image Η δημοκρατία μας έχει γενικούς κανόνες και γενικό πλαίσιο -στην τηλεόραση Σκάι image Θετικό για την πολιτική ζωή όταν κάποιος σηκώνεται από το facebook και τον καναπέ -στα Παραπολιτικά fm

Ινστιτούτο Βενετίας: Να διασφαλιστεί η επιστημονική αυτοτέλεια -στις αρμόδιες Επιτροπές

Στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων & Μορφωτικών Υποθέσεων όπου αυτές τις μέρες συζητείται το Σ/Ν για το Ινστιτούτο της Βενετίας, τοποθετήθηκε εκ νέου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα Νίκος Ξυδάκης.

Όπως έχουμε ξαναπεί και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, είπε ο Ν. Ξυδάκης, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τακτοποίηση και την ενδυνάμωση του Ινστιτούτου στα χρόνια που έρχονται. Πέρασαν 70 χρόνια με το ισχύον πλαίσιο και έχει πλέον γεράσει.

Συνυπογράφει το νομοσχέδιο ο Υπουργός Παιδείας. Εφόσον ρητά αναγνωρίζεται και μετά τις διευκρινίσεις του κυρίου Υφυπουργού ο χαρακτήρας και ο σκοπός του ιδρύματος και εφόσον είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα, θα πρέπει το πλαίσιό του και η γενική του φιλοσοφία να είναι σε αρμονία με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε το παρόν Κοινοβούλιο με εισήγηση του Υπουργού Παιδείας και το οποίο διέπει τα ερευνητικά ιδρύματα. Είναι ένα θεσμικό πλαίσιο προσαρμοσμένο στην πλούσια ελληνική εμπειρία των τελευταίων 40 – 50 ετών αλλά επίσης προσαρμοσμένο στις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Έχουμε, λοιπόν, όλο το κέλυφος, το σκελετό και τη φιλοσοφία ενός ερευνητικού ιδρύματος και πώς πρέπει αυτό να λειτουργεί. Μπορούμε κάλλιστα να τοποθετήσουμε το Ελληνικό Ινστιτούτο σε αυτό το εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο και να είμαστε πλήρως συνεπείς σε μια γενικότερη φιλοσοφία και του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά.

Διασφάλιση επιστημονικής αυτοτέλειας

Από εκεί και πέρα, μια έκκληση που κάνω προς τους Υπουργούς που κατεβάζουν το νομοσχέδιο, είναι, με τις υπό επεξεργασία τροποποιήσεις που θα φέρουν και δεν τις έχουμε δει ακόμη, ενσωματώνοντας και την πλούσια συγκομιδή απόψεων από τους φορείς και από τις προτάσεις που κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα, να διασφαλιστεί -αυτή είναι η δική μου γνώμη- σαφώς η πνευματική και επιστημονική αυτοτέλεια του Ινστιτούτου, σύμφωνα με τη μακραίωνη παράδοση αυτοτέλειας των πνευματικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη από το μεσαίωνα. Δεν είναι κατάκτηση καν της νεωτερικότητας αυτή. Και, δεύτερον, να υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος, σαφώς προδιαγεγραμμένος -και νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές και καλό το πλαίσιο στο διαχειριστικό έλεγχο.

Η τελευταία παρατήρηση -επιφυλάσσομαι για την Ολομέλεια στα άλλα- είναι ότι (αναφέρομαι στο σχέδιο που βλέπουμε, χωρίς να ξέρω τις βελτιωτικές τροποποιήσεις που θα έρθουν) υπηρεσιακοί παράγοντες διορισμένοι από τον εκάστοτε Υπουργό δεν έχουν τα κριτήρια να κρίνουν επιστημονικό διευθυντή. Θα πρέπει να βοηθηθούν αποφασιστικά από επιστήμονες. Επιστήμονες κρίνουν επιστήμονες και μάλιστα ιδίου πεδίου. Δεν μπορεί ένας διεθνολόγος να κρίνει βυζαντινολόγο, όπως ένας χημικός μηχανικός δεν μπορεί να κρίνει ένα φιλόλογο σε αυτό το Ινστιτούτο.

Όπως επίσης, θα πρέπει να καθοριστεί ορθώς, σύμφωνα με τη διεθνή και την εθνική φιλοσοφία, την ίδια που ισχύει στα ερευνητικά κέντρα, ο τρόπος επιλογής των υποτρόφων. Κατά τη γνώμη μου, στη μορφή που είδαμε, επιτροπή από τον εκπρόσωπο της Κοινότητας, τον Πρέσβη και τον Πρόεδρο, ο μόνος των οποίων θα είναι επιστήμονας, δεν μπορεί να επιλέγει υποτρόφους. Θα πρέπει να υπάρχει μια επιτροπή αμιγώς επιστημονική που θα μπορεί να εξετάσει τους φακέλους, τις υποψηφιότητες, τα προσόντα, τα προτεινόμενα project, τα ερευνητικά και να αποφαίνεται σχετικά.

Έτσι νομίζω με όλες αυτές τις πολύ καλές πρόνοιες που περιέχει το νομοσχέδιο για τη χρηστή διοίκηση, θα διασφαλιστεί η πνευματική αυτοτέλεια και η επιστημονική επάρκεια των επιτροπών που θα επιλέγουν το πρόσωπο του Προέδρου και τους υποτρόφους και θα έχουμε μια ανανέωση του θεσμικού πλαισίου που θα συμβάλει στην καλή λειτουργία του Ινστιτούτου για δεκαετίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.