image Διασφαλίζουμε την πνευματική αυτοτέλεια του Ινστιτούτου Βενετίας image Η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορα, έσωσε ζωές, υπερασπίστηκε την τιμή της ΕΕ -στη Βουλή

Ινστιτούτο Βενετίας: Με τη συμβολή όλων των πλευρών διαμορφώσαμε ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν ντρεπόμαστε -δευτερολογία στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης για το Ινστιτούτο Βενετίας, δευτερολόγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης:

«Άκουσα προσεκτικά τις δευτερολογίες των συναδέλφων για την πορεία της συζήτησης και νομοθέτησης αυτού του νομοσχεδίου. Συμφωνώ σε αρκετές από τις αναλύσεις και τις παρατηρήσεις.

Θα διαφωνήσω όμως στην τελική εκτίμηση. Νομίζω ότι με αρκετούς τρόπους κατορθώσαμε μία σύγκλιση και μία σύνθεση. Ελήφθησαν υπόψη από τον έχοντα τη νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργό πολλές από τις παρατηρήσεις και τις συμβολές των επιστημονικών φορέων και των συναδέλφων από όλες τις παρατάξεις.

Πιθανόν να μην έχουμε φθάσει στο optimum μίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στο βέλτιστο αποτέλεσμα και στη βέλτιστη διαδικασία. Νομίζω όμως ότι και με τη συμβολή των συναδέλφων των υπολοίπων κομμάτων και με την πνευματική και πολιτική συμβολή πολλών συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώσαμε ένα νομοσχέδιο, για το οποίο μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή δεν ντρεπόμαστε. Νομοθετούμε υπό τη σκιά μεγάλων προγόνων, και πολιτικών και επιστημόνων για το Ινστιτούτο αυτό, το μικρό, αλλά με πολύ μεγάλο συμβολικό βάρος και νομίζω ότι νομοθετούμε και με την ανάσα των επερχόμενων γενεών.

Έχω δύο τελευταίες παρατηρήσεις προς τον Υπουργό, κάτι που το είπαν πολλοί συνάδελφοι από του Βήματος, να δώσουμε χρονικό ορίζοντα στη σύνταξη, στην κατάρτιση του Οργανισμού, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι θα πάρει σάρκα και οστά. Οπωσδήποτε, χρειάζεται ένα διάστημα να συγκροτηθεί η εποπτική αρχή και να εκλέξει τον επιστήμονα Πρόεδρο. Σε εύλογο χρόνο λοιπόν, τον οποίο θα περιλάβει ο Υπουργός στο σχέδιο νόμου, να αποκτήσει και Οργανισμό.

Το Ινστιτούτο το 2016 και το 2017 είναι ακυβέρνητο ουσιαστικά. Περνά μεγάλη κρίση. Σε αυτό υπάρχουν ευθύνες και διοικητικές και σε όλους, και σε αυτούς που όρισαν και σε αυτούς που εποπτεύουν. Με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία πάμε να θεραπεύσουμε την ακυβερνησία του τελευταίου διαστήματος, η οποία είχε ξανασυμβεί στη δεκαετία του ’80.

Ας μην αφήσουμε το Ινστιτούτο, από τη στιγμή που θα αρχίσει η δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τη συγκρότηση της Εποπτικής Επιτροπής, να περάσει χρόνος χωρίς να έχει Οργανισμό, χωρίς να έχει χαρακτηριστικά κανονιστικά, χωρίς να έχει εσωτερικό κανονισμό, καθηκοντολόγιο, οργανικές θέσεις. Υπάρχουν οι ελάχιστες προβλέψεις μέσα στον νόμο, άρα μία από τις ελάχιστες προβλέψεις να είναι αυτή.

Και η δεύτερη παρατήρηση είναι η εξής. Να γίνει μία διασαφήνιση, ώστε το Επιστημονικό Συμβούλιο που επικουρεί τον Πρόεδρο στα καθήκοντά του και στην επιλογή των υποτρόφων, να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα χαρακτηριστικά που έχει η Εισηγητική Επιτροπή. Να απαρτίζεται από μέλη ΔΕΠ πρώτης και δεύτερης βαθμίδος. Ένας χημικός μηχανικός δεν μπορεί να είναι στο Επιστημονικό Συμβούλιο ενός Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών. Αυτά τα δύο νομίζω είναι δύο μικρές τελευταίες πινελιές.

Έγιναν κάποια βήματα. Εύχομαι, σε άλλα τέτοια νομοθετήματα μεγάλου συμβολικού περιεχομένου, να έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό και στους ψηφοφόρους κάθε παράταξης ότι νομοθετούμε για το κοινό καλό και όχι για μικροκομματικές ιδιοτέλειες. Σήμερα το πλησιάσαμε και θα το πλησιάσουμε ακόμη περισσότερο».

Leave a Reply

Your email address will not be published.