image Ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες για μονοπωλιακές καταστάσεις στη διαχείριση αποβλήτων στα λιμάνια -στην Ολομέλεια image Να κάνουμε τη μεγάλη πολιτική συζήτηση για τη Μέση Ανατολη -στο ράδιο Θέμα 104.6 fm

Ο πρωθυπουργός με την παρουσία του τιμά την αντιπροσωπεία και τους θεσμούς -στον Σκάι

Στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Πλάι του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. Οι ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων αφορούσαν αποκλειστικά το θέμα της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Σκουρλέτης, ξεκίνησαν οι δημοσιογράφοι, τάχθηκε κατά της πώλησης. Είναι σωστό να πουλάει όπλα ή η κυβέρνηση σε μία χώρα που τα χρησιμοποιεί για ένα πόλεμο στην Υεμένη όπου σκοτώνονται και άμαχοι;

Διαχρονικά η στάση της Ελλάδος είναι να μην έχει ευθεία ανάμειξη στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Και αυτό ισχύει με πολλές κυβερνήσεις, εδώ και πολλές δεκαετίες. Ίσως καλύτερα που ματαιώθηκε αυτή η πώληση, για λόγους που νομίζω ότι σχετίζονται με τη μεγάλη αναστάτωση που συμβαίνει στην κορυφή των πριγκιπικών οικογενειών και στη διαμάχη εξουσίας η οποία μαίνεται εδώ και μήνες. Είναι μία άλλη, μία μείζων ανακατάταξη στην δομή κυριαρχίας εντός της Σαουδικής Αραβίας.

Από την άλλη μεριά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε υποδεχθεί πρόσφυγες και έχουμε βοηθήσει ανθρωπιστικά τις τραγικές χώρες της Μέσης Ανατολής, περισσότερο από όλες τη Συρία. Για την Υεμένη δεν έχουμε κάνει δυστυχώς πολλά πράγματα, καμία δυτική χώρα δεν έχει κάνει. Προσωπικά έχω αναφερθεί σε ευρωπαϊκά φόρα και συναντήσεις, στα εκατοντάδες  φορτία βλημάτων τα οποία φεύγουν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φτάνουν να οπλίζουν πολλές φορές τον ISIS  και διάφορες ομάδες.

Πέρα από αυτό, στην όλη υπόθεση σκιές υπάρχουν;

Τυπικά δεν υπάρχει καμία σκιά. Υπάρχουν οι αποφάσεις σύμφωνα με τις πολλές εξηγήσεις που είχαν δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Αμύνης στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Ομοφώνως όλα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ και εδόθησαν ξανά επιπλέον εξηγήσεις  τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η συζήτηση έχει γίνει διεξοδικά αυτή η συζήτηση και αν χρειάζονται συμπληρωματικά στοιχεία θα δοθούν και αυτά. Να προσθέσω ότι δεν έχει υπάρξει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να έχει κατηγορηθεί ή να έχει συρθεί στα δικαστήρια για τέτοια θέματα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη διαφορά με το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό, των καταδικασθέντων και των υπόδικων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος λειτούργησε ως κλεπταποδόχος εγγράφων;

Είναι λίγο βαριά η κουβέντα «κλεπταποδόχος». Θα το λεγα αλλιώς: όταν παρουσιάζονται μερικά έγγραφα, πρέπει να συζητήσεις πολιτικά. Θα συζητηθούν την Δευτέρα σε επίπεδο κορυφής. Από κει και πέρα μπορεί η κίνηση ίσως αποτελεί μία επίδειξη ισχύος ότι «εμείς είμαστε μηχανισμός εξουσίας και ό,τι θέλουμε το βρίσκουμε».

Εσείς αν είχατε αυτά τα έγγραφα θα τα καταθέτατε στη Βουλή;

Είναι διαφορετικός ο τρόπος που προσεγγίζω τα δημόσια θέματα. Δεν είμαι «απαράτσνικος»  σε ένα μηχανισμό εξουσίας, να ελέγχω αξιωματικούς. Είναι πολύ διαφορετική η σχέση μου με την εξουσία. Ο,τι θα είχα να πω θα το λεγα δημοσίως, με επιχειρήματα και θα ζητούσα τα έγγραφα. Η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη ή να απαντήσει πολιτικά ή παρουσιάσει τα έγγραφα.

Πάντως, όλες οι πτυχές του θέματος θα διευκρινιστούν τη Δευτέρα, στη συζήτηση στη Βουλή. Η υπόθεση έπεσε πάνω σε μια περίοδο αναστάτωσης στη Σαουδική Αραβία. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί, ποιες έριδες και ποια αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα υπάρχουν.

Χάθηκαν κάποια έσοδα που θα μπορούσε  να εισπράξει η χώρα, παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι.

Μερικά πράγματα δεν είναι μόνο έσοδα και  λογιστική. Υπάρχουν και άλλα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι είναι μία δουλειά η οποία σε μεγάλο βαθμό με υπαιτιότητα του αγοραστή δεν προχωράει.

Ο κ. Τσίπρας γιατί θέλησε να παραστεί τη Δευτέρα, ως μη όφειλε θα πουν κάποιοι. Ήταν απαίτηση του κυρίου κάμερα Καμμένου;

Ο πρωθυπουργός με την παρουσία του τιμά το κοινοβούλιο, την εθνική αντιπροσωπεία και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Υπήρξαν άλλοι πρωθυπουργοί οι οποίοι δεν πατούσαν ακόμη και τον ερωτώντο. Ο κ. Τσίπρας είναι εκεί, ανά πάσα στιγμή, σχεδόν μία φορά τη βδομάδα και δίνει εξηγήσεις. Υπηρετεί τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και μιλάει κοιτώντας στα μάτια τον ελληνικό λαό. Να το θυμόμαστε αυτό γιατί υπάρχουν πρωθυπουργοί οι οποίοι ήταν διαρκώς απόντες. Αυτό είναι κοινοβουλευτισμός.  Ο αρχηγός της  εκτελεστικής εξουσίας να είναι εκεί και να δίνει εξηγήσεις.

Το σχετικό ρεπορτάζ του ίδιου του σταθμού και το βίντεο από τη συνομιλία, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter