image Μια μετριοπαθής, δημοκρατική -κατά Habermas- με ξεκάθαρες θέσεις «πόλωση» είναι σημαντική -στο Ίδρυμα Νιάρχος image Από τη χαμένη άνοιξη στη μεταπολίτευση -στα «Νέα του Κομισάριου» (ράδιο 24/7) και τον Δημήτρη Μανιάτη

Από το 1992 η Ευρώπη είναι «κλειδωμένη» στον νεοφιλελευθερισμό – στον ΑΝΤ1 και τον Γ. Παπαδάκη

Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Ρωτήθηκε καταρχάς αν είναι ευχαριστημένος από τη συμφωνία. Υπάρχει κάποια ασάφεια, απάντησε, αλλά από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο έχουν γίνει κάποια βήματα. Γνωρίζουμε ότι ζούμε μια ιστορική περιπέτεια. Το 2010 όταν πήγαμε στο Καστελόριζο και είπαμε «αλυσοδέστε μας», υπήρχαν συγκεκριμένες δυνάμεις και πολιτικές που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Η κρίση λειτουργεί σαν ακτινογραφία, σε βοηθά να δεις τις καταστάσεις και τις αιτίες τους, διάφανες μπροστά σου. Η οικονομία ήταν ανυπεράσπιστη. Η διοίκηση δεν μπορούσε να υπερασπιστεί την κοινωνία και την παραγωγή. Φάνηκε ότι δεν είχαμε θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Η Ελλάδα αποβιομηχανίστηκε, η φούσκα του χρηματιστηρίου απαξίωσε την εργασία ως μέσο ατομικής και κοινωνικής προόδου, φτάσαμε στην μεγάλη κρίση του 2008 και έσπασε η ράχη της Ελλάδας.

Η πτώση του μισθολογικού κόστους και η ραγδαία εσωτερική υποτίμησε αποδείχθηκε ότι δεν φέρνουν επενδύσεις. Ο Βούλγαρος πρόεδρος είχε έρθει το 2012 και είχε πει 20 χρόνια περιμένουμε τις επενδύσεις, με μισθούς των 100€. Ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι ο προσφιλής στόχος των αμερικανικών επενδύσεων είναι οι σκανδιναβικές χώρες, που έχουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος και την υψηλότερη φορολογία -γιατί; Και αυτό γιατί έχουν σταθερότητα, υποδομές, κτηματολόγιο, τα πάντα. Ευτυχώς το πολίτευμα στάθηκε όρθιο. Η κοινωνία έκανε εκλογές, διάλεξε ανθρώπους, στήριξε αλλαγές.

Αισθάνεστε ότι είστε μέλος κυβερνητικής παράταξης που είναι αριστερή, τον ρώτησε ο Γιώργος Παπαδάκης; Τα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που επιβάλλει ο δανειστής δεν είναι αριστερά. Από το 1992 είναι κλειδωμένη η Ευρώπη στον φιλελευθερισμό. Το 2012 η καγκελάριος Μέρκελ είχε επισκεφθεί την Πορτογαλία για να πει στους Πορτογάλους «καλό είναι το Σύνταγμα, αλλά έχουμε και δουλειές να κάνουμε». Μόνο οι Ισπανοί σοσιαλιστές, που δεν είναι στην κυβέρνηση τολμούν να αποσκιρτήσουν και ο Κόρμπιν, ένας ήπιος κεϋνσιανιστής, που δίνει ελπίδα στον κόσμο της εργασίας και τους νέους.

Ο αριστερός αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, που είναι οιωνοί αποικία, δεν μπορεί να έχει στόχο να «γκρεμίσει» τις εκκλησίες και να τις αντικαταστήσει με ναούς του σοσιαλισμού, αλλά να εδραιώσει τη δημοκρατία, κατέληξε ο Νίκος Ξυδάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter