image Από τον κεντρικό τραπεζίτη, να υπάρχει πάντα πολιτική εκτίμηση σε διάσταση με την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον παράξενο -στο Πρώτο Πρόγραμμα image Προς συμφέρον όλων να ξεπεραστούν τα τείχη που είχαν υψωθεί τα τελευταία χρόνια -στο Κόκκινο

Εξωτερική πολιτική με όρους «αρένας» δεν μπορεί να γίνει, το έχουμε πληρώσει αυτό στον 20ο αιώνα -στον Γιώργο Παπαδάκη

Με τον Γιώργο Παπαδάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι τυχόν εξελίξεις στο Μακεδονικό.

Οι ΑΝΕΛ λένε ότι  δεν ψηφίζουν ονομασία με τον προσδιορισμό Μακεδονία σε καμιά περίπτωση, σε καμία εκδοχή και δεν δέχονται ακόμα και άλλα στοιχεία γεωγραφικού προσδιορισμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι εδώ μπαίνει θέμα δεδηλωμένης. Ποια η άποψή σας; ξεκίνησε τη συζήτηση ο δημοσιογράφος.

Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους Έλληνες από τη δεκαετία του ‘90 και πρέπει να το δούμε σε αυτή την προοπτική, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια και λύση δεν δόθηκε. Υπάρχει αυτή η διαρκής εκκρεμότητα εντός Ελλάδος και εντός Σκοπίων και δυστυχώς έχει δοθεί «λύση» στο διεθνή διπλωματικό στίβο από όλες τις χώρες, μάλλον εις βάρος μας. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, από το ‘92 που πάρθηκε μία απόφαση η οποία την επόμενη μετεβλήθη, μέχρι σήμερα έχει υποστεί τεράστια απώλεια πολιτικού κεφαλαίου.

Οι ΑΝΕΛ συγκυβερνούν όμως…

Νομίζω ότι όλα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν και να οδηγηθούμε σε μία πολιτική και ιστορική ανακούφιση για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια, να γυρίσουμε σελίδα από την εποχή του ‘90 με την ιστορική αλλαγή των συνόρων και των καθεστώτων στην Ευρώπη και να προχωρήσουμε σε μία άλλη κατάσταση.

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος λέει ότι δεν ψηφίζουν….

Ο Δημήτρης Καμμένος λέει αυτό το πράγμα, ο Πάνος Καμμένος που είναι αρχηγός του κόμματος έχει μία δική του εικόνα.

Είναι ένα θέμα πάντως…

Όλα είναι θέματα. Και το ‘92 ότι δεν εδόθη λύση θέμα είναι, το ίδιο και αργότερα, το ‘95 -’97 και το 2009.

Τότε μήπως πάμε πάλι για «αναστολή»;

Δεν γνωρίζω τι θα γίνει τους επόμενους τρεις και τέσσερις μήνες. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχει μεταβληθεί η στάση των Σκοπίων. Έχουν πέσει οι τόνοι, έχει μεταβληθεί άρδην η συμπεριφορά αλυτρωτισμού και επιθετικότητας. Είναι μία ιστορική ευκαιρία, μία χαραμάδα, την οποία πρέπει να διευρύνουμε και να βάλουμε τα  Βαλκάνια και την Ελλάδα σε μία άλλη εποχή. Διαχρονικά, από τις αρχές του 20ου αιώνα, ο ρόλος της Ελλάδος είναι εκείνος του εγγυητή ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Τα σύνορα στην περιοχή δεν έχουν μεταβληθεί από το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, η μόνη μείζων αλλαγή ήταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Και πρέπει να θυμηθούμε ότι τη στιγμή που άλλαζε η Ευρώπη, που άλλαζαν τα σύνορα, τα καθεστώτα και η γειτονιά μας, η Ελλάδα πάλι σε μία έκρηξη εσωστρέφειας ασχολείτο με τα πάμπερς και πως θα δικάσει έναν πρωθυπουργό και δεν ασχολείτο με το τι γίνεται  στη Γιουγκοσλαβία, με τη γειτονιά της. Δεν θα ξαναπούμε σε αυτήν την εσωστρέφεια.

Δεν πρόκειται  μόνο για θέμα υψηλής εξωτερικής πολιτικής, αλλά επίσης θέμα ζωτικής σημασίας για το πώς βλέπουμε τη χώρα μας σε σχέση με την  25ετία που παρήλθε και τα χρόνια που ανοίγονται μπροστά μας.

Θα υπενθυμίσω το εξής: το ‘92 υπό όρους πάρθηκε μία απόφαση σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών η οποία την επαύριον κατέπεσε. Άρχισε όλο το πολιτικό σύστημα να συζητάει μία άλλη πρόταση, την πρόταση Νίμιτς, για σύνθετη ονομασία. Αυτό είναι ένα στοιχείο.  Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι έπεσε μία κυβέρνηση τότε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι ο Αντώνης Σαμαράς τον έριξε με αφορμή και το μακεδονικό.  Τρίτο στοιχείο είναι ότι ο Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε από βουλευτής αηδιασμένος με αυτή την κατάσταση. Το έγραφε προχθές ο συνάδελφος Κώστας Ιορδανίδης στην Καθημερινή. Ας τα σκεφτόμαστε αυτά διότι εξωτερική πολιτική με όρους αρένας δεν μπορεί να γίνει. Η Ελλάδα στον 20ο αιώνα από την εποχή ήδη του βενιζελισμού το έχει πληρώσει αυτό.

Συνεργάζεστε όμως με ανθρώπους που έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Και εκείνο που ρωτάει ο κόσμος είναι πώς είναι δυνατόν σε θέματα τα οποία υπήρχαν προγραμματικές δηλώσεις από την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ στη συνέχεια να έγιναν εντελώς διαφορετικά πράγματα σε θέματα που αφορούν τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας και σε κάποια θέματα να υπάρχει εμμονή;

Να δώσω ένα παράδειγμα για την καθημερινότητα. Ψηφίσαμε την  αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Σε τέτοια ζητήματα αρχής πάμε ο καθένας με τη θέση του και όχι μόνο ως πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχει η ατομική ευθύνη.

Υπάρχει όμως για το θέμα αυτό διαμετρικά αντίθετη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, με τους οποίους όμως συναντιέστε στην ψήφιση νόμων που φέρνουν σε δύσκολη θέση τους Έλληνες -έτσι λένε οι πολίτες.

Σε πολλά από τα πράγματα στα οποία συμμετείχαν δια της ψήφου τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν συμπεριλαμβάνονταν ούτε στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις ούτε στις ιδεολογικές τους επιθυμίες. Συνέκλιναν και συνέπραξαν. Αυτό είναι ένα στοιχείο. Το δεύτερο είναι ότι τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν την έχει ρίξει ούτε θα τη ρίξει ο Πάνος Καμμένος. Την κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, την έριξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter