image Η τυφλή πόλωση δεν βοηθά κανέναν, πλην των δημεγερτών και των αρνητών της δημοκρατίας -στα Νέα image Στην υπόθεση Novartis σημασία έχει τι γίνεται από δω και πέρα -στο Real FM

Η διαφάνεια στις δαπάνες του φαρμάκου έχει εμποδιστεί, παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις -Action 24

Στην εκπομπή X2 του Action 24 συνομίλησε με τον Γιάννη Πολίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Παρών στη συζήτηση και ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.

Νίκος Ξυδάκης: Από το 2013 οι αμερικανικές αρχές ερευνούν επισταμένως τη διεθνών διαστάσεων υπόθεση Novartis. Υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο πολυπλόκαμο, βαθύριζο και εκτενές το οποίο ξεκίνησε γιατί άγγιξε τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ερευνά συστηματικά το FBI. Το ερεύνησε και στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν ένα σκάνδαλο το οποίο ενώ υπήρχε και εδώ, μας ήρθε από έξω όπως και το Σκάνδαλο Siemens που ξεκίνησε από την Αμερική και ήρθε εδώ. Για το οποίο, αυτό που έχουμε διαπιστώσει μετά από τόσα χρόνια, είναι ότι ο μεν Χριστοφοράκος ως Γερμανός πολίτης προστατεύεται από τη γερμανική πολιτεία και δεν λογοδότησε ποτέ, και άλλοι διαφθορείς διέφυγαν στη Νότιο Αμερική και δεν λογοδότησαν, ούτε τιμωρήθηκαν, ούτε δικάστηκαν.

Να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Μιλάμε για σκάνδαλα, μιλάμε για έναν χώρο πολλών εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων. Διαπιστώνεται -και δεν το αμφισβητεί κανείς- ότι έχουμε μία εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως την εποχή των μνημονίων όπου αρχίζει η ταπείνωση της δαπάνης. Η Novartis έχει συγκεκριμένες πτυχές -στη βιομηχανία του φαρμάκου υπάρχουν και άλλες, γενικότερα. Δεν είναι μόνο το πώς διαμορφώνονται οι τιμές από τις κυβερνητικές αρχές και τις υπηρεσίες. Είναι ο τρόπος με τον οποίον διασπείρεται γκρίζο χρήμα μέσω των επιστημονικών σωματείων. Πρόκειται για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως. Μέσα σε όλα αυτά οι οργανωτές συνεδρίων, οι κατασκευαστές δημοσιότητας, αυτοί που κάνουνε διάχυση χρήματος.

Όλα αυτά  είναι γνωστά από ερευνητικά δημοσιογραφικά κομμάτια εδώ και μερικά χρόνια. Υπάρχει ένα μεγάλο κύκλωμα, έχουνε βρεθεί 3.500 επιστημονικές εταιρείες. Ψηφίστηκε νόμος το 2014 να δημοσιεύονται όλες αυτές οι δαπάνες και οι προωθητικές ενέργειες των φαρμακευτικών βιομηχανιών και τα κονδύλια που διαθέτουν για επιστημονική έρευνα. Έγινε όμως προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και τελικά ο αρμόδιος οργανισμός, ο ΕΟΦ, έχει δικαίωμα να δημοσιεύσει μόνο τις προωθητικές ενέργειες που αφορούν ένα κονδύλι κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων, δηλ. ένα ελάχιστο μέρος του συνόλου. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν επιτρέπει τη δημοσίευση των υπόλοιπων. Και αυτό ενώ στη Γερμανία και στην Αμερική υπάρχουν ιστότοποι όπου τα ίδια στοιχεία δημοσιεύονται.

Πρόκειται για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια. Η πολιτεία έχει καθήκον να καθορίζει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη διαφάνεια και τον έλεγχο ροής χρήματος σε κάθε στάδιο. Από κει και πέρα φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει πράγματα δεν έχει διαμορφωθεί τέτοιο πλαίσιο και νόμοι που ψηφίζουμε στη Βουλή δυστυχώς πολλές φορές μένουν στα χαρτιά. Δεν υπάρχει διαφάνεια, τη στιγμή που έχουμε εκτοξεύσει τις δαπάνες κάποια δισεκατομμύρια, ένα σεβαστό ποσοστό του ΑΕΠ και του χρέους. Είμαστε υποχρεωμένοι σαν πολιτεία να τα εξετάσουμε. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπηρεσιακούς θα πρέπει να αποδοθούν. Αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να αποδοθούν. Δεν πρέπει να μείνει η Δημοκρατία με το στίγμα ότι όλοι ίδιοι είναι, όλοι τα τρώνε, όλο το πολιτικό σύστημα, όλος ο κοινοβουλευτισμός είναι μέσα στη διαφθορά.

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες: Η Βουλή  ακολουθεί μία διεθνή πρακτική. Έχετε ακούσει ποτέ δικαστήριο να έχει καταδικάσει με βάση μια μοναδική μαρτυρική κατάθεση; Θα συνυπολογίσει όλο τον όγκο του υλικού. Το ίδιο και ο εισαγγελέας για να ασκήσει δίωξη και να διατυπώσει κατηγορία και πολύ περισσότερο το δικαστήριο αργότερα για να βγάλει ετυμηγορία.

Γιατί λοιπόν έχει συγκεντρωθεί η μήνις εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων; Σε άλλες υποθέσεις, στη δίκη της Χρυσής Αυγής για παράδειγμα, ήταν πολύτιμες οι μαρτυρίες τους και συνυπολογίζονται. Υπάρχουν υποθέσεις στις οποίες ο μάρτυρας ζητά να προστατευτεί και κάποιος εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ότι θα πρέπει να του παρασχεθεί η συγκεκριμένη προστασία.

Μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση είναι όλοι αθώοι. Και οι μάρτυρες όμως είναι αθώοι όπως και οι εισαγγελικοί λειτουργοί. Δεν έχουμε τεκμήριο ενοχής για τον εισαγγελέα, ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση έστησε μια σκευωρία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter