• ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    2014

Γιατί τώρα


Μπροστά μας περνάει το τρένο της ιστορίας· η μόνη απόφαση είναι αν θα επιβιβαστείς ή θα μείνεις απ΄έξω, έξω από την περιπέτεια, στην αποβάθρα της ατολμίας και της απραξίας. Αποφάσισα να επιβιβαστώ· επιπλέον, διάλεξα βαγόνι, το βαγόνι της ελπίδας και ενός νέου ανθρωπισμού.

Διαβάστε περισσότερα


Η Ελλάδα στην Ευρώπη


Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Και τώρα είναι ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των σιωπηλών, των φοβισμένων, των λαχταρισμένων, των αποφασισμένων, των υπερήφανων, των αγωνιστών της ζωής, των νέων, των μεσήλικων, των βετεράνων της εργασίας, να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων.

Η Ευρώπη μπαίνει σε φάση κλυδωνισμών και ιστορικού μετασχηματισμού. Μερικά σημεία:

• Η κρίση της Ουκρανίας έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

• Το προσεχές δημοψήφισμα φέτος, για την αυτονομία της Σκωτίας, όχι μόνο θα δοκιμάσει τις αντοχές της Μεγάλης Βρετανίας αλλά θα αποτελέσει πρόκριμα για ανάλογες αυτονομιστικές κινήσεις σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Τα κέντρα εξουσίας της Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική σιδηράς πειθαρχίας και περιορισμού των εξουσιών των εθνικών κυβερνήσεων.

• Τέλος, το δημοψήφισμα της Βρετανίας, το 2017, για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα δρομολογήσει μείζονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στο ευρωατλαντικό μέτωπο. Για να αποτραπεί η απόσπαση της Βρετανίας από την Ε.Ε. πιθανότατα θα επιστραφούν εξουσίες και ελευθερία κινήσεων στο κράτος-έθνος, οι οποίες έως τώρα ελέγχονταν από το κέντρο των Βρυξελλών.

Γενικά, θα δούμε πιθανότατα έναν κλονισμό της διακυβερνητικής ηγεμονίας στην Ευρώπη, κατ’ ουσίαν μια αμφισβήτηση της γερμανικής ηγεμονίας, και μια επαφορά σε νέα ισορροπία, πιθανόν έναν πολυπολικό ομοσπονδιακό τρόπο διακυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να προσδοκούμε και να επιδιώξουμε μια ευνοϊκότερη σχέση της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό κέντρο, επαναφέροντας στο επίκεντρο τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε., δηλαδή τη σύγκλιση, τη συνοχή, την ισότιμη συμμετοχή, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατική πολιτική ολοκλήρωση.

Διαβάστε περισσότερα


Διακήρυξη για τις ευρωεκλογές


Για την ανατροπή στην Ελλάδα και τη θεμελίωση της άλλης Ευρώπης.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου μάς θέτουν το ιστορικό καθήκον να υπηρετήσουμε έναν μεγαλειώδη αγώνα, έναν αγώνα που θα φέρει την ανατροπή και τη νέα εποχή στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα, δημοκρατική Ευρώπη.

Με την ψήφο μας στέλνουμε ηχηρά μηνύματα, δρομολογούμε θετικές εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ


Από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο ελπιδοφόρο, είναι αυτό που περιέχει μέσα του το καινούργιο, τα σπέρματα μιας κοινωνίας όπως την ονειρευόμαστε και όπως την έχουμε ανάγκη. Γιατί είναι ένα κόμμα που μαθαίνει, που αλλάζει. Είναι, πιστεύω, το κόμμα που μπορεί να εκφράσει τη νέα αριστερά στον 21ο αιώνα. Και εγώ αισθάνομαι μέρος αυτής της νέας αριστεράς, που είναι ταυτοχρόνως ριζοσπαστική και πραγματιστική, που εργάζεται ταυτοχρόνως για το ψωμί και το όνειρο.

Διαβάστε περισσότερα


Γιατί στην Ευρώπη

Τα χρόνια της κρίσης δεν ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των θυμάτων και των αγωνιώντων.

Όσοι βρεθούν στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο θα έχουν καθήκον να υπερασπιστούν τους συμπολίτες τους και να προωθήσουν λύσεις για ανάκαμψη, με κάθε δυνατό τρόπο, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου και η ενισχυμένη παρουσία της European Left και της ομάδας European United Left–Nordic Green Left θα είναι πρόσθετη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε περισσότερα


Ποια Ευρώπη


Είμαστε Ευρωπαίοι, όχι ευρωπαϊστές. Ευρώπη είναι οι άνθρωποι, οι πολίτες, οι λαοί και τα έθνη, όχι οι τραπεζίτες και οι τεχνοκράτες που σφετερίζονται την εξουσία και τον δημόσιο πλούτο, χωρίς καμία νομιμοποίηση και λογοδοσία.

Έχουμε το καθήκον να ανακόψουμε την νεοφιλελεύθερη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ανισότητα, την πληβειοποίηση και την αμοιβαία καχυποψία των Ευρωπαίων.

Δεν έχω ψευδαισθήσεις για την έκταση της επιρροής του Ευρωκοινοβουλίου. Γνωρίζω την ύπαρξη πανίσχυρων εταιρικών λόμπι, γνωρίζω ότι η Ε.Ε. κυβερνάται διακυβερνητικά από τους ισχυρούς και όχι φεντεραλιστικά, αλλά χρησιμοποιούμε κάθε όπλο που διατίθεται. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα τέτοιο προνομιακό πεδίο, το μόνο όργανο της Ε.Ε. με εκλεγμένους αντιπροσώπους των λαών, το μόνο με αδιαμεσολάβητη πολιτική νομιμοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα


Για το μέλλον των παιδιών μας


Αυτό που ζούμε δεν μπορεί να είναι το μέλλον, δεν μπορεί να περιέχει το μέλλον. Μπροστά μας ανοίγεται ένα πέλαγος δοκιμασιών: οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι νέοι που μεταναστεύουν, ο δημογραφικός μαρασμός, η συρρίκνωση των προνοιακών δομών, η άγρια απορρύθμιση των εργασικών σχέσεων. Κι όλα αυτά σε οικονομικό περιβάλλον συνεχιζόμενης ύφεσης, για έκτο χρόνο, αποεπένδυσης και αποπληθωρισμού.

Η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης και, κυρίως, όραμα για τους πολίτες. Πρέπει να βγούμε από την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, την παθητικότητα, την ανάθεση της ζωής μας σε ψευδομεσσίες και γνωστούς καταστροφείς. Πρέπει να ξαναβρούμε την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπειά μας. Να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας.

Στις μεγαλύτερες γενιές η Ελλάδα πρόσφερε απλόχερα ευκαιρίες για μόρφωση, ευημερία, εργασία, ατομική και συλλογική πρόοδο. Αυτές τις ευκαιρίες οφείλουμε να τις δώσουμε και στις νεότερες γενιές, μαζί με την αναβάπτιση όλων μας στις απειλούμενες αξίες της δημοκρατίας. Τίποτε λιγότερο, μόνο περισσότερο, από τις αξίες των μεγάλων επαναστάσεων: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις

Στο Κόκκινο FM, Θεσσαλονίκη

Όπως υπογράμμισε στο Κόκκινο FM Θεσσαλονίκης, σήμερα στην Ελλάδα έχουμε την ιστορική ευθύνη για να διαμορφώσουμε μία κυβερνώσα Αριστερά για την Ευρώπη, απέναντι στους «νάνους» των Βρυξελών.

«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις απεχθάνονταν τις μεταρρυθμίσεις γιατί θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και τους εαυτούς τους.»

«Η ελληνική εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους λαούς της Ευρώπης ως δείκτης για το τι πρέπει να ανατραπεί» σημειώνει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην “Ε”, ο δημοσιογράφος Νίκος Γ. Ξυδάκης

Στον Ν. Χατηνικολάου και τον Real FM 97.8

Όλη αυτή την 4ετία της κρίσης, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα αίτημα, από το λαό, από το εκλογικό σώμα, για νέα πρόσωπα και πολιτικά σχήματα, νέες πορείες και νέα οράματα. Από την άλλη, βλέπουμε ένα πολιτικό προσωπικό να προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία.

Ιστορικό γεγονός μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: συνέντευξη

«Η εκλογική νίκη θα είναι καταλύτης για ιστορικές εξελίξεις, θα απελευθερωθούν πνευματικές και κοινωνικές δυνάμεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». Συνέντευξη στην Αγγελική Σπανού από τη Free Sunday

Στα διάκενα του χρόνου, άνθρωποι & φίλοι

Αισθήματα λοιπόν; Ψυχανεμίσματα; Αγγίγματα; Μεσημβρίες και βοές; Αυτά έχεις να μας πεις από τον προεκλογικό βίο; Ναι. Αυτά βαραίνουν, αυτά μένουν κι αυτά παράγουν. Απ’ αυτά συνάγεται η πολιτική, τα συμπεράσματα, οι συνθέσεις, οι συναντήσεις, οι οικονομήσεις του παρόντος και οι προεικονίσεις του μέλλοντος. Αυτά. «Αυτά στη γλώσσα τη δική μου. Κι άλλοι άλλα σ’ άλλες.»

Στο Action24

Τρεις επίκαιρες επισημάνσεις σε δύο λεπτά. Με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά & Χριστίνα Κοραή και τους Γιώργο Κύρτσο (ΝΔ), Λίτσα Κουρουπάκη (Ελιά), Αλεξάνδα Μπαλού (ΚΚΕ), Νίκο Ορφανό (Ποτάμι)

«Η άλλη φωνή πρέπει να ακουστεί»: συνέντευξη

Οι Έλληνες θα βρεθούν στην Ευρώπη ως ισότιμοι πολίτες και, κυρίως, ως οι φορείς μιας επώδυνης, πλην πολύτιμης, εμπειρίας από την άκριτη εφαρμογή των πιο βάρβαρων συνταγών νεοφιλελευθερισμού. Υπό αυτή την έννοια, η ελληνική εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους λαούς της Ευρώπης ως δείκτης για το τι πρέπει να ανατραπεί.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών: συνέντευξη

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εκτιμώ ότι θα επιταχύνουν εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αμφίδρομα. Το διακύβευμα είναι το κρισιμότερο από σύστασης του ελληνικού κράτους. Επιπλέον, κρίνεται η ταυτότητα της Ευρώπης. Το ευρωκοινοβούλιο στο τέλος του μήνα θα είναι διαφορετικό.

Στο ΒΗΜΑ FM 99.5

(Πετσοκομμένο) ηχητικό από τη συνέντευξη στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις εξαγγελίες Τσίπρα και τις θέσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας».

Εφ’ όλης της ύλης για τις ευρωεκλογές: συνέντευξη

Eφ’ όλης της συνέντευξη στο exeisminima, για την Ελλάδα της κρίσης, την Ευρώπη, τις τοπικές προοπτικές και δυνατότητες, τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και το όραμά για μια καλύτερη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη.

Στο Κόκκινο 105.5 FM

Ο Νίκος Ξυδάκης αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Καθημερινή και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καλεσμένος στην εκπομπή «Τα Μέσα… έξω» με την Αγγέλα Νταρζάνου και την Σόνια Χαϊμαντά.

Στο Prisma 95.1

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Συριζα Νικος Ξυδάκης μίλησε στον Prisma 95,1 για τις προκλήσεις της Ελλάδας μέσα στα νέα Ευρωπαϊκα δεδομένα

Πρωτομαγιά

Πόσο μακριά μας είναι το 1886; Πόσο μακριά μας είναι η ανάγκη για καλύτερη ζωή; Για οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες προσωπικού χρόνου και οκτώ ώρες ύπνου;

Συνέντευξη στο Press Project

Ο Νίκος Ξυδάκης είναι γνωστός δημοσιογράφος. Εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» εδώ και πολλά χρόνια. Από την αρχή της κρίσης τόλμησε να εκφέρει ένα διαφορετικό λόγο, απέναντι σε αυτούς που επέβαλαν τη μοίρα των μνημονίων. Διάλεξε αμέσως πλευρά. Την απέναντι. Με τους Ινδιάνους.

Συνέντευξη στον ΚΡΗΤΗ FM

Η εικόνα της χώρας σήμερα και το μέλλον των παιδιών μας αύριο μέσα από την αναγέννησή μας και τις ευκαιρίες που μας δίνονται, συγκαταλέγονται στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών, ανέφερε μεταξύ άλλων στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

Από το βλέμμα στη φωνή

Τις επόμενες εβδομάδες η συνομιλία με το κοινό της «Καθημερινής» θα αραιώσει. Αλλά δεν θα χαθούμε, θα ξαναβρεθούμε, ό,τι κι αν συμβεί. Προς το παρόν θα εκτεθώ στην κρίση των συμπολιτών σε ένα πεδίο άλλο από το οικείο της εφημερίδας που με στεγάζει είκοσι δύο χρόνια, εντούτοις όχι τόσο μακρινό: στο πεδίο των εκλογών. Θα είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, συνεργαζόμενος με τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στο Popaganda

Tου εξήγησα ότι ήθελα τη συνέντευξη γιατί είναι ο «αρθρογράφος της κρίσης». Προοδευτική πένα σε μια παραδοσιακά συντηρητική εφημερίδα, επαγγελματίας που πέρασε από πολλά και σημαντικά περιοδικά κι έτσι έχει να πει μια δυο κουβέντες με αξία για τη μιντιακή φούσκα των τελευταίων 25 χρόνων.

Συνέντευξη, Παν/μιο Κύπρου

Δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Καθημερινή. Συνέντευξη στη Μαρία Θάνου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος επικοινωνίας και δημοσιογραφίας Α.Π.ΚΥ, με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας ημέρας ελευθερίας του Τύπου».

Συζήτηση, Δούρειος Τύπος

Εκδήλωση με θέμα τη «δημοσιογραφική έρευνα σήμερα» διοργάνωσε την Πέμπτη 18 Απριλίου η Συσπείρωση Δημοσιογράφων — Δούρειος Τύπος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Θ. Αργυράκης (Ελεύθερος Τύπος), ο Κ. Βαξεβάνης (Hotdoc), η Ν. Δασκαλοπούλου (Εφημερίδα των Συντακτών), ο Ν. Ξυδάκης (Καθημερινή), ο Α. Χατζηστεφάνου ( Infowar) και ο Δ. Ψαρράς (ο Ιος), ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Μ. Λούκα ( Στο Κόκκινο 105,5).

Συζήτηση, Παν/μιο Αθηνών

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου του 2012 στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώθηκε δημόσια συζήτηση με θέμα: «Η κυριαρχία της αγοράς στο δημόσιο χώρο και η ευθύνη της θεολογίας» και ομιλητές τους: καθ. Βασίλη Καραποστόλη, καθ. Απόστολο Νικολαῒδη, Νίκο Ξυδάκη, καθ. Δημήτρη Μόσχο. Tη συζήτηση συντόνισε ο καθ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής

Συνέντευξη στην ΕΠΟΧΗ

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα πρέ­πει να α­κο­λου­θή­σει αυ­τόν τον ο­λι­στι­κό τρό­πο. Να φτιά­ξει το πρό­πλα­σμα του νέ­ου κό­σμου. Το 27% του ε­κλο­γι­κού σώ­μα­τος που τον ψή­φι­σαν δεν εί­ναι α­ρι­στε­ροί. Εί­ναι α­πό τη μια α­πελ­πι­σμέ­νοι Έλλη­νες που θέ­λουν να σω­θούν και α­πό την άλ­λη Έλλη­νες που θέ­λουν να ελ­πί­ζουν.

Συζήτηση, Καθημερινή

H εφημερίδα Καθημερινή διοργάνωσε στις αρχές Ιουνίου συζήτηση μεταξύ αρθρογράφων και συνδρομητών της, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην Αθήνα με τρία καίρια ερωτήματα: «Τι πήγε στραβά; Πώς φτάσαμε στη σημερινή κρίση; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να την ξεπεράσουμε;».