image Δεν έχουμε δουλειά να γίνουμε μέρος της σύρραξης σουνιτισμού – σιιτισμού. Να κάνουμε εξαγωγή ειρήνης / στον Action 24 image Ινστιτούτο Βενετίας: Με τη συμβολή όλων των πλευρών διαμορφώσαμε ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν ντρεπόμαστε -δευτερολογία στην Ολομέλεια

Διασφαλίζουμε την πνευματική αυτοτέλεια του Ινστιτούτου Βενετίας

Για το σχέδιο νόμου που αφορά το Ινστιτούτο Βενετίας μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης:

«Ελπίζω σήμερα να ολοκληρώσουμε τη νομοθέτηση για το Ινστιτούτο της Βενετίας. Έχουμε πει αρκετά πράγματα στις Επιτροπές από την πρώτη στιγμή και ευτυχώς με τη συνδρομή πολλών επιστημόνων και διανοουμένων που βοήθησαν το έργο της Βουλής έχει αρχίσει να σχηματίζεται μία εικόνα η οποία δεν υπήρχε ούτε πρόπερσι, όταν εμφανίστηκε ένα πρώτο σχέδιο νόμου, ούτε πριν από ενάμιση μήνα που εμφανίστηκε αυτό το νομοσχέδιο.

Έχουμε πλέον μία εικόνα αρκετά καλή εν εκτάσει και εν τω βάθει και αυτό φάνηκε και από τις πολύ κατατοπιστικές και ενσυναίσθητες ομιλίες των συναδέλφων στο Βήμα της Βουλής όπως του κ. Βενιζέλου, της κυρίας Βάκη και άλλων συναδέλφων. Καταλαβαίνουμε γιατί μιλάμε και για ποιο πράγμα νομοθετούμε. Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι μιλάμε για ένα Ινστιτούτο το οποίο παρήγαγε έργο, έχτισε μία παράδοση και το οποίο κυρίως στηρίχτηκε στις προσωπικότητες και την αυταπάρνηση σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων για τους οποίους μόνο σεβασμό και υποχρέωση οφείλουμε, να συνεχίσουμε το έργο τους και το παράδειγμά τους.

Από αυτούς που το εμπνεύστηκαν, μέχρι τη Σοφία Αντωνιάδου που το ξεκίνησε, τον Μανούσο Μανούσακα που του έδωσε επιστημονικό βάθος και χαρακτήρα, τον αείμνηστο Νικόλαο Παναγιωτάκη, μεγάλο Βυζαντινό φιλόλογο, τη Χρύσα Μαλτέζου που έως πριν μερικά χρόνια ήταν εκεί και αξιοποίησε την περιουσία και τις μουσειακές συλλογές του.

Από πρώτο χέρι

Έχω την τύχη και το προνόμιο να έχω επισκεφθεί πολλές φορές το Ινστιτούτο, να έχω φιλοξενηθεί εκεί ως δημοσιογράφος, να έχω συμμετάσχει σε συνέδρια, να έχω μελετήσει την εικονογράφηση του ναού του Αγίου Γεωργίου, να έχω ξεναγηθεί στις αρχειακές συλλογές και στα χειρόγραφα, να έχω συνομιλήσει με τους υποτρόφους και τους καθηγητές που έχουν αποφοιτήσει από εκεί.

Έχει γίνει μεγάλη σοβαρή δουλειά και είναι λάθος η εκτίμηση ότι το Ινστιτούτο δεν ήταν εξωστρεφές. Οι περισσότερες ανακοινώσεις και τα θησαυρίσματα στα περιοδικά, τις εκδόσεις και τα συνέδρια στα οποία παρευρέθην ήταν στα ιταλικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά, ελάχιστα στα ελληνικά. Όταν δεν ξέρουμε, είναι καλύτερο να μην μιλάμε. Να μελετάμε. Είναι όλα δημοσιευμένα, όλα κατατεθειμένα στις δημόσιες βιβλιοθήκες, όλα υπάρχουν στο site.

Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, ένιοι των οποίων ήταν βαθύτατα προοδευτικοί και αριστεροί και έδωσαν περιεχόμενο στους θεσμούς του ελληνικού κράτους και τους επιστημονικούς θεσμούς, οφείλουμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και γνώση.

Δεν ξεκίνησε όπως έπρεπε

Το νομοσχέδιο δεν ξεκίνησε όπως θα έπρεπε, αυτό οφείλουμε να το πούμε και το αναγνώρισε και ο παριστάμενος υπουργός κ. Αμανατίδης. Έγινε όμως δουλειά, ακούσαμε τους φορείς και νομίζω σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί όλες οι παρατηρήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης της πνευματικής αυτοτέλειας αυτού του ερευνητικού και πνευματικού ιδρύματος. Κάναμε βήματα.

Ο Πρόεδρος προτείνεται από ένα εκλεκτορικό σώμα επιστημόνων, μία τριμελή εισηγητική επιτροπή, και αυτή απευθύνεται στο Εποπτικό και στους υπουργούς για να ορίσουν. Υπάρχουν όλες οι επιστημονικές δικλίδες εκεί. Επίσης η επιλογή των υποτρόφων, με τις πρόσφατες βελτιώσεις που επέφερε ο κ. υπουργός, γίνεται από τον Πρόεδρο με τη βοήθεια τριμελούς επιστημονικού συμβουλίου.

Θα ζητούσα από τον υπουργό στη νομοτεχνική βελτίωση να συμπληρώσει ότι το επιστημονικό αυτό συμβούλιο θα απαρτίζεται από μέλη ΔΕΠ Α’ και Β’ βαθμίδας όπως ακριβώς και το τριμελές εκλεκτορικό. Να είναι σαφή όλα, να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη.

Θα ζητήσω επίσης από τον κ. υπουργό μέσα στις προβλέψεις των ελάχιστων απαιτήσεων για τον οργανισμό που έχει ο νόμος, να δοθεί ένας χρονικός ορίζοντας για την σύνταξη και την κατάθεσή του. Διότι με την εμπειρία που έχουμε από την Ελληνική Διοίκηση, πολύ φοβούμαι -και πρέπει να το αποφύγουμε- ότι το Ίδρυμα θα παραμείνει χωρίς οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα κακοδιοικείται μόνο από το Εποπτικό Συμβούλιο, χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς εσωτερικό κανονισμό, χωρίς καθηκοντολόγιο. Θα πρέπει η δική μας διοικητική μέριμνα να οριοθετηθεί εντός του νόμου. Φυσικά δεν συντάσσουμε οργανισμό αλλά  να δώσουμε χρονικό ορίζοντα και δέσμευση. Έχουμε εποπτευόμενους οργανισμούς της Ελληνικής Διοίκησης οι οποίοι 5, 7 ή  11 χρόνια μετά την ίδρυσή τους πορεύονται χωρίς οργανισμούς. Να μην νομοθετήσουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο.

Διάθεση συνθέσεως

Είδα μία διάθεση συνθέσεως και από την πλευρά της αντιπολίτευσης και μου έκανε καλή εντύπωση και το πνεύμα και η ουσία της ομιλίας του κ. Βενιζέλου ο οποίος γνωρίζει το ίδρυμα εξ αυτοψίας. Ως δημοσιογράφος έχω βρεθεί μαζί του στο Ίδρυμα σε εξωστρεφείς εκδηλώσεις, σε συναυλίες υψηλής πολιτιστικής αξίας και σε συνεργασίες με τα πιο διακεκριμένα ιδρύματα της Βενετίας. Έκανε μία πρόταση ο κύριος Βενιζέλος, να δοθεί περαιτέρω κύρος στην επιλογή του Προέδρου. Με αυτό το πνεύμα συμφώνησαν πολλοί στις εργασίες της Επιτροπής, πάρα πολλοί συνάδελφοι και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Θα παρακαλούσα λοιπόν τον Υπουργό να λάβει υπόψη του αυτή την πολύ συνθετική και ειρηνόφιλη παράκληση του κ. Βενιζέλου και να δει αν θα μπορούσε να την ενσωματώσει.

Όπως θα έβλεπα θετικά μία σκέψη εκ μέρους του υπουργού ο οποίος έχει δείξει ένα πνεύμα συνθέσεως και συμπερίληψης των πολλών παρατηρήσεων που κατετέθησαν, να λάβει υπόψη του την παρατήρηση από το Ποτάμι που προτείνει το πέμπτο μέλος της εποπτικής επιτροπής, το από κοινού οριζόμενο από τους δύο υπουργούς, να εκπροσωπεί ex officio τους κορυφαίους πνευματικούς θεσμούς, συναφείς με τα γνωστικά πεδία και τους σκοπούς του Ιδρύματος. Ακούστηκε και η Ακαδημία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών μέσα στις διαδικασίες της Επιτροπής. Είναι εύλογα και διασφαλίζουν ακριβώς αυτό το κύρος του Ιδρύματος. Κατά τη γνώμη μου διασφαλίζουν την πνευματική αυτοτέλεια και το κύρος του προσώπου που θα επιλεγεί.  Σε ένα μικρό ίδρυμα σε προσωπικό, με το πρόσωπο του Προέδρου ο οποίος είναι κατ’ ουσίαν επιστημονικός διευθυντής επικουρούμενος από έναν οικονομικό, με το κύρος του, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή και συναίνεση στο πρόσωπό του ολόκληρης της επιστημονικής κοινότητας που τον στέλνει στη Βενετία, διασφαλίζεται η συνέχεια και η σφραγίδα που θα αφήσει για όσα χρόνια μείνει στο Ινστιτούτο.

Αυτή τη σφραγίδα άφησε ο Μανούσακας, αυτή ο Παναγιωτάκης, αυτή η Μαλτέζου. Ο κάθε άνθρωπος σηματοδοτεί μία εποχή και αφήνει ένα έργο. Εφόσον λοιπόν υπάρχει διάθεση από όλες τις παρατάξεις της Βουλής, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια σύνθεση. Έχουν γίνει πολλά βήματα εκ μέρους του υπουργού που ενσωμάτωσε τον πλούσιο προβληματισμό που κατατέθηκε. Τα τελευταία είναι μικρά βήματα και μόνο προς τον εμπλουτισμό, τη στερέωση, την ενίσχυση της λάμψης και της διάρκειας θα συντείνουν. Νομίζω ότι είμαστε σε θέση και να μας ακούσει ο υπουργός και να τα ενσωματώσει.

Χαίρομαι που σε αυτή την σχετικά σύντομη διαδικασία το νομοσχέδιο βελτιώθηκε, ενισχύθηκε και  διασφαλίστηκε η πνευματική αυτοτέλεια του Ινστιτούτου. Υπάρχουν δικλίδες, δεν είναι έρμαιο, και η κριτική που ακούστηκε από του βήματος εδώ είναι λανθασμένη διότι αναφέρεται σε μία πρότερη μορφή του νομοθετήματος. Το νομοθέτημα έχει διορθωθεί επί τα βελτίω και ουσιαστικά, τώρα έχουμε δικλίδες, φίλτρα και διασφαλίσεις.  Με λίγα πράγματα αν προχωρήσει ο υπουργός από αυτά που με πολύ ειρηνικό πνεύμα κατέθεσαν όλες οι παρατάξεις, νομίζω ότι θα είμαστε σε μία τελική μορφή του νομοθετήματος για την οποία τουλάχιστον θα αισθανόμαστε ασφαλείς ενώπιον της παραληφθείσης παραδόσεως και ενώπιον των επερχόμενων γενεών επιστημόνων και λογίων.

Ελπίζω ο κύριος υπουργός να τα ακούει όλα, να  τα σημειώνει πολύ προσεκτικά και να κλείσουμε πολύ καλύτερα από ό,τι αρχίσαμε».

Leave a Reply

Your email address will not be published.