image Ινστιτούτο Βενετίας: Με τη συμβολή όλων των πλευρών διαμορφώσαμε ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν ντρεπόμαστε -δευτερολογία στην Ολομέλεια image Από τους πρώτους πολιτικούς στόχους η νομοθέτηση προστασίας των λαϊκών πρώτων κατοικιών -στο Κόκκινο

Η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορα, έσωσε ζωές, υπερασπίστηκε την τιμή της ΕΕ -στη Βουλή

Σε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η διατύπωση γνώμης επί της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (COM (2017) 571 final), σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

«Άκουσα με προσοχή τους συναδέλφους και έχω να κάνω μερικές συμπληρωματικές παρατηρήσεις προκειμένου να καταλάβουμε το πλαίσιο του προβληματισμού για την ασφάλεια ενόψει του κανονισμού, που στην τεχνοκρατικά επαρκή και πολιτικά μετριοπαθή εισήγησή του μας έδωσε  ο υπουργός.

Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος δυστυχώς απουσιάζει. Είπε κάτι κομβικό: μέχρι το 2015 η συνθήκη Σένγκεν ήρθη 36 φορές και μετά το 2015 ήρθη 50. Τι συνέβη το 2015; Έχει συμβεί κάτι και ξαφνικά άλλαξαν τα κέφια των εθνικών κυβερνήσεων και αποφάσισαν να πάμε σε μία κερματισμένη περίφρακτη Ευρώπη; Όχι. Έχουμε τη μεγάλη παγκοσμιοποιημένη και διαρκούσα κρίση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, έχουμε μία μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στον πόλεμο της Συρίας, μέτωπα ανθρωπιστικών καταστροφών από την Υεμένη έως τη βόρειο και την υποσαχάρια Αφρική και αυτό το οποίο γνωρίζαμε τα περασμένα χρόνια ως μία ελεγχόμενη ροή έγινε ανεξέλεγκτη.

Αυτό το στοιχείο πρέπει να συνυπολογιστεί, ότι δηλαδή έχουμε κάτι διαφορετικό.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι -και το είπε ο κ. Χαρακόπουλος σε μία εύστοχη φράση- ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα τα οποία συνήγειραν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και έθεσαν εκποδών κοινωνίες και πολιτικές ηγεσίες έχουν κυρίως αυτοφυή χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι που χτύπησαν και στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι και στη Μασσαλία και τώρα πρόσφατα στη Βαρκελώνη ήταν άνθρωποι γηγενείς, γεννημένοι εκεί, μπορεί και δεύτερης γενεάς. Δεν είναι λοιπόν μόνο εισαγόμενη η τρομοκρατία. Οφείλεται στα ποικίλα μητροπολιτικά χαρακτηριστικά που έλαβε η Ευρώπη στη μακρά μεταποικιακή και μεταπολεμική περίοδο και είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Το κρατάμε και αυτό.

Ερχόμαστε στην Ελλάδα: Πρέπει να έχουν περάσει τα τελευταία 4 με 5 χρόνια πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι από τα σύνορά της. Κάποιοι έμειναν. Και τα περασμένα χρόνια, μετά την πτώση των ανατολικών κρατών και την πτώση των τειχών, πέρασαν από την Ελλάδα πολλά εκατομμύρια και εγκαταστάθηκαν επίσης πάρα πολλοί άνθρωποι, ενσωματώθηκαν και άλλαξε χαρακτηριστικά η ελληνική κοινωνία. Πιστεύω εν πολλοίς προς το καλύτερο -αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη.

Η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορα, υπερασπίστηκε την τιμή της ΕΕ

Η Ελλάδα στην κρίση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, σε αυτή την θύελλα από τα ποτάμια των ανθρώπων, σε ένα τέτοιο παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο θα συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια, έπρεπε να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, τις διεθνείς συνθήκες και την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το έπραξε. Αυτό που λέγαμε στους ομολόγους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δύσκολο 2015 – 2016 όταν μας έλεγαν να φράξουμε τα σύνορα ήταν ότι προστατεύουμε τα σύνορα και προστατεύουμε και τις ζωές, δεν βουλιάζουμε τις λαστιχένιες βάρκες με τα γυναικόπαιδα που έρχονται ακόμη και τώρα από τη Συρία και το Ιράκ. Σώζουμε ανθρώπινες ζωές και προστατεύουμε τα σύνορα, αυτό λέγαμε.

Η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει τους ελέγχους παρότι έχει την εκτενέστερη θαλάσσια συνοριογραμμή από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι έχει δύσκολα χερσαία σύνορα και παρότι υποδέχεται τριπλάσιο πληθυσμό τουριστών από τον πληθυσμό της. 28 με 30 εκατομμύρια υπολογίζονται μόνο οι τουρίστες που μπήκαν στην Ελλάδα και έφυγαν το 2017. Φανταστείτε πόσες είσοδοι και έξοδοι. Και πρέπει με τις δυνάμεις της αυτές, να φυλάσσει τη χώρα, να φυλάσσει τα σύνορα, να φυλάσσει τα αεροδρόμια. Το πράττει. Μπορεί να έχουμε κάποιες ατυχίες, αλλά μου φαίνεται υπερβολικά άδικο, χαιρέκακο και εντελώς λανθασμένο να λέμε ότι η χώρα είναι ασφαλής για 30 εκατομμύρια τουρίστες αλλά η εικόνα της στο εξωτερικό είναι χάλια.

Θα σας πω γιατί είναι χάλια. Διότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την πολιτική του Όρμπαν και του Κατσίνσκι. Ποιοι έκλεισαν τα Σύνορα στην Ευρώπη; Ποιοι ούρλιαζαν ότι θα τα κλείσουν; Οι Γερμανοί ήρθαν τελευταίοι. Οι Γερμανοί τα κλείνουν τώρα και αίρουν τη συνθήκη Σένγκεν διότι βρίσκονται σε μία δύσκολη πολιτική κατάσταση. Να το συνυπολογίσουμε και αυτό. Ο Όρμπαν και ο Κατσίνσκι έσυραν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη δική τους πολιτική και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ, Γερμανοί πολιτικοί όπως ο Σόιμπλε που ξέρει όταν μιλάει, ο Σουηδός πρωθυπουργός έχουν απευθυνθεί σε αυτούς τους φωστήρες ανατολικοευρωπαίους εταίρους μας λέγοντάς τους ότι αν δεν θέλουν να συμμετάσχουν αναλογικά στα βάρη της προσφυγικής κρίσης, αν δεν θέλουν να μπουν στα προγράμματα επανεγκατάστασης τα οποία αρνούνται, να  πάψουν να συμμετέχουν αναλογικά και στα ταμεία συνοχής, να τους γίνονται κρατήσεις.

Από τις εφημερίδες μόνο η ενημέρωση;

Τα στοιχεία ας μην τα παίρνουμε από τις εφημερίδες. Ας τα παίρνουμε από τις επίσημες ευρωπαϊκές πηγές. Το είχε πει ο πρωθυπουργός Ιταλίας, το έχει πει ο Σουηδός πρωθυπουργός, το έχει πει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι το νόημα της αναλογικότητας. Η Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογα μεγάλο βάρος στην προσφυγική κρίση, ο ελληνικός λαός έβγαλε ασπροπρόσωπη όχι την ελληνική κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη, τους ευρωπαϊκούς λαούς, τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και το πνεύμα των Ευρωπαίων ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Σπινέλλι ή του Μονέ. Ας μην τα ξεχνάμε αυτά.

Και στην ρίζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ιδρυτικών πατέρων ευρίσκοντο σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες. Ιταλική εφεύρεση είναι η λέξη χριστιανοδημοκρατία, ασχέτως αν διαλύθηκε και πλέον παραπαίει. Αυτά ας τα σκεφτούν οι συντηρητικοί συνάδελφοι όταν κάνουν εύκολη επαρχιώτικη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι συνάδελφοί της ήσσονος αντιπολίτευσης του πρώην ΠΑΣΟΚ όπως ο κύριος Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ο οποίος είπε πράγματα τα οποία δεν γράφονται πουθενά σε καμία ευρωπαϊκή απόφαση, σε κανένα ευρωπαϊκό κείμενο. Εφημερίδες θα διαβάζουμε για να κρίνουμε τις μείζονες πολιτικές και τις μείζονες στρατηγικές της ΕΕ και της Ελλάδος»;

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter