image Θετικό για την πολιτική ζωή όταν κάποιος σηκώνεται από το facebook και τον καναπέ -στα Παραπολιτικά fm image Καμία κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή – στο ραδ. Σκάι και τον Π. Τσίμα

Στο νέο φορέα, όπως είναι στημένος σήμερα, δεν υπάρχει πολιτική εμπιστοσύνη -στην ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Απευθείας» συνομίλησε με τους Κώστα Λασκαράτο, Νίκο Μερτζάνη και Μάριον Μιχελιδάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος δείχνει ότι τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από πέρσι. Δεν υπάρχει γκρίνια. Φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία, ξεκίνησαν τη συζήτηση οι δημοσιογράφοι.

Πράγματι, το πρώτο που διαπιστώνουμε, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης, είναι ότι η διανομή είναι συμφωνημένη. Το δεύτερο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ευρωπαίοι εταίροι βλέπουν με διαφορετικό μάτι την κατάσταση στη χώρα. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι η εσωτερική εξέλιξη του προγράμματος το οποίο με μεγάλο πόνο του ελληνικού λαού έχει προχωρήσει. Ενσωματώθηκαν στο τρίτο πρόγραμμα πάρα πολλές θεσμικές εκκρεμότητες που είχαν μείνει χωρίς υλοποίηση από το πρώτο και το δεύτερο, με κόστος στην τσέπη και στην καθημερινή ζωή.

Την ίδια στιγμή όμως έχουμε μία πολιτική μετατόπιση στην Ευρώπη. Έχει γίνει παγκοίνως κατανοητό και αντιληπτό και το διατύπωσε με τον πιο καθαρό τρόπο ο κ. Ντάισελμπλουμ ότι το πρόγραμμα πήγε να υπερασπιστεί την ισορροπία των τραπεζών και την αρχιτεκτονική του ευρώ. Είχε να κάνει σε μικρότερο βαθμό με τις δικές μας δομικές αδυναμίες και δυσκολίες. Ήταν εν πολλοίς ένα πρόγραμμα άδικο και παράλογο. Είναι  ενδεικτικό ότι αυτή η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόστηκε στη χώρα από το 2010 είχε δεχθεί διεξοδική κατεδαφιστική κριτική ένα χρόνο περίπου από τους θεωρητικούς του ΔΝΤ οι οποίοι στη συνέχεια το εφάρμοσαν στην Ελλάδα. Ήταν γνωστό αυτό και στους διεθνείς αναλυτές και σε μερίδα των Ελλήνων αναλυτών. Τα μεγάλα funds που είχαν βάλει λεφτά στην Ελλάδα και είχαν επενδύσει θεωρούσαν ότι η ρύθμιση του χρέους και ο δημοσιονομικός χώρος θα ερχόταν. Ο ορίζοντας ήταν οι γερμανικές εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης.

Φτάνει το κοινωνικό μέρισμα; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι βασίζεται στην υπερφορολόγηση.

Ο κόσμος έχει υπερφορολογηθεί πράγματι. Αυτή ήταν η λογική του προγράμματος το οποίο ξεκίνησε το 2010. Εν μέρει μόνο το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αλλάξει τις δομές της διοίκησης, τη φυσιογνωμία και τη δομή της ελληνικής οικονομίας και του παραγωγικού δυναμικού. Η πίεση και ο αντικειμενικός σκοπός ήταν για να δείξουν και οι δανειστές ότι το πρόγραμμα μπορεί να βγει. Αυτό σήμαινε υπερφορολόγηση και στράγγισμα.

Αυτό όμως δεν είναι αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων;

Η συμπίεση που έγινε στην ελληνική οικονομία και η εσωτερική υποτίμηση δεν έχουν γίνει πουθενά στον κόσμο. Αυτό εξάγεται ως συμπέρασμα από τις εκθέσεις και του ΔΝΤ και της Επιτροπής. Δεν μπορείς να αλλάξεις κατά αυτόν τον τρόπο μία χώρα σε πέντε χρόνια από αυτό που ήταν επί έναν αιώνα, δεν μπορείς να αλλάξεις έτσι την κοινωνική δομή.

Φορολόγηση

Ήταν μονόδρομος δηλαδή η φορολόγηση;

Ως προς αυτό το πρόγραμμα.  Αν σου βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό θα συμφωνήσεις ή θα χάσεις το λαιμό σου. Αυτό συνέβη και το 2010 και το 2015.

Αυτό σημαίνει προσγείωση στην πραγματικότητα;

Η πραγματικότητα είναι πολύ δυσάρεστη όταν είσαι ένας πολιτικός σχηματισμός που βασίζεται στις αρχές  του δημοκρατικού σοσιαλισμού, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και της υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας. Η ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή είναι άνθρωποι που παράγουν άποψη και πολιτική να προσφέρουν καινούργιες ιδέες, πολιτικά επιχειρήματα και ένα καινούργιο πολιτικό σχέδιο. Αυτό είναι που απελπισμένα ζητά η Ελλάδα. Γερνάμε δημογραφικά, έχουμε μία διοίκηση που σέρνεται και είναι κατώτερη των απαιτήσεων της κοινωνίας και της οικονομίας και μία οικονομία που δεν έχει χαρακτήρα  και σκελετό.

Αρκεί εντέλει το μέρισμα;

Όχι δεν αρκεί. Είναι ένα μέτρο ανακούφισης. Λες έμπρακτα στον κόσμο ότι του επιστρέφεται ένα μέρος από τον ιδρώτα του. Η ουσία είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μία δίκαιη αναδιανομή. Όλη η ουσία μιας δημοκρατικής πολιτικής είναι μία δίκαιη αναδιανομή.

Συμπυκνώσατε στην απάντησή σας την κριτική που σας γίνεται: Μας υπερφορολογείτε και μετά μας δίνετε πίσω κάτι που έχετε πάρει από την άλλη τσέπη.

Δεν είναι μόνο έτσι.  Φορολογούμαστε για να συντηρήσουμε κάποιες δομές. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική κοινωνία χωρίς δημόσια νοσοκομεία, χωρίς δημόσιο σχολείο, χωρίς υποδομές.  Αυτά πληρώνει ο πολίτης με τους φόρους του. Το άσχημο είναι ότι με απώλεια 25% του ΑΕΠ και με διαρκή ύφεση τόσα χρόνια δεν μπορεί αυτή η κοινωνία να παράγει ένα πραγματικό πλεόνασμα.

Όμως το μεγάλο μέρος της φορολόγησης το επωμίζεται μία μεσαία τάξη…

Αυτό είναι το  παγκόσμιο πρόβλημα των δημοκρατιών σε όλο το Δυτικό κόσμο. Και επισημαίνεται διαρκώς και μετά την αποκάλυψη των Panama papers και των Paradise papers. Ο Gordon Brown, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ένας πολύ δυνατός Υπουργός Οικονομικών πήρε μία πρωτοβουλία να μαζέψει υπογραφές και να απευθύνει στους G20 έκκληση να βάλουν φραγμούς και φίλτρα σε τέτοιες πρακτικές. Την υιοθέτησε ο Κόρμπιν. Μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να γίνει κάτι. Το ευρωκοινοβούλιο έχει ξεκινήσει επίσης κάτι παρόμοιο αλλά τορπιλίσθηκε από το λαϊκό κόμμα.

Αν τα μεγάλα κράτη, οι μεγάλες οικονομίες που ελέγχουν τις χρηματοροές δεν βάλουν ένα φραγμό, σε τέτοια φαινόμενα που τα πιο πολλά είναι νόμιμα και νομιμοφανή δεν μπορεί να αλλάξει η παγκόσμια τάση συσσώρευσης του πλούτου.

Εκλογές στην κεντροαριστερά

Αυτοί που πήγαν και ψήφισαν στην κεντροαριστερά, οι 210.000, μήπως είναι άνθρωποι που ήρθαν στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας αυτά που έταξε προεκλογικά, αλλά στην πορεία είδαν ότι έμειναν δυσαρεστημένοι και από αυτή την κυβέρνηση;

Οι κομματικές εκλογές έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα γιατί εύκολα μπορούν να λειτουργήσουν ως έδαφος εισοδισμού πολλών αποχρώσεων. Άρα δεν υπάρχει ευθεία αναλογία μεταξύ των κομματικών και των εθνικών εκλογών.

Πράγματι όμως υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού το οποίο μετακινείται αναζητώντας την καλύτερη σύνταξη ή την καλύτερη μεταχείριση. Επιπλέον υπάρχει άθικτος ένας μεγάλος μηχανισμός εξουσίας, συνδικάτα, δήμοι ή μεγάλα επιμελητήρια, το λεγόμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ, χτισμένο από τα βάθη της δεκαετίας του ‘80 το οποίο έχει ακόμα κάποια δύναμη και αυτή εκδηλώθηκε στις εκλογές για επικεφαλής. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, και αυτό φάνηκε με πολύ εναργή και πολιτικά οδυνηρό τρόπο, κανένας από τους υποψηφίους δεν τοποθετήθηκε πολιτικά. Όλο το δέρας, όλο το βραβείο ήταν η νομή της εξουσίας. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό δίδαγμα για τις πολιτικές παρατάξεις. Κατά τη γνώμη μου αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία απελπισμένα είναι πολιτικό σχέδιο και πολιτικές ιδέες.

Εσείς θα βλέπατε συνεργασίες με αυτόν το νέο φορέα; Θα μπορούσαν να φύγουν οι ΑΝΕΛ από κυβερνητικός εταίρος και να μπει η κεντροαριστερά;

Καταρχάς πρέπει να βρούμε ποιος είναι αυτός ο νέος φορέας. Και ποια είναι τα πολιτικά του χαρακτηριστικά, ποια είναι η δική του διακήρυξη και ποιο είναι το νέο συμβόλαιο που υπογράφει με τον ελληνικό λαό. Το ξέρουμε; Δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος. Νομίζω ότι υπάρχει ένα στήσιμο με βάση τις εκλογές και τα πλασαρίσματα.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να δούμε είναι τι θέλουν οι ίδιοι. Από τον μόνο που άκουσα πολιτικό λόγο ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος καταποντίστηκε. Αυτός ο κόσμος που συστοιχήθηκε  γύρω από ένα νέο μπλοκ νομής εξουσίας τον καταψήφισε. Ο κ. Ραγκούσης έθεσε κάποια πράγματα ίσως όχι με τον καλύτερο τρόπο αλλά με ειλικρίνεια και τόλμη. Είπε ότι είναι  ΠΑΣΟΚ, αντιδεξιός και δεν συνεργάζεται με τη δεξιά.

Ταυτόχρονα πρέπει να δούμε πώς στήνεται και από τι ταλαιπωρία έχει περάσει η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει χάσει το χαρακτήρα της και κάθε έρεισμα κυβερνησιμότητας. Προσπαθεί να κάνει αυτοκριτική και να ξαναβρεί βηματισμό και το αριστερό της πρόσημο. Οι μόνοι που στέκουν είναι οι Πορτογάλοι οι οποίοι κρατούν μία αυτονομία και είναι σε τιμόνι κυβερνητικό.

Ιδεολογία και εμπιστοσύνη

Παρόλα αυτά θα ταιριάζετε καλύτερα με μία κυβέρνηση της κεντροαριστεράς…

Ιδεολογικά ναι. Θα ήθελα να συνεργαστώ με σοσιαλιστές. Πολιτικά όμως σε αυτούς τους σοσιαλιστές όπως είναι στημένοι τώρα και με αυτά που λένε δεν έχω εμπιστοσύνη.

Γεννηματά ή Ανδρουλάκης το ίδιο και το αυτό;

Προφανώς έχουν κάποιες διαφορές αλλά και οι δύο εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κεντροαριστερά. Φάνηκε πως ό,τι προήλθε από την κίνηση των 58, την ανασυγκρότηση δηλαδή βάσει ενός φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού σχεδίου, καταποντίστηκε. Το φιλελεύθερο ρεύμα με κάποια αρώματα σοσιαλδημοκρατίας δεν τραβάει στην κοινωνία.

Το εγχείρημά τους θα αποτύχει;

Δεν νομίζω ότι θα αποτύχει. Θα βγει το μικρό ΠΑΣΟΚ. Μια ολόκληρη εποχή πέρασε και το μεγάλο ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε. Αν αυτό το μικρό ΠΑΣΟΚ δείξει ότι ο σκοπός του είναι να παραμείνει στην εξουσία συνεργαζόμενο με τη δεξιά, θα εξατμιστεί περαιτέρω.

Το βίντεο από ολόκληρη την εκπομπή, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter