image Δεν θα αφήσουμε την «αόρατη χείρα» της αγοράς να ρυθμίσει κάθε κοινωνικό θέμα -σήμερα στην Ολομέλεια image Ινστιτούτο Βενετίας: Να διασφαλιστεί η επιστημονική αυτοτέλεια -στις αρμόδιες Επιτροπές

Η δημοκρατία μας έχει γενικούς κανόνες και γενικό πλαίσιο -στην τηλεόραση Σκάι

Στην τηλεόραση του Σκάι («Καλημέρα») συνομίλησε στις 10 Νοεμβρίου 2017 με τους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ρωτήθηκε καταρχάς για την 48ωρη άδεια Κουφοντίνα, που αποτελούσε εκείνη τη μέρα «πρώτο θέμα» του Δελτίου.

Αν ήμουν σήμερα ενεργός δημοσιογράφος, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης, θα αναδείκνυα ως πρώτο θέμα την έκκληση του Γκόρντον Μπράουν στους G20 να «μπει χέρι» στους φορολογικούς παραδείσους. Κάτι που αφορά την ίδια τη δημοκρατία μας, η οποία πλήττεται από τους φορολογικούς παραδείσους, συνεπώς αφορά την παγκόσμια κοινή γνώμη. Δεν είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε, όπως γίνεται, να περνάει στα «ψιλά».

Αλλά για αυτό που ρωτήθηκα (συνέχισε ο Ν. Ξυδάκης): Στο σωφρονιστικό πλαίσιο η δικαιοσύνη και δια αυτής η ελληνική δημοκρατία έχει προσαρμόσει τους κανονισμούς της στις δυτικές αντιλήψεις -ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει. Δεν ζούμε στο μεσαίωνα ή το 16ο αιώνα. Το σωφρονιστικό σύστημα ακολουθεί τις αντιλήψεις της δημοκρατίας. Δεν συντρίβει, δεν εκδικείται, αλλά τιμωρεί και προσπαθεί να σωφρονίσει.

Και στο παρελθόν άνθρωποι που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονίες με ισόβια δεσμά, όπως οι πραξικοπηματίες, κάποια στιγμή βγήκαν από τη φυλακή. Είμαι υπέρ μιας μεγαλόψυχης δημοκρατίας που είναι σκληρή, αυστηρή αλλά όχι εκδικητική. Δεν είμαστε στη Σαουδική Αραβία να κόβουμε χέρια και πόδια ή να λιθοβολούμε μέχρι θανάτου. Δεν έχει να κάνει με το αν εγώ προσωπικά συμφωνώ ή όχι με την 48ωρη άδεια Κουφοντίνα (καθώς ετίθετο διαρκώς η ερώτηση από το δημοσιογράφο) αλλά αν συμφωνούμε όλοι ότι ως δημοκρατία έχουμε γενικούς κανόνες και γενικό θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να αφορά παραπάνω από μια κατηγορία εγκληματιών. Ο Κουφοντίνας καταδικάστηκε για τις πράξεις του, όχι για τις ιδέες του.

Καλώς δηλαδή βγήκε και ο Παττακός από τις φυλακές; διέκοψαν σε εκείνο το σημείο οι δημοσιογράφοι.

Ο Παττακός βγήκε από τις φυλακές το 1990 με ανήκεστο βλάβη της υγείας του. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έφταιγε ο Μητσοτάκης που απελευθερώθηκε; Ο Παττακός δεν δήλωσε ποτέ μετάνοια για τις ιδέες και τις πράξεις του, αντιθέτως μέχρι βαθυτάτου γήρατος ύβριζε τη δημοκρατία, ακόμα και σε συνέντευξή του στο ίδιο αυτό κανάλι. Τι θα κάνουμε; Θα πιάσουμε το γέροντα Παττακό του 1990 να τον λιντσάρουμε; Θα φωνάζουμε «Δώστε αίμα στα κανάλια» όπως ακούστηκε χτες στην Ευελπίδων; Δεν θα πάμε σε λογικές αυτοδικίας στον 21ο αιώνα.

Κύρτσος: «Σχέδιο της κυβέρνησης η άδεια Κουφοντίνα»

Ακολούθως ο έτερος καλεσμένος της εκπομπής, ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος είπε: «Ήταν φοβερό αυτό που συνέβη, γιατί ο κ. Κουφοντίνας είναι στις σκληρές εφεδρείες της πολιτικής αποσταθεροποίησης. Και βέβαια περιβάλλεται από τον Ρουβίκωνα, περιβάλλεται από θαυμαστές, άλλοι θέλουν να κάνουν ένα φεστιβάλ ανομίας, άλλοι να διακριθούν με πιο δυναμικό τρόπο πυροβολώντας τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και άλλοι μπορεί να θελήσουν να μιμηθούν τον Κουφοντίντα. Ήταν απαράδεκτο αυτό που συνέβη γιατί η χώρα μας είναι σε φάση αποσταθεροποίησης. Τα οικονομικά προβλήματα είναι μπροστά μας (απαριθμεί τέσσερα οικονομικά ζητήματα). Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο να βγάζεις έξω τον Κουφοντίντα είναι πράξη υπονόμευσης της πολιτικής ομαλότητας και της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Δημοσιογράφος προς Γ. Κύρτσο: Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να βγει με άδεια ο Κουφοντίντας;

Ναι, είναι επιλογή της. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα καταφέρει στη διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, έχει απογοητεύσει τους δικούς της ανθρώπους, τους ανιδιοτελείς. Επομένως καταφεύγει στις παλιές πρακτικές, επιστρέφει στον κινηματικό ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποιεί εφεδρείες σκοτεινές θα έλεγα, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν τώρα(…) αλλά επίσης προετοιμάζει την επόμενη μέρα που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με κυβέρνηση ΝΔ, συνεπώς οι Κουφοντίνες και οι Ρουβίκωνες και όλοι αυτοί θα αναλάβουν διαφορετικό ρόλο, επομένως είναι μια επένδυση στην ανωμαλία…».

…και το συμπέρασμα

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση «καθοδηγεί τρομοκράτες» κατά τον κ. Κύρτσο. Ήταν μια εμπρηστική και απαράδεκτη τοποθέτηση (παρατίθεται με ακριβή απομαγνητοφώνηση + βίντεο, ώστε να υπάρχει στο αρχείο μια εικόνα της δημόσιας τοποθέτησης της ΝΔ για το ζήτημα).

====

Το βίντεο από την εκπομπή, περιλαμβάνοντας και την τοποθέτηση Κύρτσου, εδώ: http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=296921

Leave a Reply

Your email address will not be published.