• 13 πρωτεύουσες


    για την προώθηση
    των ελληνικών θέσεων


Μάρτιος 2016


Ρώμη

Με τον κ. Sandro Gozi,  Ιταλό Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκές ΥποθέσειςΜε τον κ. Sandro Gozi, Ιταλό Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

Με τον κύριο Filippo Bubbico, Ιταλό Αναπληρωτή Υπουργό ΕσωτερικώνΜε τον κύριο Filippo Bubbico, Ιταλό Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

Με τον κ. Vincenzo Amendola, ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιο για χώρες Ευρώπης & Τουρκία


«Οι πολίτες αντιμετωπίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκεπτικισμό. Γι’ αυτό δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ένωση. Κι αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξει»

Αυτή ήταν η κοινή μας διαπίστωση με τον Ιταλό Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Sandro Gozi, κατά τη συνάντησή μας στη Ρώμη. Στη συνάντηση, ενημέρωσα, μεταξύ άλλων, τον ομόλογό μου για την αξιολόγηση και τις εξελίξεις αναφορικά με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, συζητήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο προσφυγικό και τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.


Και οι δυο επιδοκιμάσαμε τις απόψεις του Ιταλού Πρωθυπουργού, κ. Matteo Renzi, σύμφωνα με τις οποίες οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να μοιράζονται τις ευθύνες, δε θα έπρεπε να απολαύουν των προνομίων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λισαβόνα

Με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κ. Margarida MarquesΜε την ΥΦΥΠΕΞ M. Marques και τους Πρέσβεις R. Terreno & K. Σιμοπούλου

Με την Υπουργό Εσωτερικών, κ. Constança Urbano de SousaΣτην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου

Με τον κ. António Guterres, υποψήφιο της Πορτογαλίας για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ


«Ευχαριστούμε για την προσφορά υποδοχής 6.000 επιπλέον προσφύγων από την Ελλάδα: Κατανόηση, συμπαράσταση, έμπρακτη βοήθεια από την Πορτογαλία.»

Στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, βρήκαμε κοινό τόπο και συμφωνήσαμε σε πολλά ζητήματα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη διαλυτική πολιτική ορισμένων κρατών-μελών καθώς και από την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται. Ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομία έγινε από την κα Marques η οποία επέμεινε στην ανάγκη η οικονομική πολιτική να μην καθορίζεται από τεχνοκράτες. Ευχαρίστησα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης την Κυβέρνηση της Πορτογαλίας και τον Πρωθυπουργό κ. António Costa για την προσφορά να υποδεχτεί 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, εκτός όσων προβλέπει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης. Ευχαριστίες που επανέλαβα και προς τον λαό της Πορτογαλίας στη διάρκεια δύο συνεντεύξεών μου σε πορτογαλικά μέσα. Με τη σειρά της η κα. Marques εξήγησε ότι η Πορτογαλία έχει κατ’ επανάληψη ωφεληθεί από ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών.
Ελσίνκι

Με τον ΥΠΕΞ και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Timo SoiniΜε τον Υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, κ. Petteri Orpo.

Με τον ΓΓ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Kare HalonenΜε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Samuli Virtanen

Συνέντευξη τύπου με τον ΥΠΕΞ  & Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Timo Soini


Κοινά σημεία με τη Φινλανδία στην προσέγγιση της αντιμετώπισης της Προσφυγικής Κρίσης

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαμε, συμφωνήσαμε πως αποτελεί αναγκαιότητα για να αντιμετωπιστεί το πρωτοφανές κύμα προσφύγων, οι κατατρεγμένοι άνθρωποι να νιώσουν ασφαλείς στην πατρίδα τους. Κοινός τόπος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αποτέλεσε η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επισημάνθηκε πως γι’ αυτό τον λόγο είναι αναγκαία η αποτελεσματική εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ – Τουρκίας με στόχο να μπορεί η μετεγκατάσταση όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας να γίνεται απευθείας από το τουρκικό έδαφος. Με δεδομένο μάλιστα πως και οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μεγάλα εξωτερικά σύνορα – η Φινλανδία μακρά σύνορα με τη Ρωσία και η Ελλάδα μακρά θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία – υπάρχει συναντίληψη των δυσκολιών. Ιδιαίτερης σημασίας αποτέλεσε το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία των δύο Φινλανδικών υπουργείων συντάσσεται με τη θέση της Ελλάδα για κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν κοινή η διαπίστωση πως δεν μπορούν να υπάρξουν εθνικές συνταγές για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, παρά μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που αν δεν την ακολουθήσουμε αφενός κάθε μεμονωμένη προσέγγιση θα είναι αποσπασματική και αναποτελεσματική, αφετέρου θα προκαλέσει διαλυτικές συνέπειες στην ΕΕ.
Φεβρουάριος 2016


Στοκχόλμη

Mε την Υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας κα Annika SöderΜε τον Σουηδό Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Hans Dahlgren

Με την Σουηδή Υφυπουργό Οικονομικής Πολιτικής και Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας κα Karolina EkholmΜε την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτ. Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, κα Karin Enström.

Με τον βουλευτή τώρα κ. Σ.Δελή, που πιο πριν υπηρέτησε για 14 χρόνια στην αυτοδιοίκηση στην πόλη Jönköping


«Προτείνουμε τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Σύστηματος Χορήγησης Ασύλου»

Ο κ. Dahlgren μου επισήμανε πως πρόκειται για μια πρόταση που βοηθά στην πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης και ζήτησε τη συνδρομή της Ελληνικής Κυβέρνησης στην υλοποίησή της. Σημείωσα με τη σειρά μου πως αποτελεί πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης η στήριξη προτάσεων που προσεγγίζουν τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με όρους κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η επίσκεψη επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων της Ελλάδας με τη Σουηδία και την κατανόηση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις θέσεις της Ελλάδας ενώ αναφέρθηκα στο σημείο καμπής στο οποίο έχει φτάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σήμερα βρίσκεται προ μιας υπαρξιακής κρίσης, με αφορμή την προσφυγική κρίση. Αυτό που συντελείται σήμερα στη Μεσόγειο είναι μια πρωτόγνωρη γεωπολιτική διαταραχή που απειλεί την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Και για αυτό είναι αναγκαίες πολιτικές απαντήσεις που στηρίζονται στη συνεργασία εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Επεσήμανα πως χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και άλλες, κατανοούν ότι η κρίση επηρεάζει τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πυρήνα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που επιδιώκουν εθνικές, διαλυτικές για την Ένωση λύσεις.
Αθήνα

Με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi

Οι δύο αντιπροσωπείες κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Filippo GrandiΑθήνα

Με την κα Elisabeth Aspaker, Νορβηγίδα Υπουργό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Με την κα Elisabeth Aspaker, Νορβηγίδα Υπουργό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων


«Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να βρεθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Αν. Αιγαίο»

Αναγκαία είναι η προώθηση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες  φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, περνούν δηλαδή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες που ορίζουν τα δικαιώματα όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας.


«Οι Ευρωπαϊκές χώρες θα σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες και τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού»

Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη με μια κοινή και συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική που θα εμπνέεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.
Βουδαπέστη

Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας, Δρ. István Mikola.Με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας κ. Sándor Pintér.

Με τον Υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Takács Szabolcs.Με τον πρόεδρο της Μειονοτικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, κ. Κουκουμτζή & τον βουλευτή εθνότητας στο Ουγγρικό κοινοβούλιο, κ. Κοράνη

Με εκπροσώπους της Eλληνικής Oμογένειας στην Ουγγαρία.


Αναλυτική ενημέρωση για τις θέσεις και κινήσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Βουδαπέστη με ομόλογους και αρμόδιους Υπουργούς ενημέρωσα αναλυτικά τους ομολόγους του για τις θέσεις και κινήσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Μπρατισλάβα

Με τον Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Miroslav LajčákΜε τον Σλοβάκο Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ivan Korčok

Με τον Σλοβάκο Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ivan KorčokΜε τον Σλοβάκο Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ivan Korčok

Δηλώσεις σε Σλοβακικά media


«Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα είναι απαραίτητο το προσφυγικό να τύχει κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης»

Eνημέρωσα τον ομόλογό μου για τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να διαχειριστεί το, ιστορικών διαστάσεων, προσφυγικό φαινόμενο σε συνεργασία με τον FRONTEX και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Σημείωσα πως η χώρα επιταχύνει τις προσπάθειές της για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα συμβάλλουν στην ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών. Αυτό πλέον γίνεται και με τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επεσήμανα, όμως, πως πέρα από τα τεχνικά ζητήματα είναι απαραίτητο το προσφυγικό να τύχει κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης. “Θυμόμαστε με χαρά πως η υπογραφή της προσχώρησης της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στην Αθήνα και μάλιστα στη Στοά του Αττάλου”, σημείωσα. “Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μια περίοδο κατακερματισμού και εθνικών αντιπαραθέσεων. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν πιστεύουμε στην πολιτική της δημιουργίας φραχτών”. Ενημέρωσα, επιπλέον, για το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο υποχρεώνει την Τουρκία να απαντά στα ελληνικά αιτήματα επιστροφής παράτυπων μεταναστών, το πολύ εντός επτά ημερών, για να έχει πρακτικό αντίκρισμα. Παράλληλα, τόνισα πως η Τουρκία μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των προσφυγικών ροών. Σημείωσα, πάντως, πως το κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Βιέννη

Με τον ΓΓ του ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Πρέσβη κ. Michael Linhart

Με την Αυστριακή Υπουργό Εσωτερικών κα Johanna Mikl-LeitnerΒρυξέλλες

Συνάντηση με Έλληνες Ευρωβουλευτές

Συνάντηση με Έλληνες Ευρωβουλευτές


«Οι δύο χώρες εταίροι βρίσκονται ουσιαστικά στην ίδια βάρκα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη με την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της και η διπλωματία οφείλει να παίξει θετικό ρόλο. Η Ελλάδα έχει μεγιστοποιήσει την προσπάθειά της αλλά θεωρεί αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση του ζητήματος, την εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης, καθώς και την υλοποίηση του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία.


Συνάντηση στην έδρα της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαμε ότι η ρίζα της προσφυγικής κρίσης είναι η πολεμική σύρραξη στη Συρία η οποία και πρέπει να σταματήσει. Συζητήθηκε ακόμη. Η Ελληνική κυβέρνηση τηρεί θετική στάση στο θέμα της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής εφόσον βέβαια ληφθούν υπόψη οι ελληνικές θέσεις για το μείζον ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας.
Ιανουάριος 2016Βερολίνο

Με τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Michael RothΆμστερνταμ

Με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Bert Koenders


«Χρειάζεται να γίνει δίκαιη και αποτελεσματική η κατανομή προς όλες της χώρες της ΕΕ»

Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της προς τους ευρωπαίους εταίρους. Χρειάζεται να βελτιωθεί συνολικά η διαδικασία διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Επανέλαβα πως η Ελλάδα ζήτησε επίμονα το προηγούμενο διάστημα τη βοήθεια και ενίσχυση εκ μέρους της Ένωσης σε όλα τα επίπεδα, έλαβε όμως μέρος αυτής.


«Η Τουρκία έχει ρόλο κλειδί στην διαχείριση των προσφυγικών ροών»

Τόνισα τον ειρηνευτικό ρόλο που οφείλει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Συριακή Κρίση. Επσημάναμε, επιπλέον, την ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεκέμβριος 2015

Με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων

Χαμηλή η ανταπόκριση των κρατών-μελών στις αυξημένες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας. Πρωτοφανείς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη και η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης τους

Με τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας

Διαχρονική υποστήριξη της Ελλάδας σε προτάσεις που ενισχύουν τη φύλαξη των συνόρων, ιδιαίτερα σε έκτακτες συνθήκες και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή θα πρέπει να δρα με τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου κράτους. Πολλές χώρες κφράζουμε επιφυλάξεις για διεθνείς δράσεις που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την εθνική κυριαρχία

Με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση

Να υποστηριχθεί η οικονομική διπλωματία των κρατών-μελών. Προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβαθμίσει την οικονομική της διπλωματία, μέσα από το δίκτυο των αντιπροσωπειών της σε τρίτες χώρες. Ενέργειες για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και να μειωθεί η ανεργία


Νοέμβριος 2015

Λευκωσία

Με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Κασουλίδη

Με τον Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο


«Συμμεριζόμαστε τις έγνοιες, τις φροντίδες, τα συμφέροντα της Κύπρου»

Η κοινή μοίρα που δένει τον ελληνισμό, στην ελλαδική χερσόνησο, στα νησιά και στη Μεγαλόνησο, ακόμα και η οικονομική κρίση που μας έφερε πιο κοντά. Σε αυτή την πολιτική και ιστορική φάση Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται ταυτισμένες με κοινή αντίληψη της ιστορίας και κοινή στρατηγική

Λέσβος

Με τους Πρέσβεις των χωρών ΕΕ & Schengen στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου

Με τους Πρέσβεις στις ακτές της Λέσβου

Πρόσκληση των Πρέσβεων ΕΕ και Schengen στη Λέσβο

Η Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες ζητεί την αλληλεγγύη και την κατανόηση των κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές δεν απωθούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στη θάλασσα, δηλαδή δεν τους αφήνουμε να βυθιστούν και να πνιγούν, σώζουμε ανθρώπινες ζωές.
Με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας

O ρόλος της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι κομβικός. Η Ελλάδα καλείται να αποτελέσει τον εγγυητή σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή