image Χωρίς παραγωγή πλούτου, θα διαχειριζόμαστε τη φτώχεια μας -στην «Ελευθερία του Τύπου» image Οι δικαστικοί κινδυνεύουν να βρεθούν απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία -στο Real fm 97,8

Παρά τα περί «κεντροδεξιάς» η πραγματική καρδιά της ΝΔ είναι ο σκληρός συντηρητικός χώρος -στο Πρώτο Πρόγραμμα

Με τη Στεφανία Χαρίτου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ συνομίλησε τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

  • Πώς είδατε το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας; ρώτησε η δημοσιογράφος.

Σε ένα βαθμό αναμενόμενο. Δεν υπήρχε το πολιτικό διακύβευμα της εκλογής αρχηγού και ως εκ τούτου δεν είχαμε εκπλήξεις…

  • Έθεσε όμως ο κύριος Μητσοτάκης τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογική ετοιμότητα…

Αυτό το έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 1,5 χρόνο και μάλλον έχει αφήσει υπερβολικά μεγάλο διάστημα αναμμένες τις μηχανές. Ιδεολογικά θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις. Υπάρχει ζήλος να περιγραφεί η Νέα Δημοκρατία ως κεντροδεξιά, ως κόμμα που ασπάζεται τις αρχές του φιλελευθερισμού. Ωστόσο τόσο από τον πυρήνα της ομιλίας του κυρίου Μητσοτάκη και πολύ περισσότερο από το πνεύμα, την ουσία και το ύφος της ομιλίας του κυρίου Σαμαρά βλέπουμε ότι η πραγματική καρδιά της Νέας Δημοκρατίας είναι ο σκληρός συντηρητικός χώρος.

  • Το άνοιγμα προς την κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη ο οποίος και εμμέσως αποκρίθηκε πώς σας φάνηκε; Στο νέο φορέα της κεντροαριστεράς βλέπουμε μία διαφορετική προσέγγιση;

Η κεντροαριστερά, το κέντρο δηλαδή, πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά εκτός από το «γεωγραφικό» αυτόν προσδιορισμό. Τα χαρακτηριστικά βγαίνουν και από τη διαμόρφωση θέσεων, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει ακόμη το διάδοχο ΠΑΣΟΚ. Φτάσαμε στο παράδοξο να έχουμε εκλογή αρχηγού χωρίς καμία πολιτική δέσμευση εκ μέρους των υποψηφίων αρχηγών. Πρώτα βγάζουμε τον αρχηγό και μετά αποφασίζουμε ποιοι θα είμαστε. Εν πάση περιπτώσει, από την διατυπωμένη φυσιογνωμία και από τις έμπρακτες δηλώσεις και τις πράξεις θα φανεί το πολιτικό στίγμα και βεβαίως οι ενδεχόμενες κοινωνικές και οι πολιτικές συμμαχίες. Δεν θέλω να προκαταβάλω τίποτα. Στην πολιτική το θέμα των συμμαχιών είναι πολύ ρευστό αλλά η στάση του κυρίου Μητσοτάκη απέναντί στο Κίνημα Αλλαγής είναι ηγεμονική. Θεωρεί ότι μπορεί να τους σύρει και ότι είναι πολύ φυσικό να έρθουν και να κολλήσουν να γίνουν ουρά της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που χρειαστεί εταίρους σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

  • Πολλά πρωτοσέλιδα είναι δηκτικά απέναντι στην κυβέρνηση με τον τρόπο που δίνει κάποια επιδόματα όπως το έκτακτο  επίδομα στους νέους ανέργους ή το επίδομα στους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους στη δυτική Αττική. Πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά;

Φυσικά τα επιδόματα δεν είναι η λύση για την κρίση αλλά είναι ένα ανακουφιστικό μέτρο και ως τέτοιο περιγράφεται από την κυβέρνηση και έτσι πρέπει να το δούμε. Δεν είναι πολιτική της αριστεράς να μένει στη διανομή επιδομάτων. Είναι να δημιουργεί προϋποθέσεις για μία ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ανάταξη. Ωστόσο τη στιγμή που έχει κάποια περιορισμένα εργαλεία ανακατανομής των δημοσίων εσόδων, γιατί να μη βοηθήσει έναν πληθυσμό που έχει πληγεί πολύ σκληρά από την κρίση;  Δεν καταλαβαίνω αυτή την εκφρασμένη αναλγησία.

Ακόμα και η πολιτική κριτική εκ μέρους των κομμάτων ήταν πιο ήπια σε σχέση με τη σφοδρότητα που χαρακτηρίζει μερίδα του Τύπου. Η ένταση με την οποία ο Τύπος εκφράζεται και που δεν είναι καν επιχειρηματολογία αλλά συνθηματολογία. Νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί κανένα πολιτικό σχέδιο και δεν έχει καμία πολιτική ευθύνη και καμία πολιτική απήχηση.  Απλώς θορυβεί και δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο. Όμως ο κάθε πολίτης γνωρίζει, εκτιμά και βλέπει αυτά που γίνονται με τα δικά του μάτια και τα δικά του κριτήρια.

  • Με την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας άνοιξε το θέμα του μουφτή.  Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο για την κατάργηση της σαρίας. Έχετε γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο και θα ήθελα να σχολιάσετε τα δύο αυτά.

Στο βαθμό που υπήρχε αυτή η παράδοση, ήταν κατ’ έθος και κατά μία διασταλτική ερμηνεία της συνθήκης της Λωζάννης. Στη συνθήκη δεν γράφει πουθενά με σαφήνεια  ότι θα πρέπει να επιλαμβάνονται των υποθέσεων του οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου τα ιεροδικεία του μουφτή. Ωστόσο αυτό επικράτησε και φτάσαμε σε ένα σημείο να είμαστε η μοναδική χώρα ακόμη και μεταξύ των ισλαμικών χωρών όπου εφαρμόζεται η σαρία. Ενώ ισχύει ένας πολύ σύγχρονος και προοδευτικός ποινικός κώδικας, είναι ψηφισμένες και ισχύουν μέχρι κεραίας όλες οι συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αυτή την περίπτωσηυ έχουμε μία εξαίρεση όπου για τα κληρονομικά και οικογενειακά ζητήματα αποφασίζει ένα απαρχαιωμένο σύστημα το οποίο καταπατά κατάφωρα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται άμεσα η κυβέρνηση. Έχει πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία, την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θράκη και θα προχωρήσει. Εφόσον απαλλάσσεται ο μουφτής από τα δικαστικά του καθήκοντα, που δεν οφείλει να έχει, ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί η κοινότητα υπό όρους να εκλέξει τον θρησκευτικό της δάσκαλο, τον ιερέα. Έτσι μπορούμε να μπούμε σε μία φάση ηρεμίας και συγχρονισμού όλου του δικαιοπρακτικού καθεστώτος στη Θράκη και να βοηθήσουμε αυτούς τους 150 χιλιάδες συμπολίτες μας να απολαύσουν όλη τη συνταγματική προστασία και τα αστικά και ατομικά δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες.

Δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αφήνουμε δυνατότητες, να αφήνουμε ρωγμές που να υπονομεύουν την ισοπολιτεία και την ισονομία για κανέναν Έλληνα πολίτη.

—-

Το ρεπορτάζ του σταθμού και ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter