image Ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ανανέωση του συνδικαλιστικού κινήματος, όχι φυσικά με όρους ΔΝΤ – στο ράδιο 247 image Η πολύχρονη διατήρηση της σαρίας συνδέεται με πρακτικές ελέγχου μιας κλειστής κοινότητας -στην Ολομέλεια

ΠΓΔΜ: Να πειστούν οι συμπολίτες μας ότι η τακτοποίηση συμφέρει πρωτίστως την Ελλάδα -στο Focus fm Θεσσαλονίκης

Στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Focus fm 103,6» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης συνομίλησε στις 8 Ιανουαρίου 2018 με το δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη.

Το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας έγινε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής διαμάχης, ξεκίνησε ο Ν. Ξυδάκης. Έπεσαν κυβερνήσεις, εκφράστηκαν αλληλοκατηγορίες ως και για εξαγορές βουλευτών. Και πάνω στο θέμα της ονομασίας και του λαθρεμπορίου πατριωτισμού, άνθισαν λαθρέμποροι καυσίμων, λαθρέμποροι που έσπαγαν το εμπάργκο, Μακεδονοφάγοι και Μακεδονολάτρες. Είχαμε μια παρωδία διχασμού σαν και αυτόν του 1915. Φτιάχτηκαν πολιτικές καριέρες, φτιάχτηκαν εμπορικές καριέρες, φτιάχτηκαν περιουσίες αλλά η Ελλάδα η ίδια δεν κέρδισε τίποτα.

Ο γείτονάς μας σε όλα τα διεθνή fora αναφέρεται ως Macedonia, την τελευταία στιγμή με κόπο προσπαθούμε να αλλάξουμε τις ταμπέλες και τις πινακίδες και τα χαρτονάκια που είναι στα τραπέζια των διεθνών πάνελ. Οσάκις λείπει ο ελληνικός παράγων, ο Έλληνας διπλωμάτης, ο Έλληνας πολιτικός το όνομα υπάρχει κανονικά, είναι γενικώς ένα χαμένο παιχνίδι.

Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας αμοιβαίος συμβιβασμός. Προσεγγίζουμε αμοιβαία σε μια συμβιβαστική λύση. Δεν είναι εύκολο. Η Ελλάδα είναι όμως μακράν το ισχυρότερο κράτος στα Βαλκάνια. Μακράν! Και το ΑΕΠ αλλά και η στρατιωτική της ισχύς είναι ασύμμετρη συγκριτικά με οποιουδήποτε άλλου κράτους. Πρέπει να εγγυηθεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη, πρωτίστως για τους Έλληνες πολίτες και μαζί με αυτούς και για τους γείτονες, γιατί η ειρήνη και ευημερία τους επηρεάζουν την ειρήνη και την ευημερία τη δικιά μας.  

Το 1992 είχαμε κάνει βήματα. Ήταν τότε και ο Γκλιγκόροφ, ύπατος αξιωματούχος της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν ρεαλιστής και ήξερε ότι με την Ελλάδα πρέπει να τα βρει η χώρα του. Είχε κάνει τις παραχωρήσεις του, είχε εργαστεί αόκνως με μεγάλη επιμονή και μεγάλο πείσμα. Εμείς δεν κάναμε τότε τα αναγκαία βήματα για να έχουμε κοντά μας τη Δημοκρατία των Σκοπίων.

Τότε τις μεγάλες αποφάσεις τις είχαν αφήσει σε διάφορους μητροπολίτες να τις λαμβάνουν. Δεν ανέλαβε η πολιτική ηγεσία όλες τις ευθύνες. Και έπεσε η κυβέρνηση τότε. Έγινε η απόσχιση του βουλευτή Συμπιλίδη και έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έγινε ολόκληρο εσωτερικό θέμα. Έγινε ένας διαγωνισμός υπερεθνικισμού.

Έχουμε την εμπειρία ενός μακρότατου και πολύ οδυνηρού πολέμου στα Βαλκάνια κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αναγνωρίσαμε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αναγνωρίσαμε το Μαυροβούνιο, έχουμε άριστες σχέσεις με τη Σερβία, άριστες σχέσεις με την Κροατία, τη Σλοβενία, έχουμε καλές σχέσεις με την ΠΔΓΜ με την οποία διαφωνούμε σ’ ένα ζήτημα. Θα λύσουμε και αυτό το ζήτημα με συναίνεση και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Υπάρχει η ελληνική θέση για ένα σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό, μια σύνθετη ονομασία. Θα βρεθεί κάποια λύση και θα προχωρήσουμε.

Η εκκρεμότητα δεν ωφέλησε εμάς και δεν ωφελήθηκε ούτε η γείτων χώρα. Ήταν συνεχώς ασταθής, βρέθηκε στο χείλος του εμφυλίου το περασμένο καλοκαίρι ο οποίος αν ξεσπούσε θα είχε άσχημες συνέπειες και για μας. Θα είχαμε μια συνοριογραμμή εύφλεκτη. Ανθρώπους αναγκεμένους που θα ζητούσαν καταφύγιο, όλα αυτά θα ήταν δυσάρεστα για όλους. Κανείς δεν θέλει μια εστία αστάθειας, ανάφλεξης και εμφυλίου.

Ο κόσμος θέλει νηφαλιότητα, επιχειρήματα και σοβαρότητα και δεν θέλει να του συδαυλίζουμε τις σκοτεινές πλευρές και το άγνωστο. Δεν υπάρχει καμία διεθνής συνωμοσία. Πρέπει να πειστούν οι συμπολίτες μας ότι αυτή η τακτοποίηση είναι πρωτίστως για το καλό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είμαστε πηγή σταθερότητας, δεν είμαστε πηγή αστάθειας και όλοι μας βλέπουν ως τον ισχυρό σύμμαχο στη γειτονιά. Και η Βουλγαρία και η Σερβία και η Ρουμανία και οι πάντες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter