image Προς συμφέρον όλων να ξεπεραστούν τα τείχη που είχαν υψωθεί τα τελευταία χρόνια -στο Κόκκινο image Υπόθεση ΑΕΠΙ: εισακούσαμε τους δικαιούχους για να προστατέψουμε συνολικά αγορά, χρήστες και δημιουργούς -στο Real fm

Να δοθεί λύση, όχι να θέσουμε άλλη μια φορά τα ερωτήματα – στην «Χώρα εν καμίνω»

Στην εκπομπή «Χώρα εν καμίνω» («Kontra Channel») συνομίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης με το δημοσιογράφο και πρώην Υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο. Μαζί και ο πρώην υφυπουργός, Κώστας Καραγκούνης. Το θέμα της εκπομπής ήταν οι τυχόν εξελίξεις στο Μακεδονικό. Ρωτήθηκε για το βαθμό που έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και για ενδεχόμενη διαφωνία του Πάνου Καμμένου.

Η εικόνα είναι αρκετά καθαρή για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, απάντησε. Έχουμε ένα ευνοϊκό κλίμα, με ανατροπή όπως φαίνεται, της παγιωμένης ως τώρα αρνητικής στάσης από την πλευρά των Σκοπίων. Η ελληνική πλευρά έχει τη διάθεση να συναντηθεί σε ένα σημείο με τη γείτονα χώρα, πράγμα που θα κάνει το μέλλον ευκολότερο και για τους δύο. Το σημείο συνάντησης θα είναι τέτοιο που θα σέβεται την ιστορική ευαισθησία και των δύο δημοκρατιών, των δύο λαών, τα στρατηγικά τους συμφέροντα, και θα χτίζει με αποφασιστικό τρόπο ένα περιβάλλον καλής γειτονίας, που το έχουμε ανάγκη όλοι.

Νομίζω ότι μπορούμε να τα βρούμε στο όνομα. Είχαμε φτάσει στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, επί Γκλιγκόροφ, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου κοντά σε κάποιες λύσεις.

Το Nova Macedonia που ακούω ανεπίσημα από αμερικανικούς κύκλους ότι θα τεθεί στο τραπέζι από την πλευρά του κυρίου Νίμιτς, θα ήταν αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση;

Δεν γνωρίζουμε αν θα είναι αυτό ή άλλο όνομα στο τραπέζι. Θα ήταν ευκταίο και νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι δύο πλευρές, με την επιδιαιτησία  του ενδιαφερόμενου διεθνούς παράγοντα -ας το πούμε κομψά- να φτάσουμε σε μία ονομασία που θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, να είναι πρακτική, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη και αυτούσια, ακόμη και με μία λέξη. Υπάρχουν και η γλώσσα και η πολιτική διάθεση και το διπλωματικό πλαίσιο να βρεθούν λύσεις και να ξεμπλοκαριστούν τα Βαλκάνια από ένα αγκάθι.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν δέχεται καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη συνοχή της κυβέρνησης και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε κρίση ή ακόμα και σε πτώση;

Κατηγορηματικά όχι. Η γραμμή την οποία ανοίγει στη μεγάλη πολιτική διάσταση της ο Πρωθυπουργός είναι να πάμε στο κοινοβούλιο να συζητήσουμε ένα θέμα εθνικής σημασίας και να δούμε με τι συμφωνούμε, πού συγκλίνουμε και τι λύση μπορεί να δώσουμε. Το θέμα είναι να δοθεί λύση. Δεν είναι να θέσουμε πάλι ερωτήματα. Τα ερωτήματα έχουν τεθεί, με κακό μάλλον τρόπο, από την ελληνική πλευρά -την πλευρά μας κρίνουμε εμείς- με μεγάλη απώλεια πολιτικού και διπλωματικού κεφαλαίου για 25 χρόνια περίπου.

Τώρα μπορούμε να έχουμε την αυτοπεποίθηση όχι μόνο σαν κοινωνία που πάει να ανορθωθεί αλλά και σαν ένα κράτος το οποίο προβάλλει ως εγγυητής σοβαρότητος, ασφάλειας και σταθερότητας. Είμαστε μακράν το πιο ισχυρό κράτος στα Βαλκάνια, είμαστε το παλαιότερο μέλος διεθνών οργανισμών σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο και έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις φιλίας και γειτονιάς με όλους τους λαούς. Τα ζητήματα του διαμελισμού της παλιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας έχουν τελειώσει από τους βαλκανικούς πολέμους, από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι τελευταίες μετακινήσεις πληθυσμών και η παγίωση συνόρων επήλθε με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα ζητήματα είναι πλέον καθαρά, είναι πάγια. Οι βάσεις και τα θεμέλια έχουν τεθεί από τις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ου αιώνα. Ξέρουμε όλοι εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες τι συμβαίνει στα Βαλκάνια και κανείς δεν διεκδικεί το έδαφος κανενός.

«Δύο προτάσεις»;

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίζει μία συμφέρουσα ισορροπία στο εσωτερικό της. Θα κατεβάσει ενιαία πρόταση;

Η πρόταση φυσικά και θα είναι μία! Δεν καταλαβαίνω καν την ερώτηση -κάθε κυβέρνηση καταθέτει ένα σχέδιο νόμου, ένα προϋπολογισμό. Ακολούθως, μέσα στη Βουλή ο καθένας ψηφίζει κατά συνείδηση και κατά την αντίληψη της ιστορικής του ευθύνης. Σε ένα θέμα μεγάλης ιστορικής σημασίας, αν κάποιοι βουλευτές από τους 280 -αφαιρώ τους εκτός συνταγματικού τόξου, νεοναζί- κρίνουν ότι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, πολιτικής τακτικής θέλουν να ψηφίσουν εναντίον της πρότασης της κυβέρνησης ας το κάνουν. Ας «διατρέξουμε» όμως πρώτα την πολιτική ιστορία ολόκληρου του 20ου αιώνα, τις εποχές του διχασμού και των τακτικισμών. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα βγει κερδισμένη όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί η χώρα μας παίρνει μία πρωτοβουλία στρατηγικής επιλύσεως στα Βαλκάνια, με ηγεμονική και φιλική συμπεριφορά. Κερδισμένη όμως θα βγει και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ότι και να γίνει στο Κοινοβούλιο, κερδισμένος θα βγει εκείνος που παίρνει την πρωτοβουλία και τη θέτει  στην κρίση των βουλευτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.