image Ας επικεντρωθούμε στα ουσιώδη, η μεγάλη προσδοκία σήμερα είναι πώς θα κινηθεί η χώρα μεταμνημονιακά -Στο Κόκκινο image Δεν θα δώσουμε ευκαιρία στον πολιτικό υπόκοσμο που δικάζεται για εγκλήματα, να ορίσει την πολιτική ατζέντα-στην Ολομέλεια

Ένα μέρος της διπλωματίας είναι μυστικό όχι όμως με την έννοια της συνωμοσίας -στο κανάλι SBC και την Ηρώ Ράντου

Συνέντευξη στο «SBC» και την Ηρώ Ράντου έδωσε την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης

Το συλλαλητήριο και η μαζικότητά του ανησύχησε την κυβέρνηση;

Να την «ανησύχησε», δεν το νομίζω. Κάθε Έλληνας πολίτης παρακολουθεί και βγάζει τα συμπεράσματα του. Για όσους έχουν «ζήσει» το 1990, είχαμε αντιδράσεις, συζητήσεις και πολιτικές εμπλοκές. Δεν κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση, το περιμέναμε. Συγκριτικά έχουμε πολλές αντιστοιχίες. Εδώ έχουμε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής που ερεθίζει την εξωτερική γνώμη σε μια στιγμή που η χώρα είναι κατάκοπη από μια κρίση που προκάλεσε πολλούς στο σώμα της κοινωνίας, με ύφεση και ανεργία σε ασύλληπτα νούμερα. Το 1992 δεν είχαμε ανάλογη κρίση· ήμασταν στην αποδρομή μιας διαφορετικής, που είχε ξεκινήσει το 1989 με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Θεωρείτε πώς ήταν ένα συλλαλητήριο που ο κόσμος εξέφρασε την συνολική του δυσαρέσκεια;

Σε μεγάλο βαθμό ναι. Υπάρχει μεγάλη κούραση. Η κρίση έχει κουράσει την κοινωνία. Οι Έλληνες πολίτες νιώθουν συκοφαντημένοι και με δυσπιστία για αυτό βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν φωνάζοντας «Μη μου πάρετε την Μακεδονία». Πρέπει να είμαστε κοντά στο κοινό αίσθημα αλλά δεν πρέπει να λειτουργούμε με το θυμικό. Διακυβεύονται σημαντικά θέματα για να λειτουργούμε με βάση το θυμικό.

Η Κυβέρνηση εμμένει στην γραμμή της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων;

Η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. Αυτό που λέμε ομόφωνη γραμμή με τη σύνθετη ονομασία έχει προκύψει ευθύς μόλις τελείωσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 1992 που συμφώνησαν όχι στην ονομασία Μακεδονία και τις επόμενες εβδομάδες άρχισαν οι διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το μοτίβο της σύνθετης ονομασίας. Είναι μια συνέχεια που έχει ταλαιπωρήσει και το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις, χωρίς να κερδίσουμε κάτι ως τώρα διπλωματικά. 

Θεωρείτε ότι οι προτάσεις Νίμιτς καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας;

Αυτά δεν τα ξέρουμε ακόμα, είναι διαρροές. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ονομασία για το συμβολικό της βάρος αλλά και κάποιες αντιδράσεις στη γείτονα χώρα οι οποίες έχουν ένα στοιχείο αγωνίας και ένα στοιχείο γραφικότητας. Έχουν την αγωνία τη δική τους, που έχει να κάνει με μια εθνογένεση μετά το 1990, το τέλος του ψυχρού πολέμου και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Και μια γραφικότητα που διεκδικεί ένα ιστορικό παρελθόν -δεν τους λοιδορώ. Το παρελθόν δεν ανήκει σε κάποιον αλλά προφανώς εφόσον είναι σλαβόφωνοι έχουν έρθει από το 700, 800, 1000 και μετά, αφού πρώτα ήρθαν τα βουλγαρικά φύλλα στα Βαλκάνια. Είναι ένα πράγμα που ιστορικά δεν βγαίνει.

Υπάρχει κάποια ονομασία που εσείς απορρίπτεται ρητά;

Απορρίπτουμε αυτή που ήδη ισχύει και την αναγνωρίζουν 140 κράτη, με πρώτη τη Ρωσία, η οποία με την αναγνώριση άσκησε μια πίεση και μια «εισβολή». Εισβολή την ονομάζω φυσικά με την μεταφορική της έννοια. Μια άμεση επιρροή στη βαλκανική ζώνη. Πρώτη η Ρωσία την αναγνώρισε ως Μακεδονία και αυτό είναι το de facto όνομα που χρησιμοποιείται πλέον από όλους σχεδόν, πλην του ΟΗΕ για παράδειγμα. Όπου πηγαίνουν διπλωμάτες βλέπουν καρτελάκι «Μακεδονία» και πρέπει να γίνουν ολόκληρες διαδικασίες για να αντικατασταθεί με τη λέξη FYROM που είναι η επίσημη αναγνωρισμένη ονομασία. Υπάρχει αυτή η de facto επικράτηση. Και για αυτό ξεκινάει πάλι αυτή η συζήτηση. Οι γείτονες μας όμως, μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από αυτό που φανταζόμαστε τόσο οικονομικά και πολιτικά όσο και κοινωνικά. Η Ελλάδα είναι μεγάλη δύναμη που έχει τροφοδοτήσει με οξυγόνο και κεφάλαια την οικονομία τους.

Πόσο πιθανή είναι εξεύρεση λύσης; Υπάρχει διαφορετική τάση από τον κυβερνητικό σας εταίρο; Το πιστεύετε ότι θα τινάξει τα πράγματα στον αέρα; Που είναι πιο μεγάλο το πρόβλημα;

Νομίζω ότι ισχυρότερη αντίδραση θα έρθει από τα Σκόπια. Υπάρχει μια πολιτική αστάθεια εδώ και πολύ καιρό. Είναι μια καινούργια κυβέρνηση που θέλει να κερδίσει άλλο στερέωμα στην κοινή γνώμη. Μια αδύνατη, ίσως, κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας συνεργατικός γείτονας. Ωστόσο, η ύπαρξη αυτού του κράτους είναι χρήσιμη για την Ελλάδα. Χρειάζεται να το στηρίξουμε. Όλοι είναι προσεκτικοί. Υπάρχει μια γενική πολιτική κατεύθυνση που οποία έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Σε γενικές γραμμές η συμφωνία τηρείται. Εκτιμώ ότι μέσα στα χρόνια θα αλλάξουμε πολιτική κουλτούρα και θα έχουμε και στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασιών.

Γιατί ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κύριο Ιερώνυμο και όχι τα κόμματα;

Είχε κάνει μία ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος, η οποία ελήφθη σοβαρά  υπόψη και πολύ πολιτισμένα και πολιτικά και πολιτειακά έγινε μία ενημέρωση του προκαθημένου. Είναι συνοδική η φύση της εκκλησίας. Ο αρχιεπίσκοπος όταν μιλάει δεν μιλάει μόνο εξ ονόματος του, μιλάει εξ ονόματος της Ιεράς Συνόδου. Η Ανατολική ορθόδοξη εκκλησία έχει μία δομή, διοικείται από το σώμα των επισκόπων.

«Μυστική διπλωματία»;

Πάντως η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι ασκείτε μυστική διπλωματία, ότι δεν ενημερώσετε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις.

Ένα μέρος της διπλωματίας είναι μυστικό όχι όμως με την έννοια της συνωμοσίας αλλά με την έννοια κάποιων χειρισμών που γίνονται στο παρασκήνιο και σιγά-σιγά έρχονται στο προσκήνιο. Διερευνάς να δεις τις διαθέσεις  του εταίρου και συνομιλητή, να βρεις ένα πλαίσιο.

Το ρωτάω αυτό γιατί δεν υπάρχει κοινή γραμμή με τον κυβερνητικό σας εταίρο. Δεν θα θέλατε να αποσπάσετε τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων προκειμένου να υπάρχει μία κοινή γραμμή και να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης;

Δεν έχω εικόνα αν έγιναν ή δεν έγιναν άτυπες ενημερώσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ή μέσω αρμοδίων. Απλώς, δεν έχω εικόνα. Μπορεί να έχουν γίνει κιόλας. Εάν όχι, κακώς, θα έπρεπε. Δείχνει μία σοβαρότητα και μία διάθεση να μοιραστείς κάποιους προβληματισμούς. Η ευθύνη της απόφασης  σε τελευταία ανάλυση βαραίνει πάντα την κυβέρνηση. Αλλά σε κρίσιμα μεγάλα τέτοια θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι απαραίτητο να υπάρχει καλό κλίμα.

Άρα παίρνετε αποστάσεις…

Όχι δεν παίρνω αποστάσεις, γιατί δεν γνωρίζω τι έχει γίνει. Οι άτυπες ενημερώσεις δεν γίνονται για να  ανακοινωθούν. Γίνονται για να λειτουργήσουν ουσιαστικά.

Θεωρείτε ότι βιαζόμαστε να λύσουμε το ζήτημα;

Ποτέ δε βιάζεσαι να λύσεις ένα θέμα που είναι δύσκολο. Εμείς δε θα βιαστούμε και είναι η πρώτη φορά που λέμε ας το δούμε.

Ποια είναι η στάση της ΝΔ; θα σας στηρίξει;

Η ΝΔ ήταν και είναι διχασμένη. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Εμείς δεν επιδιώκουμε να είμαστε οι «μεγάλοι κερδισμένοι», ούτε φυσικά θα είμαστε οι «μεγάλοι ηττημένοι». Δεν συμφέρει τη χώρα να οδηγηθούμε σε έναν υστερικό εθνικισμό. Η ΝΔ μπορεί να μας στηρίξει. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα συλλογικά.

Οικονομία

Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς;

Το μεγάλο θέμα είναι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν. Αν τα αφήσουμε θα έχουμε πρόβλημα. Χωρίς τράπεζες δεν μπορούμε να έχουμε τίποτα. Οι τράπεζες δε θα ασχοληθούν με τους μικρούς δανειστές. Υπάρχει προστασία για αυτούς. Δεν είμαστε έρημο τοπίο. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινήσεις και ήπιες παρεμβάσεις.

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης;

Όλα τα αγκάθια είναι αιματηρά. Ούτως ή άλλως όμως, χρειαζόμαστε πάρα πολλά πράγματα. Ούτε το κράτος λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, ούτε ο παραγωγικός ιστός είναι υγιής. Εκεί πρέπει να δουλέψουμε. Η ιδεολογία είναι μια. Υπάρχει μια τεράστια τάση το εμπόριο να συγκεντρωθεί στα χέρια των λίγων. Παρόλα αυτά, η ελληνική οικονομία και η ελληνική οικογένεια άντεξαν. Υπήρξε αλληλεγγύη, δεν φτάσαμε στα άκρα και τώρα γυρίζουμε σελίδα. Δεν θα βγούμε από την κρίση αύριο το πρωί, αλλά με ένα άλλο μοντέλο δημόσιας διοίκησης και παραγωγής. Θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της, όπως θα αντιμετωπίσουμε και τις ανισότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.