image Να κάνουμε τη μεγάλη πολιτική συζήτηση για τη Μέση Ανατολη -στο ράδιο Θέμα 104.6 fm image Δεν έχουμε δουλειά να γίνουμε μέρος της σύρραξης σουνιτισμού – σιιτισμού. Να κάνουμε εξαγωγή ειρήνης / στον Action 24

Να δούμε τη μεγάλη εικόνα: σε ποιο πλαίσιο θέλουμε ενταγμένη την Ελλάδα -στο Πρώτο Πρόγραμμα

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητριου μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Πώς είδατε τη διαδικασία χτες στη βουλή; ήταν η πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων.

Νομίζω ότι το διαδικαστικό μέρος τέλειωσε, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Είχα διατυπώσει την εκτίμηση ότι περί των διαδικασιών δεν θα προέκυπτε κάτι. Καινούργια στοιχεία, προέκυψαν μόνο εκείνα που προσκόμισε ο πρωθυπουργός, τα οποία ανέδειξαν ότι κάποιοι κινούνται στο παρασκήνιο. Και ίσως αυτό μας δείχνει συνολικά πώς κάποιοι στον κρατικό μηχανισμό μερικές φορές έχουν δική τους ατζέντα και τι χρήση κάνουν. Μένει να δούμε με περισσότερο στοχαστική διάθεση ποια είναι η στάση, η πολιτική και η συνολική συμπεριφορά μας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με μακροϊστορικούς όρους. Πώς είμαστε μια νησίδα σταθερότητας, έχοντας φιλική σχέση με όλα τα κράτη γείτονες και προσέχοντας να μην μπλεκόμαστε σε συρράξεις που έχουν θύματα αμάχους.

Ήσασταν μια από τις φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι καταθέσατε διαφωνία στην πώληση, σε σχέση με την πιθανή χρήση στην Υεμένη. Σε αυτό πήρατε απαντήσεις;

Ένα δεδομένο είναι ότι όπως φαίνεται η συμφωνία βαίνει προς ματαίωση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Δεύτερο, ότι υπάρχει μια έκρυθμη κατάσταση στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με ανακατατάξεις ισχύος πολύ μεγάλης κλίμακας. Είναι κάτι σοβαρό, δεν είναι απλώς κάποιοι πρίγκιπες που χτυπιούνται μεταξύ τους, είναι μια μετατόπιση στη μεγάλη στρατηγική εικόνα στη Μέση Ανατολή. Μια Σαουδική Αραβία η οποία από κράτος που απλώς πληρώνει χρήματα για διπλωματικές κινήσεις ή για να διεξάγουν τρίτοι συρράξεις, μπαίνει πλέον σε πρώτο πλάνο, ως μαχητής-υπερασπιστής. Μόνο ο Ερντογάν έχει διεκδικήσει παρόμοια θέση, ενός οιονεί χαλίφη. Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι κάτι πολύ περισσότερο από εσωτερικό ξεκαθάρισμα και καλό είναι να είμαστε και εμείς μετρημένοι.

Συνέβαλε η δημοσιότητα στην ακύρωση;

Όπως ενημερωθήκαμε, υπήρχε ήδη από πριν μια δυστοκία των σαουδαραβικών αρχών η οποία ίσως συνδέεται με τις συνταρακτικές αλλαγές στο βασίλειο.

Από όσο έχετε παρακολουθήσει, υπάρχει κάτι που πρέπει να ξαναδούμε σε σχέση με το πώς η Ελλάδα πουλάει ή αγοράζει στρατιωτικό υλικό;

Συνολικά από αυτό έχει ταλαιπωρηθεί το σύστημα, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη των πολιτών. Μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σχετίζονται με τις αγορές εξοπλισμού. Το διεθνές περιβάλλον είναι διαβρωμένο από πολλούς παρένθετους παράγοντες. Η Ελλάδα για ιστορικούς λόγους δυστυχώς συμμετέχει διαρκώς στην κούρσα των εξοπλισμών. Δεν είμαστε Βέλγιο ή Δανία, έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Πρωτοβουλίες νομοθετικές έχουν ληφθεί πολλές φορές, παρόλα αυτά σκιές υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Είναι ένα μόνιμο αγκάθι, αφήνει σκιές σε όλους. Όταν καταδικάζεται ένας πολιτικός η σκιά μένει σε όλους, και στους αθώους και στους έντιμους και σε εκείνους που τα έχουν πει. Πολλοί λένε βγάζοντας μια κορώνα αυτοδικαίωσης, «εγώ τα είχα πει». Και πως τα είχες πει; Το θέμα είναι να τα προλαβαίνουμε όλα αυτά.

Εμένα μου κάνει εντύπωση, δεν δημιουργήθηκε τόσος μεγάλος θόρυβος για τα 1,3 δις € της αγοράς αεροσκαφών, αλλά δημιουργήθηκε για μερικές δεκάδες εκατομμύρια τώρα.

Και στα F16 πήγε να δημιουργηθεί θόρυβος χωρίς σοβαρά ερείσματα. Φυσικά και δεν χρειάζονται μεσάζοντες είχα πει και εγώ στο κοινοβούλιο, αφού η αγορά μπορεί να γίνει με διακρατική συμφωνία. Το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Πολιτικά όμως φαίνεται ότι υπάρχει ένα σύστημα κομματικό και μιντιακών ομίλων, που ασκεί αντιπολίτευση χωρίς επιχειρήματα, χωρίς στοχεύσεις άλλες από το να βλάψεις τον «εχθρό» (έτσι τον θεωρούν και όχι «πολιτικό αντίπαλο»). Και αυτό φέρνει τοξικότητα στο πολιτικό σύστημα.

Έρχονται σχολεία στα θεωρεία της βουλής… Μαθητές… Πώς θα διαμορφώσουμε αυτά τα παιδιά; Σκληρότατη αντιπολίτευση ναι, να κάνουν τα κόμματα, είναι ο θεσμικός τους ρόλος. Αλλά όχι να καθορίζουν την ατζέντα τους δημοσιεύματα που ξεφουσκώνουν την δεύτερη ή τρίτη μέρα. Είδατε καμία δημοσιογραφική έρευνα; Ο Guardian τον Ιούλιο του 2016 έκανε μια τεράστια έρευνα με ποσά, δρομολόγια, συνεντεύξεις, παρακολουθώντας για μήνες ολόκληρους την πορεία όπλων στη Μέση Ανατολή. Αυτό μάλιστα, είναι δημοσιογραφική έρευνα. Όταν όμως σου δίνει κάποιος ένα χαρτί, γιατί στο δίνει; Για να βοηθήσει να βγει η αλήθεια; Όχι… Για να σε χρησιμοποιήσει. Και εσύ γίνεσαι βαποράκι για να έχεις πρωτοσέλιδο μιας ημέρας. Την επομένη θα έχει ξεφουσκώσει.

Με όλα αυτά, βάλλεται το κύρος της δημόσιας διοίκησης και ανώτατων δημοκρατικών λειτουργών. Είναι σοκαριστική η ευκολία με την οποία μεταφέρονται πληροφορίες, στις οποίες κατόπιν δίνεται κορυφαία διπλωματική και πολιτική αξία και βάζουν σε ολισθηρή τροχιά ολόκληρη διαπραγμάτευση. Αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί.

Εν κατακλείδι: Θα είναι σφαλερό να σχηματίσουμε πολιτική εικόνα στηριζόμενοι σε στιγμιότυπα διαχειριστικά, σε έγγραφα και τηλεγραφήματα. Γιατί η δουλειά μας είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα: σε ποιο πλαίσιο θέλουμε ενταγμένη την Ελλάδα. Η χώρα μας ήδη είναι και φιλοδοξεί να γίνει ακόμα σημαντικότερος ενεργειακός κόμβος και πυλώνας ειρήνης, που εγγυάται την ασφάλεια των εμπορικών δρόμων της Μεσογείου. Αυτό είναι το στρατηγικό μας πλεονέκτημα, που πρέπει να αξιοποιηθεί για να ωφεληθεί η χώρα και ο λαός μας. Ιδού η συζήτηση που έπρεπε να γίνει και δεν γίνεται. Αυτό είναι το δικό μου σκεπτικό και η κατεύθυνση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter