image Η αυθαίρετη δόμηση αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στη φύση, στη νοοτροπία και στην ίδια την οικονομία -ομιλία στην Ολομέλεια image Ουδέτερες δημοσιονομικά οι αμυντικές δαπάνες, αν τα περί κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας δεν είναι υποκριτικά -στον Αθήνα 984

Το μεγάλο κέρδος από τη διεθνή κινητικότητα του πρωθυπουργού είναι η ανάκτηση διπλωματικού κεφαλαίου -στο Κόκκινο

Στο Κόκκινο και στον Στάθη Σχινά μίλησε την Παρασκευή (20.10.17) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ποια είναι η δική σας αποτίμηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στις Ηνωμένες Πολιτείες; ήταν η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου.

Δεν είναι σύνηθες τον πρώτο χρόνο προεδρίας ενός Αμερικανού προέδρου να πραγματοποιείται επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού.  Με αυτή την κίνηση ανοίγονται πολλές ευκαιρίες. Καταρχάς αναβαθμίζεται η χώρα διπλωματικά μετά από μία περίοδο που είχε ταλαιπωρηθεί. Τα τελευταία 8 χρόνια ο ελληνικός λαός λοιδωρείται. Με την κρίση χρέους δημιουργήθηκε μία στρεβλή εικόνα για τη χώρα και το λαό της.

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο κέρδος, σε συμβολικό μεν επίπεδο, αλλά να μη υποτιμάται. Το δεύτερο είναι ότι σε μία γεωπολιτική συγκυρία στην οποία υπάρχει μεγάλη ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δική της θέση, να προβάλει ως πυλώνας ασφάλειας, που εγγυάται τους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους στην περιοχή, και να πάρει τα δικά της ανταλλάγματα. Μία τρίτη πτυχή αφορά τις καθαυτό ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον τομέα του αμυντικού σχεδιασμού αλλά και στον τομέα κάποιων επιχειρηματικών συνεργασιών με τη μορφή επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αυτό το τρίτο φαίνεται να ενδιαφέρει πιο πολύ την κοινή γνώμη στην παρούσα φάση. Αλλά και η αμυντική βελτίωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την αμερικανική τεχνογνωσία και συνεργασία δεν είναι δευτερευούσης σημασίας. Να δούμε πως θα εξελιχθεί και ποια θα είναι η τελική δαπάνη που σίγουρα δεν θα ξεπεράσει αυτό το πλαφόν.

Επίσης ένα καλό νέο, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται να είναι,  είναι το  διμερές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων που συνάπτεται με πρωτοβουλία των υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών. Δημιουργείται μία μικρή ευέλικτη ομάδα για να προβάλει και να παρακολουθήσει τις ελληνοαμερικανικές επενδύσεις.  Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως στα ενεργειακά και κατά δεύτερον στον τομέα των logistics, των μεταφορών και του τουρισμού. Γενικά υπάρχει καλό κλίμα. Η πολιτική δεν κλείνει τις δουλειές στο επίπεδο της οικονομίας αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις, καλλιεργεί ένα κλίμα και εκφράζει τη βούληση. Πρέπει και από τη δική μας μεριά να επιδειχθεί μία διάθεση συνέπειας στις τόσες πολλές επαφές που έγιναν.

Όπως και σε πολλά πράγματα, σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι είναι στα δικά μας χέρια και νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε τους επόμενους μήνες κάποια πρώτα σημάδια όσον αφορά τις επενδυτικές κινήσεις, το πολιτικό κλίμα, ίσως και τη στάση του ΔΝΤ.

Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα ενεργειακά θέματα, όπως οι αγωγοί αερίου ή οι έρευνες για υδρογονάνθρακες που έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τις περιοχές δίνοντας δουλειές στον κόσμο.

Πράγματι ένας διακρατικός αγωγός είναι μία πηγή πλούτου, που έχει πολλές πτυχές, δίνει προστιθέμενη αξία.

Στο μέτωπο των επενδύσεων το γεγονός ότι δημιουργείται αυτή η κοινή επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο Wilbur Ross, που εκτός από υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ είναι ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς επενδυτές, νομίζω ότι δίνει κάποιο μέτρο των προθέσεων των Αμερικανών. Ο κ. Ross εξάλλου έχει παρουσία επενδυτική στην Ελλάδα…

Πράγματι ξέρει τι σημαίνει επενδυτικό πεδίο στην Ελλάδα, γνωρίζει τις πραγματικές αξίες και τις ευκαιρίες. Αρκεί όλα αυτά να καταλήγουν προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά το θέμα των  ελληνοτουρκικών σχέσεων βγήκε κάτι από τη χθεσινή συνάντηση κορυφής που να επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Άμεσα δεν φαίνεται  κάτι τέτοιο.  Προφανώς διαφαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυσαρεστημένες από την Τουρκία αλλά δεν πρέπει να βγάλουμε ποτέ από το μυαλό μας ότι η Τουρκία θα παραμείνει καίριος σύμμαχος των Ηνωμένου Πολιτειών. Είναι εξαιρετικά πολύτιμη στη «γεωγραφία» αλλά και σαν δημογραφικό και οικονομικό μέγεθος, Αδύνατο λοιπόν να την αγνοήσει οποιοσδήποτε σχεδιάζει και επιχειρεί στην περιοχή. Εμείς από την πλευρά μας  οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Να είμαστε πειστικοί, να είμαστε αποτρεπτικοί σε άσχημα σχέδια και δυσάρεστες σκέψεις και να είμαστε χρήσιμοι και απαραίτητοι σε όλο το πλέγμα των κρατών με τις οποίες διατηρούμε άριστες και συμμαχικές σχέσεις.

Υπάρχει από κάποια πλευρά μία κριτική του τύπου τι ζητάει μία  αριστερή κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Πώς προσεγγίζετε μία τέτοια κριτική;

Θα ρωτούσα πού αλλού να πήγαινε;  Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάει παντού.  Έχει ενδυναμώσει όσο ποτέ άλλοτε από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία . Έχει κάνει ένα μέτωπο άτυπο αλλά πολύ ουσιαστικό του ευρωπαϊκού Νότου.  Έχει επισκεφτεί τη Ρωσία έχει προκαλέσει επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν, έχει κάνει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, έχει έρθει ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα στην Αθήνα,  έχει προσκληθεί ως Έλληνας Πρωθυπουργός στο Λευκό οίκο σε χρόνο-ρεκόρ.

Φυσικά όλα αυτά θα κριθούν εκ των αποτελεσμάτων. Ήδη όμως μπορώ να πω, και το λέω διαρκώς, ότι το μεγάλο κέρδος είναι η ανάκτηση διπλωματικού κεφαλαίου.  Ήμασταν στον πάτο της διεθνούς κοινής εκτίμησης τα χρόνια της κρίσης. Η εικόνα μας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και μόνο το να ανατραπεί αυτή η εικόνα θα άξιζε όλη την κινητικότητα.  Δεν είναι μόνο θέμα εικόνας -με όλη τη σημασία που έχει αυτή- είναι και  θέμα αναβάθμισης στα γεωπολιτικά δυναμικά τα οποία αλλάζουν. Είναι και το να ακούγεται η φωνή μας, να μπούμε σε άλλο οικονομικό επίπεδο, να μπορούμε να ανοίξουμε δουλειές, να είμαστε πειστικοί όσον αφορά τις  δυνατότητες και τις δυνάμεις που έχει η χώρα μας για να μπορεί να «πάρει μπροστά» και να προκαλεί το ενδιαφέρον των ξένων κεφαλαίων με σοβαρούς και αμοιβαία επωφελείς όρους. Εκτιμώ ότι αυτά είναι μεγάλα θέματα.

—-

Το ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό απόσπασμα, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.