στις Λώρα Ιωάννου και Ευαγγελία Τσικρίκα (ραδιόφωνο Άλφα) στις 2 Μαΐου 2017. Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και στα δύσκολα μέτρα που περιλαμβάνει είπε ότι η συμφωνία που επετεύχθη χαρακτηρίζεται από κέρδη και ζημίες. Τα μέτρα είναι σκληρά αλλά θα υπάρξουν ανακουφιστικά αντίμετρα  κυρίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες των πολιτών. Ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη εφόσον οι στόχοι που έχουν τεθεί επιτευχθούν, τα μέτρα να είναι λιγότερο επώδυνα.

Στο ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία οδεύει σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση ο Ν. Ξυδάκης απάντησε ότι η κρίση ξεκίνησε το 2009 και η σφοδρή απομείωση του ΑΕΠ και των εισοδημάτων έγινε τα πρώτα τρία χρόνια. «Όλο αυτό το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης το οποίο επέβαλαν οι δανειστές το 2010 είχε βαριές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία. Η προσπάθεια ακριβώς είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την τυραννία για να μπορέσουμε να μπούμε σε έναν δρόμο ανάπτυξης». Η ανακούφιση θα έρθει μόνο μεγεθύνοντας την τάση ανάπτυξης και την παραγωγικότητα, συμπλήρωσε.

Δεν συμφώνησε στην κριτική ότι ο χρόνος διαπραγμάτευσης δεν ωφέλησε, διότι η κυβέρνηση τελικά δέχτηκε όλα όσα είχαν προταθεί από τους δανειστές ήδη από τον Οκτώβριο. Αντέτεινε ότι το ΔΝΤ είναι η πλευρά που άργησε να μπει στη συζήτηση και όταν μπήκε το έκανε με όρους εντελώς έξω από τα συμφωνηθέντα.  Ουσιαστικά έθεσε τη συζήτηση που είχε γίνει σε μηδενική βάση οπότε και άρχισε μία διελκυστίνδα μεταξύ του ΔΝΤ και Βερολίνου για τη ρύθμιση του χρέους.

Του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη ότι η συμφωνία είναι «Βατερλώ». Απάντησε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει στα τρολαρίσματα του κ. Γεωργιάδη, συμπληρώνοντας ότι αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι κριτική αλλά κραυγές. «Ο κ. Γεωργιάδης επανειλημμένα έχει υμνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις παράλογες απαιτήσεις του. Νομίζω ότι συχνά ή τις περισσότερες φορές είναι με την πλευρά των δανειστών, δεν είναι με την πλευρά του ελληνικού λαού». Όσον αφορά την πιθανότητα ρύθμισης του χρέους είπε ότι όλη η διαπραγματευτική προσπάθεια σε αυτό κατατείνει.

Στο σχόλιο των δημοσιογράφων ότι είναι οξύμωρο την ημέρα της πρωτομαγιάς ο ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον κόσμο να κατέβει στον δρόμο για να διαδηλώσει ενάντια στη παγκοσμιοποίηση, είπε ότι όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση του 2015 είχε πει ότι αν ο κόσμος είναι στην πλατεία Συντάγματος τη στιγμή που γίνεται διαπραγμάτευση, αυτό βοηθά την Ελλάδα, βοηθά την κυβέρνηση. Είναι γενικώς μία στάση ειλικρινής και λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της εργασίας και ταυτόχρονα κυβέρνηση. Ας το δούμε και με όρους δημοκρατίας. Δεν υπάρχει κάτι οξύμωρο. Στρατηγικός στόχος της αριστεράς είναι πάντα η ισότητα, η δίκαιη διανομή και η πορεία της κοινωνίας προς ένα καλύτερο αύριο. Δεν έχουν αλλάξει οι στόχοι της αριστεράς από τον καιρό της αμερικανικής επανάστασης, κατέληξε.

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter