• Παρεμβάσεις στα
    διεθνή media


Μάρτιος 2016

«Υπάρχουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ξεχνούν την ιστορία»

«Εάν υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι πρόσφυγες μπορούν να βρούν άσυλο στην Ευρώπη μόνον κατά νόμιμο τρόπο, τα ταξίδια που ξεκινούν από την Τουρκία, θα σταματήσουν πλέον να έχουν νόημα»

«Το Προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου»

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε όλες οι διαδικασίες εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνονται σύμφωνα με όλους τους κανόνες και σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.»

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο»

«Η σκέψη πίσω από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι το χτύπημα των διακινητών και η εγκατάσταση μιας νόμιμης και κυρίως ασφαλούς οδού.»

«Υπάρχει έλλειψη βούλησης από την πλευρά των κρατών»

«Πρέπει να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία ούτως ώστε να γίνει αντιληπτό από την συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων ότι η παράνομη διαδρομή δεν συμφέρει στο βαθμό που είναι υπερβολικά δαπανηρή αλλά και παρακινδυνευμένη.»


«Η Ευρώπη βιώνει μία υπαρξιακή κρίση υποκινούμενη από την κρίση των προσφύγων»

«Η Ευρώπη διέρχεται υπαρξιακή κρίση, είτε θα τηρεί τους κοινούς κανόνες ή δεν είμαστε Ένωση. Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει πέντε ή έξι φορές μια απόφαση, και μετά την παρέλευση μίας ή δύο εβδομάδων, δεν το σέβεται κανείς, έχουμε πρόβλημα»

«Πρέπει να βρεθεί μια νομική φόρμα για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη»

«Η λύση θα πρέπει να περιέχει έναν νόμιμο τρόπο να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη και να βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν. Δεν είναι σωστό να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στα δίκτυα των διακινητών και ως εκ τούτου, πρέπει να βρούμε μια συμβιβαστική λύση μεταξύ διεθνούς δικαίου και εφαρμογής στην πράξη.»

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι να επανεξετάσουμε και να αναδιοργανώσουμε το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου»

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι να επανεξετάσουμε και να αναδιοργανώσουμε το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Υπάρχουν ιδέες ορισμένων κρατών για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο όταν ένας πρόσφυγας ζητά άσυλο, θα τον ενημερώνουν ποια χώρα της ΕΕ θα μπορούσε να τον φιλοξενήσε.»

«Θα υπάρξει μία νέα συναίνεση»

Αρχή του τέλους της ΕΕ είναι όταν ένα κράτος μέλος δηλώνει: Δεν θα πάρω κανέναν πρόσφυγα, δεν δέχομαι αυτό που μου αναλογεί. Μόνο μισή ντουζίνα ανταποκρίθηκαν στην πράξη. Και οι αριθμοί είναι μικροί, μέχρι στιγμής γύρω στα 400 άτομα από τα 160.000 που είχαν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες.


Φεβρουάριος 2016

«Σε κανέναν δεν απαγορεύεται να βοηθήσει»

«Είναι σημαντικό να συζητήσουμε όχι μόνο την προσφυγική κρίση αλλά και την κρίση στην Ε.Ε και το πώς μπορούμε να εργασθούμε μαζί και να μείνουμε ενωμένοι και να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα.»

«Αν δεν αλλάξουμε την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική θα αναδειχθεί μια δυστοπία»

«Η Ευρώπη είναι η πιο ευημερέουσα και δημοκρατική ζώνη του πλανήτη. Πάνω απ’ όλα η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα υπαρξής της, τον Διαφωτισμό και τη Δημοκρατία.»

«Αν δεν δράσουμε σε συνεργασία και εφαρμόζοντας κοινές αποφάσεις δεν θα βρεθεί εύκολος δρόμος να αποφύγουμε την επέκταση της κρίσης»

«Η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία έκαναν πολλά για να σώσουν την τιμή του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού αλλά το ίδιο έκανε και η Ελλάδα. Η Ελληνική Ακτοφυλακή με τη συνεισφορά της ευρωπαϊκης Frontex έσωσε τη ζωή περισσότερων από 120.000 ανθρώπων στο Αιγαίο. Χωρίς να προβούμε σε εχθρική ενέργεια απέναντι σε κανέναν από τους εταίρους μας.»

«Αν κάποιος θέλει να κάνουμε τη βρώμικη δουλειά, πρέπει να το λέει σαφώς και ανοιχτά. Δεν υπάρχει χώρος για υποκρισία»

«Φυλάμε τα σύνορά μας, αλλά δεν θα βυθίζουμε ποτέ τις βάρκες με τους μετανάστες και δεν θα επιτρέψουμε να πεθαίνουν γυναικόπαιδα στη θάλασσα. Αν υπάρχει στην Ευρώπη εταίρος που πιστεύει ότι πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους να πνιγούν, ας έρθει να μας το πει.»


«Aπό την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος θα εξαρτηθεί η ίδια η ύπαρξη της Ευρώπης»

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν μαζί ενωμένα και να βρούν λύσεις με βάση τα πολιτικά εργαλεία και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.»

«Δεν μπορούμε να ρίξομε καρχαρίες στο Αιγαίo»

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια ενεργό εξωτερική πολιτική. Πρέπει να καθιερωθούμε σε όλο τον κόσμο ως δύναμη επιβολής της ειρήνης. Ποιά είναι η ευρωπαϊκή φωνή σχετικά με την πολιτική στη Μέση Ανατολή; Υπάρχουν η ρωσική φωνή, ο θόρυβος των βομβαρδισμών, οι πυροβολισμοί της Χεσμπολάχ, των ιρανών φρουρών της επανάστασης, της πολιτοφυλακής του Ισλαμικού Κράτους και της al-Nusra.»

«Η Βουδαπέστη δε μας βοήθησε ούτε με μία κουβέρτα»

Είναι όμως απαράδεκτο άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να στείλουν αστυνομικούς και στρατιώτες στα σύνορα Ελλάδας-FYROM και Ελλάδας-Βουλγαρίας. Ποιος είναι ο εχθρός; Εμείς, οι Έλληνες;

«Οι φράχτες δεν αποτελούν λύση»

«H ΕΕ ως ευημερούσα κοινότητα δύναται να υποδεχτεί ένα μέρος προσφύγων. Συμφωνήσαμε για ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί.»


Ιανουάριος 2016

«H Ελλάδα περιφρουρεί τα σύνορά της και δεν βουλιάζει βάρκες»

«Για αυτό το λόγο η Ελλάδα είναι φύλακας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και το ίδιο ισχύει για αυτούς που συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και άλλες χώρες.»

«Η επαναπροώθηση των βαρκών των προσφύγων θα ήταν παράνομη»

«Όταν μας λένε, δεν προστατεύετε τα θαλάσσια σύνορα επαρκώς, αυτός που το λέει θα πρέπει να μας εξηγήσει τι ακριβώς δεν γίνεται σωστά γίνεται και τι πρέπει να κάνουμε. Αλλά κανείς δεν γίνεται συγκεκριμένος.»

«Η Ελλάδα ανταπαντά ύστερα από τις απειλές για έξοδος από την Σένγκεν»

«Το Υπουργείο Εξωτερικών διένειμε στατιστικά στοιχεία την Τετάρτη που δείχνουν ότι το 90% των νέων αφίξεων την προηγούμενη χρονιά ήταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι περισσότεροι από τους οποίους πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα.»

«Η Ελλάδα φυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα»

«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν θα κάνουμε είναι να βυθίζουμε βάρκες και να πνίγουμε γυναικόπαιδα διότι μας το απαγορεύουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και οι αξίες του πολιτισμού μας.»


Δεκέμβριος 2015

«Το προσφυγικό δοκιμάζει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«Έχουμε αποκλίνουσες ή και φυγόκεντρες ή και συγκρουόμενες πολιτικές προσεγγίσεις. Είναι όμως κοινή παραδοχή ότι πρόκειται για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα»

«Η Ελλάδα έχει λάβει ένα πολλοστημόριο από όσα έχει ζητήσει»

«Σε όλη τη διάρκεια αυτής της προσφυγικής έκρηξης, ήταν στην πρώτη γραμμή μόνη και αβοήθητη. Έχει λάβει βοήθεια και πολλές υποσχέσεις και πιστεύει ότι σταδιακά θα λάβει αυτά που ζητάει. Αλλά μέχρι στιγμής αντιμετώπισε ένα ποτάμι 700.000 ανθρώπων μέσα σε 100 ημέρες μόνη της.»

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν»

«Θέματα τόσο σοβαρά , πολύπλοκα και ιστορικής σημασίας που αγγίζουν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών αλλά και την εθνική κυριαρχία πρέπει να συζητούνται σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα με τη δέουσα προσοχή.»

«Η βοήθεια της Ευρώπης για τους πρόσφυγες ήταν ανεπαρκής»

«Υπάρχει αδυναμία τόσο των κρατών μελών όσο και των ευρωπαϊκών μηχανισμών να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της θύελλας»