image «Με τροπολογία αποδεσμεύονται χρήματα που δεσμεύτηκαν από το δημόσιο ως οφειλές της ΑΕΠΙ» – άρθρο της Φ. Λαμπρίδη image Εξωτερική πολιτική με όρους «αρένας» δεν μπορεί να γίνει, το έχουμε πληρώσει αυτό στον 20ο αιώνα -στον Γιώργο Παπαδάκη

Από τον κεντρικό τραπεζίτη, να υπάρχει πάντα πολιτική εκτίμηση σε διάσταση με την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον παράξενο -στο Πρώτο Πρόγραμμα

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Ισορροπίες και ανισορροπίες» μίλησε σήμερα με τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Β.Π.: Υπάρχει κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης – Στουρνάρα;

Ν.Ξ.: Ουδέποτε στα παρελθόντα χρόνια της κρίσης έχει υπάρξει τέτοια διάσταση προσεγγίσεων και παράβαση της θεσμικής λειτουργίας μεταξύ του κεντρικού τραπεζίτη και της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει μία πορεία χειρισμού της εξόδου από την κρίση η οποία -εξετάζοντας και μόνο τις δημόσιες πληροφορίες- είναι σε σύμπλευση και επεξεργασμένη συμφωνία με τους δανειστές. Τα περί «καθαρής εξόδου» της κυβέρνησης δεν νομίζω ότι αφίστανται από αυτά που περιγράφουν οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κεντρικός τραπεζίτης.

Από κει και πέρα σε μία επιστολή του, ούτε καν στο επίσημο προοίμιο της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Σουρνάρας βάζει παρένθετη μία σφήνα που αποτελεί πολιτική εκτίμηση, κάτι τουλάχιστον περίεργο.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής με πλούσιο παρελθόν στο δημόσιο βίο, ο πρώην πρωθυπουργός, ο πρώην αντιπρόεδρος οι οποίοι παρομοίως έχουν κάποιες απόψεις που συγκλίνουν. Το δικαίωμα όμως αυτό προφανώς είναι θεμιτό και επίσης ωφέλιμο για τον δημόσιο διάλογο, να υπάρχουν δηλαδή απόψεις από τους πολιτικούς, από πρώην ηγέτες. Από τον κεντρικό τραπεζίτη όμως να υπάρχει μετ’ επιτάσεως πάντα πολιτική εκτίμηση η οποία είναι διαρκώς σε διάσταση με την κυβέρνηση είναι παράξενο. Οι προκάτοχοί του ουδέποτε είχαν τέτοιες κόντρες.

Β.Π.: Θεωρείτε λοιπόν ότι υπάρχει σκοπιμότητα από τη πλευρά του κ. Στουρνάρα; ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Ν.Ξ.: Δεν μπορώ να κάνω δίκη προθέσεων αλλά η στάση του αυτή τη στιγμή είναι σαν να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών, εξωκοινοβουλευτικός έστω όπως ήταν. Ούτε λογοδότησε ποτέ στο λαό, ούτε κρίση υπέστη, ούτε σε δοκιμασία επιλογής ή αποδοκιμασίας από τον ελληνικό λαό εκτέθηκε ποτέ. Όπως διορίστηκε υπουργός έτσι και έφυγε και διορίστηκε σε μία άλλη εξίσου σημαντική θέση, του κεντρικού τραπεζίτη. Είναι υπεράνω της δημόσιας κρίσης, υπεράνω της δημόσιας λογοδοσίας και είναι πάντα αναιμική ή ανύπαρκτη η πολιτική νομιμοποίηση που έχει.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν κατέχει μία ουδέτερη θέση για να κάνει πολιτικές τοποθετήσεις και διαρκώς να είναι στον πειρασμό να συμπεριφέρεται ως οιονεί αντιπρόεδρος ή υπουργός Οικονομικών ή εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Συνιστά πολιτικό πρόβλημα και πρόβλημα δημοκρατικό. Κάνει θεσμικές παρεμβάσεις πάνω σε θεσμούς στους οποίους δεν του επιτρέπεται να έχει παρέμβαση. Αν θέλει να είναι τεχνοκράτης να μιλάει τεχνοκρατικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter