image Η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορα, έσωσε ζωές, υπερασπίστηκε την τιμή της ΕΕ -στη Βουλή image Από άποψη εθνικής στρατηγικής να βλέπουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα οφέλη από επισκέψεις και ασκούμενη πολιτική -στον ΑΝΤ1

Από τους πρώτους πολιτικούς στόχους η νομοθέτηση προστασίας των λαϊκών πρώτων κατοικιών -στο Κόκκινο

«Στο Κόκκινο» και τον Κώστα Σαββόπουλο μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ρωτήθηκε καταρχάς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα πεδία στα οποία θα πρέπει να δώσει στο εξής έμφαση η κυβέρνηση.

Το ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα είχε τις δυσκολίες των προηγούμενων το ξέραμε από το 2015, οπότε είχε συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα και τα απαιτούμενα, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Ωστόσο ξέραμε επίσης ότι σε κάθε αξιολόγηση μπαίνουν αιφνίδια εμπόδια από τους δανειστές… Ο φόβος αυτός πάντα υπήρχε. Πλέον όμως έχει θεμελιωθεί μια αμοιβαία και εμπεδωμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, που επιτεύχθηκε από την πολιτική δουλειά του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών τα τελευταία 2,5 χρόνια. Η δική μας προσέγγιση είναι ότι θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά διατηρούμε την υποχρέωση και το καθήκον προς τον ελληνικό λαό να εξαντλούμε τα περιθώρια πολιτικής στα λοιπά πεδία.

Παράλληλα, μετεβλήθη η συγκυρία και το κλίμα στην Ευρώπη. Το προσφυγικό ήταν καταλυτικό για την διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας. Ακόμα και οι  εξελίξεις σε Τουρκία και Μέση Ανατολή οδηγούν στην γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Εντός της δυσμενούς συγκυρίας στην Ευρώπη και της Δύσης γενικότερα, με τις ακροδεξιές παραφυάδες να γίνονται δέντρα, οι πιο μετριοπαθείς ηγέτες προσβλέπουν σε πολιτικούς και χώρες προσηλωμένες στην ανάπτυξη, τη Δημοκρατία και τη σοβαρότητα.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε αυτές τις δυνάμεις, ενώ έχει αναπτύξει και ένα πλέγμα συμμαχιών με τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και άλλους.

Ρωτήθηκε στο σημείο αυτό αν η αστάθεια στη Γερμανία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας.

Η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία δεν θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην προσπάθεια διευθέτησης του χρέους, δεν νομίζω κάτι τέτοιο, απάντησε. Σε γενικές γραμμές οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίλυση του ελληνικού θέματος έχουν δρομολογηθεί… Είναι τέτοια η φύση του γερμανικού πολιτικού συστήματος, με τον τριμερές σχήμα κυβέρνησης-συνδικάτων-εργοδοτών, που θα οδηγήσουν σε πολιτική λύση. Είναι πολύ δύσκολο, πιστεύω, να μπει η Γερμανία σε μία περιπέτεια πολιτικής αστάθειας όπως π.χ. στην Ιταλία. Καθυστερήσεις μπορεί να υπάρξουν, στρατηγικές αλλαγές όχι. Για την Ελλάδα δεν «δουλεύει» μόνο το Βερολίνο, αλλά και η ΕΚΤ, ο ESM, η Κομισιόν και τα μεγάλα κράτη της Ένωσης όπως η Γαλλία, με Μακρόν και Μοσκοβισί. Και όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει σε μία αποφασισμένη και με ισχυρή βούληση αίσια λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Πλειστηριασμοί

Ακολούθως ρωτήθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις με τους πλειστηριασμούς.

Στους πρώτους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα είναι η νομοθετική κατοχύρωση της προστασίας των λαϊκών πρώτων κατοικιών από πλειστηριασμό, απάντησε. Οι πολιτικές συμφωνίες έχουν την δική τους αξία, είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει κάτι, ωστόσο σε δεύτερο πολιτικό χρόνο μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να νομοθετηθεί με τρόπο που να διασφαλίζει το μικρομεσαίο νοικοκυριό και να βοηθά στην αποκάλυψη του στρατηγικού κακοπληρωτή.

Συνεπώς, η εύλογη ανησυχία των νοικοκυριών μετά από επτά χρόνια διαρκούς ύφεσης κρίσης και ανεργίας, μπορεί και πολιτικά και νομοθετικά να αντιμετωπιστεί, ώστε να βρεθεί διέξοδος. Το θέμα φούσκωσε πολύ απότομα και ασφαλώς το σπίτι είναι το καταφύγιο ενός νοικοκυριού -κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν πληρώσει μεγάλο μέρος του δανείου τους και εξακολουθούσαν να είναι συνεπείς επί 10-15 χρόνια… Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν, ώστε κανείς να μη βρεθεί αδίκως σε δύσκολη θέση, κατέληξε ο Ν. Ξυδάκης.
Το σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό της συνέντευξης, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter