image Να δώσουμε στους νέους κάτι να πιαστούν, κάτι να πιστέψουν: στη χώρα τους, στη δύναμη της αλληλεγγύης, στη δημοκρατία -Ολομέλεια image «Ζούμε ασφαλώς και μετά τον θάνατό μας» -αποχαιρετισμός στον Σπύρο Ασδραχά

Η αριστερά δεν κυβερνά με τις αγορές ανοιχτές – ήταν όλα κλειστά και πρέπει να τα ανοίξουμε (ΕΡΤ, «Πάμε Αλλιώς»)

Στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» της ΕΡΤ συνομίλησε το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2017 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης με τον Τάκη Σαράντη και την Αναστασία Γιάμαλη. Μαζί και ο κ. Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ.

Τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται πως μετά από καιρό πάνε ανέλπιστα καλά, γυρίζουν σε ποσοστά που είχαμε να δούμε από το 2006. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ; ήταν η πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων.

Έχουμε όλες τις ενδείξεις, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης, ότι επίκειται το τέλος της «καθόδου» μετά από 8 χρόνια μεγάλης ύφεσης. Υπάρχει αίσθηση ότι μπαίνουμε σε φάση σταθεροποίησης και βάσιμες ελπίδες για άνοδο. Είναι κάτι που αποτυπώνεται και στους δείκτες αλλά και στην εμπιστοσύνη που αρχίζουν και δείχνουν οι αγορές στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι τιμές των ομολόγων είναι το πρώτο θετικό σημάδι αλλά επίσης το δοκιμαστικό μικρό swap που έγινε, με την ανταλλαγή παλαιών με νέα ομόλογα έγινε σε πολύ μεγάλη κλίμακα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Επιπλέον τώρα έχουμε αυτό το ράλι προς τα κάτω των επιτοκίων. Φαίνεται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος να φτιαχτεί ένα μαξιλάρι, μία buffer zone μέχρι την τυπική λήξη για έξοδο από τα μνημόνια, πράγμα που φαινόταν φιλόδοξο πριν ένα χρόνο. Στην επιτήρηση βέβαια θα μείνουμε αλλά θα έχουμε κάποια στηρίγματα για να απευθυνθούμε στις αγορές.

Αυτά είναι τα καλά νέα, τα καλά σημάδια. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο. Το δύσκολο το οποίο θα πρέπει να το περιμένουν οι Έλληνες πολίτες, είναι ότι θα ακολουθήσει μία μακρά περίοδος προσπάθειας προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε ένα σταθερό επίπεδο τέτοιο, που να επιτρέπει να φανεί σε κάθε νοικοκυριό η άνοδος.

Έχουμε την τεράστια ύφεση, πρωτοφανή σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και φυσικά για την Ελλάδα. Χάθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στα δύο-τρία πρώτα χρόνια της κρίσης. Εξασθένησε το σύστημα της ασφάλισης και της παραγωγής. Ένα εκατομμύριο θέσεις δεν ανακτούνται σε ένα ή σε δύο χρόνια. Απαιτούνται προϋποθέσεις και θα πάρει χρόνια για να φανεί η ανάκαμψη στην τσέπη του νοικοκυριού.

Το τεράστιο δημόσιο χρέος το το οποίο εξερράγη, εξερράγη πάνω στα κεφάλια των πολιτών, μετετράπη σε ιδιωτικό χρέος, σε χρέος των νοικοκυριών. Όταν χάνεις τη δουλειά σου όταν υποτιμώνται τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχεις, όταν περικόπτονται οι μισθοί όλα αυτά γίνονται ιδιωτική ανέχεια, ιδιωτική στενότητα και αυτό θα ανακτηθεί με κόπο.

Ακολούθως ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε επικριτικά στην επιδοματική πολιτικής της κυβέρνησης και οι δύο βουλευτές ρωτήθηκαν για την πρόθεση της ΝΔ να επιτρέψει την επιλογή ανάμεσα στην ιδιωτική και δημόσια ασφάλιση.

Όταν η συντηρητική παράταξη που κυβέρνησε επί πολλές δεκαετίες τη χώρα με «λευκή κάρτα», απάντησε ο Ν. Ξυδάκης, μιλάει για ανάπτυξη, θα πρέπει πρώτα να μιλήσει για χρεοκοπία. Να σας δώσω ένα νούμερο: Η φαρμακευτική δαπάνη το 2004 ήταν 4,5 δισεκατομμύρια και το 2009 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάπου πήγαν αυτά τα χρήματα, σε κάποιες τσέπες, και οδήγησαν στην οδυνηρή χρεοκοπία, στην απώλεια της εργασίας.

Είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε τα επιδόματα, αλλά από την άλλη ας βλέπουμε και το όργιο που διαπιστώνεται τώρα στην εξεταστική επιτροπή από τη λίστα των μαρτύρων. Υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων καταθέτουν και ακούμε πράγματα. Όταν αρχίζει η Νέα Δημοκρατία να κάνει κηρύγματα περί ανάπτυξης θα πρέπει να έρχεται αντιμέτωπη με τους αριθμούς, με τις καταστάσεις και το ναυάγιο της ελληνικής κοινωνίας από το 2009 και μετά.

Δεν είναι τα πράγματα αθώα. Είμαι εναντίον κάθε ρεβανσισμού αλλά δεν είμαι οπαδός της λήθης, της διαγραφής και της διακοπής με την πολιτική παράδοση. Η πολιτική παράδοση έχει ευθύνες, υπάρχει λογοδοσία και σε αυτή την ιστορική καμπή που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία πρέπει να θυμάται για να πάει μπροστά. Είναι σαν τον καθρέφτη στο αυτοκίνητο. Τον χρησιμοποιείς για να κοιτάς πίσω σου, ώστε να μην τρακάρεις και μπροστά σου.

Πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε τα χρόνια της πιστωτικής υπερεπέκτασης, της ασυδοσίας, μη λογοδοσίας και της βροντώδους διαφθοράς. Και η διαφθορά δεν είναι μόνο ότι κάποια χρήματα πήγαν στην τσέπη κάποιων. Είναι ότι διαλύθηκε κάθε αίσθηση ορθής οικονομίας. Σε αυτές τις καταστάσεις ναυαγίου ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση.

Η αριστερά δεν κυβερνά με τις αγορές ανοιχτές. Ήταν όλα κλειστά και πρέπει να τα ανοίξουμε, δεν κυβερνά με τον κόσμο να έχει την εργασία του, να έχει μία προσδοκία, μία ελπίδα, μία προοπτική ευημερίας. Ήρθε στη διακυβέρνηση σε μία κοινωνία η οποία βλέπει παντού μπροστά της ομίχλη, καταχνιά και σκοτάδι.

Για αυτό ακούω με μεγάλη επιφυλακτικότητα αυτά που λένε οι συνάδελφοί των συντηρητικών παρατάξεων. Όμως επίσης, πολλές φορές τα ακούω με πλήρη αδιαφορία γιατί ξέρω ότι  είτε λένε ψέματα είτε διαστρεβλώνουν τα όσα συνέβησαν. Τα όσα θα συμβούν αφορούν τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό και αυτό δείχνει και το πονηρό ερώτημα του κ. Μητσοτάκη στο ασφαλιστικό. Όλοι γνωρίζουμε ότι για να υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να υπάρχει είσοδος χρήματος, πρέπει να υπάρχει εργασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter