image Από τους πρώτους πολιτικούς στόχους η νομοθέτηση προστασίας των λαϊκών πρώτων κατοικιών -στο Κόκκινο image Τέλος της σαρίας, τέλος της εξαίρεσης -στη Νέα Σελίδα

Από άποψη εθνικής στρατηγικής να βλέπουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα οφέλη από επισκέψεις και ασκούμενη πολιτική -στον ΑΝΤ1

Στην εκπομπή «Καλημέρα» στον ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη ήταν καλεσμένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, στις 8 Δεκεμβρίου 2017, δεύτερη μέρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα.

Χθες ήρθε ο Ερντογάν, ο γνωστός Ερντογάν, ο Σουλτάνος, ο προκλητικός Ερντογάν -ξεκίνησε ο δημοσιογράφος- και είχαμε σε ζωντανή σύνδεση την αντιπαράθεση του προέδρου της Δημοκρατίας μαζί του και στη συνέχεια την αντιπαράθεση σε πολύ πιο ήπιους τόνους και ξεκαθάρισμα ορισμένων θέσεων από τον πρωθυπουργό. Ήταν καλό για τη χώρα μας;

Γενικώς ναι, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Ο Ερντογάν είναι ένα «πολιτικό ζώο» με πολύ μεγάλες ικανότητες και τεράστια διάρκεια βίου στην ηγεσία. Είναι στα πράγματα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, δήμαρχος, πρωθυπουργός, πρόεδρος και τώρα εκτελεστικός, πανίσχυρος πρόεδρος. Ωστόσο δεν είναι ούτε άτρωτος, ούτε αλάνθαστος, ούτε πανίσχυρος όσο ήταν δέκα χρόνια πριν. Όλη η μεγάλη πολιτική του που ξεδιπλώθηκε και άλλαξε έχει δεχθεί πλήγματα και αυτή τη στιγμή υπό μία έννοια είναι πανίσχυρος στο εσωτερικό της χώρας του αλλά κάπως ανεπιθύμητος στα μεγάλα ξένα κέντρα. Απρόβλεπτος, ασταθής, μη συνεκτικός και συνεπής προς αυτά που έλεγε εδώ και αρκετά χρόνια. Προκαλεί αμηχανία και απόσταση στις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες είτε έχουν σχέση γειτονίας είτε σχέση μεγάλων συμφερόντων.

Πού «κοιτάει» ο Ερντογάν

Με βάση αυτά που λέτε, δεν αποτελεί ρίσκο να καλέσεις έναν άνθρωπο όπως τον περιγράψατε χωρίς να έχεις προετοιμαστεί ότι αυτός ο απρόβλεπτος άνθρωπος, ο θρασύς, θα έρθει ως φιλοξενούμενος στη χώρα σου και θα θέσει θέματα  τουρκικής μειονότητας, αναθεώρησης συνθήκης της Λωζάνης. Δεν είναι ένα ρίσκο;

Τις  αναθεωρητικές του τάσεις ο Ερντογάν τις εκδηλώνει σε κάθε ευκαιρία ακόμα και χωρίς προφανή ευκαιρία όλο το τελευταίο καιρό. Και η αναθεωρητική του τάση δεν εκδηλώνεται με βασικό στόχο την Ελλάδα. Κοιτάει προς την ανατολή και το νότο. Εκεί είναι ανοιχτή η Τουρκία. Έχει κάνει 180 μοίρες στροφή στο κουρδικό. Ενώ προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τους Κούρδους πριν μερικά χρόνια, ξαναγύρισε και βρέθηκε στα μέτωπα, στον πόλεμο και στον απηνή διωγμό. Αυτές τις μέρες δικάζεται ο Ντερμιτάζ. Έδιωξαν τους ευρωβουλευτές και την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία παρατηρητών από τη δίκη.

Ο Ερντογάν είναι αυτός που είναι, τον ξέρουμε τουλάχιστον 20 χρόνια. Δεν μπορούμε όμως να ρυθμίζουμε στο μακρό χρόνο την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική μας σε μία ιστορική περίοδο κατά την οποία είναι ανοιχτά πάρα πολλά θέματα σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με «αδράνειες». Εγκυμονεί πάντα η παρουσία του κινδύνους αλλά και μεγάλες ευκαιρίες. Γεωστρατηγικά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε πλεονεκτική θέση.

Έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα πιστεύετε;

Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο. Αλλά δεν μπορείς ενόψει μιας τέλειας προετοιμασίας ή της  επίτευξης του μέγιστου αποτελέσματος να μην κάνεις τίποτε. Είναι καλύτερα να κινείσαι πετυχαίνοντας λίγα πράγματα. Επίσης δεν πρέπει να έχουμε φοβική στάση.

Τη φοβική στάση την έχουμε…

Δεν την είχαμε σε αυτή την επίσκεψη. Φάνηκε από τη στάση του πρωθυπουργού. Ήταν άριστα προετοιμασμένος.

Να έχουμε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Δεν αναφέρεστε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν έπρεπε  ο Νίκος Ξυδάκης να κάνει ένα ρεπορτάζ, τι θα έγραφε για την πρωινή συνάντηση, τι θα έγραφε για την απογευματινή συνάντηση και πώς θα χαρακτήριζε τη χτεσινή μέρα;

Να θέσουμε πρώτα τη μεγαλύτερη εικόνα: Ακόμη και αν έχουμε μία μικρή απώλεια στην βραχεία εντύπωση, από άποψη εθνικής στρατηγικής είναι καλύτερα να περιμένουμε να δούμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ποια θα είναι τα οφέλη από την επίσκεψη και την ασκούμενη πολιτική.

Είχαμε άλλη εικόνα το πρωί, άλλη το βράδυ…

Η εικόνα είχε διαμορφωθεί μερικές βδομάδες πριν όταν έσπευσε ο αντιπρόεδρος Τσαβούσογλου να κάνει μία μάλλον προκλητική επίσκεψη στη Θράκη, και έσπευσε ο ίδιος ο Ερντογάν μονομερώς να αναγγείλει την επίσκεψη. Είχαμε μία σειρά από μικρά διπλωματικά unfair από τη μεριά της Τουρκίας.

Δηλαδή ο αιφνιδιασμός της ανακοίνωσης της επίσκεψης Ερντογάν χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί, έγινε από τον Τσαβούσογλου. Εκείνος επέλεξε την ημερομηνία;

Το σημαντικό ήταν ο τρόπος κυρίως. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν χρειαζόταν να κάνει αυτή την επίσκεψη σε αυτή την χρονική και πολιτική συγκυρία στην οποία έχουμε ραγδαίες αλλαγές στη Μέση Ανατολή που τον ενδιαφέρει. Έχουμε κι άλλο ένα σημείο για την επίσκεψη. Ενώ είθισται οι ηγέτες να κάνουν μία απολύτως συμφωνημένα συμμετρική προετοιμασία επικοινωνίας ο καθένας στην κοινή γνώμη της άλλης χώρας, εδώ είχαμε μία μικρή παραβίαση. Δηλαδή ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε μία συγκροτημένη, σοβαρή, μετριοπαθή συνέντευξη στο επίσημο πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος πρόεδρος δεν πήγε στο ΑΠΕ αλλά επέλεξε να πάει στον Σκάι σε ένα ιδιωτικό μέσο, ανεξάρτητο.

Πιστεύετε ότι ήταν επιλογή δική του να δώσει τη συνέντευξη ή  επιτυχία του Αλέξη Παπαχελά;

Οι πρόεδροι διαλέγουν. Ο Ερντογάν διαλέγει πού θα πάει και πού θα μιλήσει. Επέλεξε να δώσει συνέντευξη ώρες πριν την έλευση του. Οδήγησε την ελληνική πλευρά σε μία ατζέντα η οποία ήταν η γνωστή του βέβαια, αλλά κατά την προσωπική μου εκτίμηση το έκανε -και δεν μπορώ να κάνω μία εκτίμηση που να βαρύνει την κυβέρνηση- με έναν μάλλον άκομψο τρόπο. Το ότι έχει τις θέσεις του είναι φυσικό. Είναι σεβαστές και θεμιτές και κάθεσαι στο τραπέζι θαρρετά και συνομιλείς με ανθρώπους που δεν συμφωνείς. Δεν κάθεσαι στο τραπέζι για να συμφωνήσεις, κάθεσαι για να διαπιστώσεις διαφωνίες και να δεις τους δρόμους και τρόπους να τις γεφυρώσεις.

Λέτε ότι θα μπορούσε να έχει οργανωθεί κάπως καλύτερα;

Δεν νομίζω. Όλες οι επισκέψεις προέδρων που έχουνε γίνει ήταν άψογες. Πούτιν, Ομπάμα, Μακρόν, Ολάντ. Εδώ είναι διαφορετικό. Παντού είναι δύσκολος ο Ερντογάν. Δημιούργησε αναστάτωση στην Ουάσιγκτον όταν η φρουρά του επιτέθηκε σε αμερικανικό έδαφος σε Αμερικανούς πολίτες, στην Ολλανδία, στη Γερμανία παντού έχει φέρει δυσκολίες.

Στον επόμενο χρόνο θα μετρήσουμε τα κέρδη μας. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό που του είπε ο πρωθυπουργός, και εκεί μαζεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν, ότι ρυθμίζουμε τα της μειονότητας κάτω από την ομπρέλα του Ελληνικού Συντάγματος. Είναι στο  δικό μας χέρι, το κάνουμε πράξη και γίνεται συνείδηση.

Άρση της Σαρίας

Έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός της χώρας να επιτρέψει να φύγουν οι 8 αξιωματικοί και να πάνε στην Τουρκία;

Όχι, δεν φάνηκε κάτι τέτοιο. Πρέπει να ακούμε προσεκτικά αυτά που λέει ίδιος ο πρωθυπουργός. Είπε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη ότι έχουμε κράτος δικαίου και τελείωσε.

Αυτό που θα θελα όμως να πω είναι ότι οφείλουμε συνταγματική προστασία στη μειονότητα της Θράκης. Η άρση της υποχρεωτικής σαρίας είναι ένα βήμα ελευθερίας και ισονομίας. Βοηθάμε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας να έχουν ίσες ευκαιρίες στην οικονομική και την κοινωνική ζωή. Έχουμε υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων για θέμα διαθήκης μουσουλμάνου Έλληνα πολίτη γιατί αντιμετωπίστηκε με βάση τον ισλαμικό νόμο και όχι με βάση τον νόμο του κράτους. Πρέπει να λύσουμε τέτοια ζητήματα. Στα κληρονομικά, στα οικογενειακά θέματα θα πρέπει ο μουσουλμάνος πολίτης να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα και τον ελληνικό Αστικό Κώδικα και αυτό είναι  ένα μεγάλο βήμα που το κάνουμε μετά από χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.