image Δεν θα δώσουμε ευκαιρία στον πολιτικό υπόκοσμο που δικάζεται για εγκλήματα, να ορίσει την πολιτική ατζέντα-στην Ολομέλεια image Υπάρχουν και αυτοί που επιθυμούν να αδυνατίσει η κυβέρνηση, για να κυβερνήσουν μια εξασθενημένη χώρα -στο ράδιο 247

«Τρεις νομοθετικές ενέργειες αμέσως για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες» -στην Ολομέλεια

Επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ξυδάκη σχετική με τις διαρκείς αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες συζητήθηκε στην Ολομέλεια τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου (το κείμενο της ερώτησης στο τέλος της παρούσας ανάρτησης).

«Η εικόνα στα κοσμοβριθή νησιά και τις ακτές της Ελλάδας είναι η εξής», ξεκίνησε τη σύντομη τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι παραλίες, τύποις κοινόχρηστο αγαθό, είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες οι οποίοι έχοντας πάρει το δικαίωμα απλής χρήσης για συγκεκριμένη έκταση, αυθαιρετούν αναπτύσσοντας ξαπλώστρες και ομπρέλες σε πολλαπλάσιο χώρο. Την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να κάνει ουσιαστικούς και έγκαιρους ελέγχους, με αποτέλεσμα ο καθείς να αυθαιρετεί όπως θέλει».

«Να ποιες είναι οι προτάσεις μου», συνέχισε ο Ν. Ξυδάκης: «Πρώτον, να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για ανάρτηση επί τόπου πινακίδας με το σκαρίφημα του παραχωρούμενου χώρου για να ξέρει ο παραθεριστής ποιος χώρος είναι ελεύθερος. Το ίδιο σκαρίφημα να είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου, με σαφήνεια και απλότητα. Να δώσουμε έτσι τη δυνατότητα στον πολίτη να διεκδικήσει το δικαίωμά του να έχει πρόσβαση στην παραλία. Όλοι έχουν ένα smartphone μαζί, να μπορούν να ελέγξουν αστραπιαία αν υπάρχει παράβαση και πού μπορούν να καθίσουν. Να περιλαμβάνει η ανάρτηση και το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας, προκειμένου ο πολίτης να ξέρει πού να απευθυνθεί αμέσως, ακόμα και τηλεφωνικώς, όταν έρχεται αντιμέτωπος με αυθαιρεσία. Όχι να ψάχνει ο πολίτης το λιμενικό, την κτηματική υπηρεσία ή το δήμο, που θα παραπέμπουν ο ένας στον άλλο ή θα έχουν φόρτο εργασίας και θα εμφανιστούν για έλεγχο τον Οκτώβριο. Όσο για τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν έχουν κανένα νόημα αν η αυθαιρεσία τους προηγούμενους πέντε μήνες έχει αποφέρει πολλαπλάσιο πλουτισμό, αποκτηθέντα παρανόμως σε βάρος ενός συνταγματικού δικαιώματος -την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Δεύτερον, θα πρέπει νομοθετικά να οριστεί ποιο ποσοστό, ποιο μέρος της παραλίας είναι προς παραχώρηση. Το 20%, το 30%,; Ένα εύλογο μέρος. Να μη γίνεται σύγχυση με το 50% που αφορά τον υποτιθέμενο ελεύθερο χώρο εντός εκείνου που παραχωρείται για ξαπλώστρες, ο οποίος στην πράξη δεν είναι προσβάσιμος από τους λοιπούς κολυμβητές. Αναφέρομαι στο μέγιστο χώρο που θα παραχωρείται σε κάθε παραλία και δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20-30%.

Τρίτον: Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ως νομοθέτες και ως εκτελεστική εξουσία μήπως κάποια από τα αδικήματα της παράβασης πρέπει να ορίζονται ως αυτόφωρα. Να υπάρχει ο φόβος των κανόνων, ο φόβος του Συντάγματος, ο φόβος για καίριες επιπτώσεις αν θιγεί η ελευθερία του προσερχόμενου. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα για να καταλάβετε το μέγεθος. Μία από τις θαυμάσιες παραλίες της Μυκόνου είναι το Αγράρι. Εκεί δεν συμβαίνουν παραβιάσεις. Γιατί; Διότι ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας έχει το σπίτι του στην παραλία και έχει φροντίσει απλούστατα να εφαρμόζεται ο νόμος. Στις υπόλοιπες παραλίες δεν υπάρχει χώρος ούτε για μία πετσέτα. Αυτό είναι ντροπή για την ελληνική δημοκρατία, ντροπή για το ελληνικό κράτος, ντροπή για μας που νομοθετούμε και τον κρατικό μηχανισμό που δεν ελέγχει ή ελέγχει κατόπιν εορτής. Ο οποίος μηχανισμός είναι χαώδης. Για μερικές παραβάσεις της παραλίας επιλαμβάνονται τρία και τέσσερα και πέντε υπουργεία και όλοι είναι ανεύθυνοι ή σωστότερα όλοι είναι ανευθυνο-υπεύθυνοι, με θύματα τον πολίτη, την εικόνα της χώρας, και την υγιή τουριστική επιχειρηματικότητα.

Αυτό που προτείνω όμως πρέπει να γίνει αύριο το πρωί. Όχι του χρόνου. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν νέες παραχωρήσεις, τον Απρίλιο ή Μάιο αρχίζει η τουριστική σεζόν. Θα πρέπει όλες οι ρυθμίσεις να γίνουν τώρα», κατέληξε ο Νίκος Ξυδάκης. «Έχουμε τη βούληση, γνωρίζουμε το πρόβλημα. Ας κάνουμε την πράξη».

================

Το κείμενο της ερώτησης, όπως κατατέθηκε στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, στις 23 Ιανουαρίου 2018:

ΘΕΜΑ: Παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών στη Μύκονο και αλλού

Τα τελευταία χρόνια στις παραλίες της Μυκόνου διαπράττονται πολλαπλές και συστηματικές παρανομίες από ορισμένους επιχειρηματίες στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει της νομοθεσίας, δικαίωμα απλής χρήσης. Οι παρανομίες μπορεί να περιλαμβάνουν αυθαίρετη επέκταση του χώρου εκμετάλλευσης, καταπάτηση ποσοστού κοινοχρησίας εντός της παραχωρούμενης έκτασης, οικοδομικές εργασίες στον αιγιαλό, κατασκευές που δεν απομακρύνονται το χειμώνα, παραβίαση των διατάξεων περί επιτρεπόμενου ορίου έντασης ήχου και φωτισμού κ.ά.

Επιπλέον, οι έλεγχοι σε περιπτώσεις καταγγελιών είναι πλημμελείς, γίνονται συστηματικά κατόπιν εορτής (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο!), ενώ έχουν υπάρξει και καταγγελίες για καθεστώς διαρκούς ατιμωρησίας είτε με ευθύνη των υπηρεσιών είτε εμμέσως, πχ. με πλασματική αλλαγή στοιχείων της επιχείρησης και άλλες μεθόδους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα γίνεται επιπλέον καταστρατήγηση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου που προβλέπουν εξαιρέσεις από την εκμετάλλευση συγκεκριμένων παραλιών με τεκμήριο το εξαιρετικό φυσικό ή/και το υψηλού ενδιαφέροντος αρχαιολογικό περιβάλλον.

Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στη Μύκονο, έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία των εκμεταλλευτών, δίχως καμία συμπαράσταση από την πολιτεία. Περιορίζονται σε διαρκώς μικρότερο τμήμα της παραλίας, κάτι που πέρα των ηθικών ζητημάτων, προκαλεί επίσης ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα της χώρας και στον τουρισμό.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξουν αμέσως, πολύ πριν τον νέο κύκλο παραχωρήσεων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, νομοθετικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση: α) συγκρότησης αποτελεσματικού και έγκαιρου μηχανισμού ελέγχου, β) δημιουργίας πλαισίου γνωστοποίησης στο κοινό (μέσω διαδικτύου και φυσικών πινακίδων επί τόπου) των ορίων παραχωρούμενων εκτάσεων με σκαρίφημα καθώς και των δικαιωμάτων των χρηστών, γ) θέσπισης ανώτατου ποσοστού επί της παραλίας που δύναται να παραχωρηθεί συνολικά προς εκμετάλλευση (πχ. 20% της έκτασης, που προφανώς δεν θα ταυτίζεται με το «καλύτερο» τμήμα της) και δ) απόλυτης προστασίας, χωρίς παραχωρήσεις, για παραλίες με ιδιαίτερα φυσικά και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά. Τα παραπάνω είναι προφανές ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλη την Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προβεί για να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά τις παραχωρούμενες προς εκμετάλλευση παραλίες στη Μύκονο και την υπόλοιπη Ελλάδα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ξυδάκης Νικόλαος

4 Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published.