image Χωρίς συνθέσεις, δεσμεύσεις, συγκλίσεις και αναγεννήσεις της πολιτικής, θα βρεθούμε σε μια λεηλατημένη αποικία -ομιλία στο Χυτήριο image Λογισμικό υπολογιστών στο δημόσιο και τους δήμους: Κλειστό, ακριβό, ανενημέρωτο, ανασφαλές -ερώτηση στη βουλή

Η μετάθεση στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους φτάνει στα όρια της δολιότητας -στο Ράδιο 98.4 Κρήτης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα Νίκος Ξυδάκης μίλησε στον Γιώργο Σαχίνη στο Radio 98.4 Ηράκλειο.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ενιαίο τείχος μοχθηρότητας από τους δανειστές, από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μετά. Επιπλέον από το 2010 μέχρι και σήμερα έγινε μια πρωτοφανής μεταφορά κεφαλαίων και ανθρώπων. Η ελπίδα μας είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάταξη αυτής της ροής.

Βραχυπρόθεσμα, η επερχόμενη δόση θα είναι μια τονωτική ένεση ρευστότητας για την αγορά καθότι θα διατεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό της χώρας. Μακροπρόθεσμα και όσον αφορά το χρέος: το ορόσημο των γερμανικών εκλογών θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάθεση της προσδοκώμενης διευθέτησης. Πρόκειται για μια «χρήση» που φτάνει στα όρια της δολιότητας. Διότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η Γερμανία κερδίζει. Αυτό που προέχει είναι να «κυνηγήσουμε» τα μακροοικονομικά μεγέθη, εκείνα δηλαδή που επηρεάζουν το επενδυτικό και ψυχολογικό κλίμα.

Από την άλλη μεριά μεγάλη προτεραιότητα έχει ένας εντονότερος ρυθμός στη διακυβέρνηση, στον εξορθολογισμό δομών, και φαίνεται  ότι αυτά  βελτιώνονται παρά τις ενέργειες των δανειστών. Δεν είναι μόνο οι δείκτες αλλά και οι αλλεπάλληλες κινήσεις επενδυτών προς την Ελλάδα ως χώρο ευκαιριών.

Πώς προστατεύει η κυβέρνηση την κοινωνία από αυτή τη «μοχθηρότητα» των εταίρων- δανειστών; ρώτησε ο Γ. Σαχίνης.

Καταρχάς τη μοχθηρία να μην την αντιληφθούμε ως ψυχολογικό όρο, αλλά ως μια διάθεση εκμετάλλευσης και κυνισμού. Υπάρχει μια διγλωσσία από το 2010. Όλη η πικρή πείρα που έχει  αποκτηθεί πρέπει να χρησιμοποιείται διαρκώς με διαχρονικότητα και συνοχή από όλες τις πολιτικές ηγεσίες καθότι η αντιμετώπιση των εταίρων σε αρκετά σημεία είναι κοινή προς όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Το δεύτερο είναι ότι από το 2010 με την πρώτη μεγάλη δανειακή σύμβαση η χώρα είναι δεμένη χειροπόδαρα και έτσι είναι ελάχιστα τα περιθώρια ελιγμών και διαπραγμάτευσης που είχε. Όσον αφορά τη ρήξη δεν ξέρω ποιοι την έχουν αποτολμήσει πλην της Αργεντινής που είχε άλλο νομισματικό, οικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο. Εμείς είμαστε σε άλλες συνθήκες, σε ταραγμένα Βαλκάνια και γείτονες της Τουρκίας. Για μας η ριζική αντιμετώπιση είναι να είμαστε σε επιφυλακή με τους δανειστές, να συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με όση σθεναρότητα γίνεται, αλλά κυρίως να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση από ό,τι μέχρι τώρα στο εσωτερικό της χώρας.

Υπάρχει αίσθηση ήττας στην κυβέρνηση; ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Υπάρχει αναδίπλωση σε κάποιους σχεδιασμούς που έγιναν επειδή από την άλλη πλευρά υπήρξαν πολλές διαβεβαιώσεις, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης.

Ρωτήθηκε επίσης από τον δημοσιογράφο για τη στάση της αντιπολίτευσης. Τη στιγμή που τον τελευταίο καιρό όλοι οι διεθνείς αναλυτές, ο διεθνής τύπος, οι οίκοι αξιολόγησης  ακόμα και αυτοί που ήταν εχθρικοί απέναντι στην Ελλάδα έχουν μεταβάλλει τη στάση τους και μιλάνε για παιγνίδι Βερολίνου – ΔΝΤ με θύμα την Ελλάδα, είπε ο Ν. Ξυδάκης, η μόνη που υποστηρίζει ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση είναι η ελληνική αντιπολίτευση. Πρόκειται για δείγμα μυωπίας που εξυπηρετεί τους σκοπούς του κ. Σόιμπλε. Μετά από τόσα χρόνια αποδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος ο κάθε σώφρων αιρετός σέβεται την εμπιστοσύνη του λαού να κοιτάει με μακρύτερο ορίζοντα. Για να δούμε πώς θα βγούμε από τη μέγκενη της ανεργίας, της ύφεσης και της ηττοπάθειας χρειάζεται να πάμε και σε άλλους τρόπους συνθέσεων. Αν θέλουμε για παράδειγμα να πάμε την ανεργία στα επίπεδα προ της κρίσης ή να αντιστρέψουμε την εκροή των προσοντούχων νέων  ή το δημογραφικό, χρειάζεται σχέδιο βάθους εικοσαετίας τουλάχιστον.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται επειγόντως πραγματική «επανίδρυση» του κράτους και αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος. Μια  στρατηγική εικοσαετίας όμως χρειάζεται δεσμεύσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες για αυτό, κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.