image Καθήκον της κυβέρνησης να αναθερμάνει την πίστη των πολιτών στη Δημοκρατία -στην Kontranews image Ένα μέρος της διπλωματίας είναι μυστικό όχι όμως με την έννοια της συνωμοσίας -στο κανάλι SBC και την Ηρώ Ράντου

Ας επικεντρωθούμε στα ουσιώδη, η μεγάλη προσδοκία σήμερα είναι πώς θα κινηθεί η χώρα μεταμνημονιακά -Στο Κόκκινο

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον Γιώργο Τραπεζιώτη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Πώς σχολιάζετε τις προσπάθειες ορισμένων στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης να πάνε την κουβέντα αλλού; ήταν η πρώτη ερώτηση το δημοσιογράφου. Έχουμε νέα ονόματα που μπαίνουν στη συζήτηση, τον κ. Φράγκο, την Εκκλησία με τους οκτώ Ιεράρχες οι οποίοι φαίνεται να θέλουν να έχουν λόγο στα πράγματα…

Θα τη δούμε την επίδραση των νέων ονομάτων όπως λέτε, στις εξελίξεις. Θα δούμε αν θα υπάρξει «σοβαρή Χρυσή Αυγή» και ποια πρόσωπα θα κληθούν να παίξουν αυτό το ρόλο. Μπορεί να είναι η υπερδιαστολή μιας αντίδρασης και να ξεφουσκώσει. Είναι  νωρίς ακόμα. Ήταν αναμενόμενη και η αντίδραση και το χρώμα και η ακολουθία του μετασεισμού. Ένα μεγάλο θέμα εξωτερικής πολιτικής, το οποίο έχει ως χαρακτηριστικά και το συναίσθημα και το θυμικό, προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις. Ωστόσο ακόμα είναι νωρίς. Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί.

Η μεγάλη προσδοκία σήμερα είναι για την πορεία της χώρας μετά την οκτάχρονη κηδεμονία των μνημονίων. Το Μακεδονικό και οι αντιδράσεις που προκάλεσε μπορούν να ερμηνευτούν σε ένα πλαίσιο υπεραναπλήρωσης, από έναν λαό που δικαίως αισθάνεται -και είναι- πολύ κουρασμένος, πολύ απογοητευμένος από την ιστορική κρίση του 2010-2018. Από κει και πέρα είναι πάρα πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε τέτοιες αντιδράσεις. Ας θυμίσουμε την παρατήρηση του Μακιαβέλι ότι πιο εύκολα ξεχνάς το θάνατο του πατέρα σου παρά την απώλεια της περιουσίας σου. Δεν είναι κυνική αυτή η παρατήρηση. Είναι μία παρατήρηση πάνω στις ζωές των ανθρώπων, γι’ αυτό που συμβαίνει στον υλικό βίο. Ο αγώνας επιβίωσης ξεπερνά καμιά φορά σε σημασία πράγματα που έχουν μεγάλο συναισθηματικό βάρος.  Νομίζω ότι αυτή η κρίση σημαδεύει τη νεότατη ιστορία μας και θα καθορίσει πολλά πολιτικά χαρακτηριστικά, πολλές στάσεις, πολλές συμπεριφορές και στο κοντινό και στο μακρύτερο μέλλον.

Η κυβέρνηση ήρθε στα πράγματα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Πήγε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από την οποία βγήκε σε πολλά μέρη αρκετά πληγωμένη. Και ενώ αρχίζουν και μπαίνουν τα πράγματα σε μία τάξη αρχίζει η ενασχόληση με το Σκοπιανό. Μήπως δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε αυτή τη διαδικασία; Αναρωτιέται πολύς κόσμος τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάει να λύσει ένα θέμα το οποίο δεν έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια;

Είναι ένα εύλογο ερώτημα και μία εύκολη απάντηση το «άσ’ το να μένει». Στην εξωτερική πολιτική όμως τα πράγματα δεν τα καθορίζεις πάντα εσύ. Υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν τους δικούς τους σκεδασμούς και καλείσαι να πάρεις θέση. Στην παρούσα φάση ορατή αλλαγή είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην οποία θέλει να κάνει αίτηση η ΠΓΔΜ και εκεί πρέπει να δοθούν κάποιες απαντήσεις. Αν τεθεί βέτο από την ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένο.

Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν ενδιαφέρον και ασκούν επιρροή στη ζώνη των Βαλκανίων και οι οποίοι πιέζουν, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, να επιλυθεί η διαφορά.

Το τρίτο είναι ότι το ίδιο το γειτονικό μας κράτος πέρασε το τελευταίο διάστημα μία πολύ μεγάλη αστάθεια η οποία κορυφώθηκε το καλοκαίρι με απειλές για διαμελισμό και σύρραξη, με επεμβάσεις ξένες για την αποκατάσταση τάξης. Το αποτέλεσμα ήταν μία κυβέρνηση που είναι πιο συμβιβαστική, πιο συζητήσιμη, πιο μετριοπαθής και θέλει να αποκαταστήσει κλίμα καλής γειτονίας.

Όλα αυτά είναι παράγοντες αρκετά ισχυροί ώστε να θέσουν το ζήτημα των Σκοπίων και της ονομασίας στην ελληνική πολιτική ατζέντα και στρατηγικά δεν μπορείς να το αποφύγεις. Την εξέλιξη θα τη δούμε το επόμενο διάστημα. Μπορεί να προχωρήσει, μπορεί να γίνει αναδίπλωση, μπορεί και να υπάρξει προσωρινή παύση. Πάντως δεν μπορείς πάντα να αποφεύγεις τέτοια ζητήματα. Μπορείς να τα χειριστείς με ειδικούς τρόπους και να κάνεις χειρισμούς απόσβεσης ή απομείωσης των δυσμενών σεναρίων.

Η Ελλάδα αποδέχεται λύση με το όνομα Μακεδονία; Θα πει κανείς βέβαια ότι υπάρχει ήδη ο όρος Μακεδονία στο όνομα…

Ήδη υπάρχει. Υπάρχει αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ η προσωρινή ονομασία και αυτή περιέχει τον όρο «Μακεδονία», αναγνωρισμένη από την Ελλάδα, οι άλλες λέξεις δεν έχουν καμία σημασία όπως λ.χ. το «γιουγκοσλαβική». Από κει και πέρα νομίζω ότι στο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να γίνει δεκτή οποιαδήποτε ονομασία που δεν περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

===

Το ρεπορτάζ του σταθμού και το ηχητικό απόσπασμα, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.