image Η διαφάνεια στις δαπάνες του φαρμάκου έχει εμποδιστεί, παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις -Action 24 Ποιοι κήρυξαν εμφύλιο χτες στη Βουλή, αρνούμενοι την πολιτική τους; -στην Ολομέλεια

Στην υπόθεση Novartis σημασία έχει τι γίνεται από δω και πέρα -στο Real FM

Στον «Real Fm» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Μάνο Νιφλή μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ποια είναι τα συμπεράσματα από την χθεσινή διαδικασία;

Λίγο πολύ τα αναμενόμενα. Φάνηκε ότι όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, αποδέχονται τη διαδικασία σύστασης Επιτροπής. Το από εδώ και πέρα έχει σημασία. Το πόρισμα της προανακριτικής θα ακολουθήσει κατά την προσωπική μου γνώμη μου σε αδρές γραμμές την πορεία της προανακριτικής για την περίπτωση Γιάννου Παπαντωνίου, όπου είχε διαπιστωθεί ότι είχε εκπνεύσει η προθεσμία για τα αδικήματα της απιστίας και για τα υπόλοιπα αδικήματα αρμόδια ήταν η Δικαιοσύνη.

Τότε γιατί έγινε όλο αυτό;

Γιατί μόνο αυτό μπορεί να γίνει από τη στιγμή που ο εισαγγελέας στέλνει το φάκελο στη Βουλή. Η Βουλή πρέπει να αντιδράσει ακριβώς μέσα στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ο κανονισμός της Βουλής υπαγορεύουν ακριβώς αυτές τις κινήσεις.

Αφού το τυπικό τότε ήταν το ζητούμενο γιατί δεν στήθηκε μία κάλπη επί αυτού;

Ακούστηκε αυτό και απαντήθηκε. Δεν υπάρχει ούτε συλλογική ευθύνη, ούτε ομαδική περίπτωση. Καλούνται οι άνθρωποι των οποίων το όνομα αναφέρεται να μιλήσουν. Απευθύνονται στο σώμα, λένε τη γνώμη τους. Χτες ζήτησαν να γίνει η προανακριτική επιτροπή για να αποδοθεί και να συνεχιστεί η διαδικασία. Η διαδικασία είναι εξατομικευμένη δεν τσουβαλιάζει όλους τους ανθρώπους, όλες τις περιπτώσεις.

Χθες διατυπώθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις επί της ουσίας της υπόθεσης. Για παράδειγμα οι πολιτικοί σας αντίπαλοι είπαν ότι όποιον νόμο έφεραν ακόμη και ως μνημονιακή επιταγή για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης εσείς δεν τον ψηφίσατε και τώρα μιλάτε όχι μόνο για πάρτι των φαρμάκων αλλά και για βαλίτσες.

Αυτά απαντήθηκαν επαρκώς.  Η Βουλή μόνο πολιτικά μπορεί να συζητήσει. Εκεί μετατίθεται το κέντρο βάρους. Δεν μπορεί να μπει σε ποινικές ευθύνες εκτός και αν συμβεί όπως στην εξεταστική για τον Τσοχατζόπουλο να ανακαλύψουν έναν λογαριασμό οποίος χρόνια πριν είχε περιγραφεί ως τηλέφωνο και τελικά ήταν λογαριασμός που οδήγησε σε ξέπλυμα χρήματος.

Μπορεί χτες στη Βουλή να ήταν πολιτική και όχι ποινική η διαδικασία αλλά ωστόσο έμεινε κάτι, μια ρετσινιά.

Δεν νομίζω. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες κατά το μέρος που αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εφόσον πέφτουν στο τραπέζι ονόματα το πιο ορθό είναι να δοθεί η ευκαιρία στον πολιτικό πρόσωπο που είχε ανάμειξη σε κυβερνητικό έργο σε μία περίοδο να μιλήσει. Χθες ήταν μία πρώτη τέτοια περίπτωση και θα πρέπει να συνηθίζουν και οι πολίτες που έχουνε ένα αίσθημα ελλείμματος δικαιοσύνης να ακούνε τους πολιτικούς και οι πολιτικοί από την πλευρά τους να συνηθίσουν ότι η πολιτική είναι μία διαρκής λογοδοσία. Λογοδοτείς διαρκώς, αιρετός είσαι.

Αρκεί να υπάρχει και συγκεκριμένη υπόθεση. Διότι το κεντρικό επιχείρημα που ακούσατε χτες από όλους τους εμπλεκόμενους είναι ότι μιλάμε για πολιτική σκευωρία, για επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων.

Δεν υπάρχει υπόθεση; Εγώ νομίζω ότι υπάρχει. Υπάρχει μία έκνομη πρακτική μεγάλης εταιρείας φαρμάκου η οποία έχει ήδη στοιχειοθετηθεί και έχουν αποδοθεί ευθύνες σε πολλές χώρες του κόσμου. Η έκνομη δράση της στοιχειοθετείται και στην Ελλάδα και στην οποία κάποιοι αναφέρονται και σε ορισμένη πολιτική κάλυψη. Αλλά ότι υπάρχει σκάνδαλο δεν το αρνείται κανείς. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι κάποιος πολιτικός τα πήρε. Κάποια πρόσωπα τα οποία μαρτύρησαν και έχουν δώσει ένα πρώτο μαρτυρικό υλικό στην υπόθεση ανέφεραν ονόματα και ακριβώς όπως λέει ο νόμος ο εισαγγελικός λειτουργός που κάνει την έρευνα το δίνει στη Βουλή, αμελλητί όπως λέγεται, γρήγορα δηλαδή, χωρίς το υλικό αυτό να είναι συγκροτημένο, χωρίς να έχει εμπλουτιστεί, χωρίς να έχουν διασταυρωθεί όλα. Έτσι πρέπει να κάνει. Είναι πολύ νωρίς. Θυμάστε την υπόθεση Siemens; Έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμα ερευνάται.

Δέχεστε κριτική ότι δεν πάτε να κάνετε κάθαρση στο χώρο των φαρμάκων και ότι όταν μάθατε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα του FBI  είπατε να μην εκτεθείτε και γι’ αυτό μπήκατε  στο παιχνίδι…

Δεν καταλαβαίνω. Το σκάνδαλο υπάρχει διαπιστωμένο στο πόρισμα του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας του κ. Σούρλα το 2013 και μάλιστα ο κ. Σούρλας προβαίνει και σε ποσοτική εκτίμηση της ζημιάς για το ελληνικό κράτος την οποία υπολογίζει γύρω στα 13 δις. Υπάρχει  υπάρχει λοιπόν ένα υλικό και επίσημο υπηρεσιακό και από δημοσιογραφικές έρευνες το οποίο στοιχειοθετεί ότι υπάρχει κάτι,  ότι κάτι συμβαίνει και είναι μεγάλο. Σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα -στο Βήμα νομίζω την τελευταία Κυριακή- περιγράφεται πώς το FBI ερευνά την υπόθεση από το 2013 στην Ελλάδα. Προσεγγίζει  ανθρώπους που γνωρίζουν για να φτάσει στη λήψη καταθέσεων υπό προστασία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για ποιο πράγμα συζητάμε λοιπόν. Ποιος στήνει τι;

Δεν μίλησα για στήσιμο. Η κριτική που δεχτήκατε είναι ότι δεν αποφασίσατε να κάνετε κάθαρση στο φάρμακο, ήταν οι εξελίξεις οι οποίες σας πίεσαν να προχωρήσετε σε αυτό.

Η έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και η έρευνα για το Ερρίκος Ντυνάν δεν ήρθε από το FBI. Είναι παγκοίνως γνωστό όμως ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένα κέντρο παράτυπης συμπεριφοράς ή ένα διαφθορείο κατά άλλη περιγραφή και ότι κάτι παλαβό και ασυνήθιστο έχει συμβεί και στο Ντυνάν. Έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή η οποία δουλεύει εδώ και μήνες. Άρα είναι διάχυτη η γνώση για πολλά φαινόμενα.

Ο κ. Σούρλας παρεμβαίνει εκ νέου και λέει ότι η κερδοσκοπία σε φάρμακα, η διαφθορά και η διαπλοκή καλπάζουν ακόμα και σήμερα.

Φυσικά. Ποιος είπε ότι κόβονται μαχαίρι οι συνήθειες πολλών δεκαετιών;

Σας ρώτησε χθες ο κ. Μητσοτάκης τον τελευταίο χρόνο ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μπει σε τάξη η πρακτική της κάθε Νovartis;

Απάντησε χθες αναλυτικά, πολύ αργά δυστυχώς, ο Ανδρέας Ξανθός. Τον διέκοπταν από κάτω όταν ανέλυε τους μηχανισμούς πώς στήνονται τα συνέδρια. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες -ήδη έχω δει κάποια ρεπορτάζ- θα ενδιαφερθούν και πολλοί δημοσιογράφοι να κάνουν συστηματικές έρευνες και να βγάλουν στοιχεία. Ο κ. Ξανθός μίλησε για 1.500 επιστημονικές εταιρείες. Οι εταιρείες κορμός είναι 45.  Δεν μπορούν να υπάρχουν 50 ή 100 καρδιολογικές εταιρείες, 200 για τη χοληστερίνη και 100 γυναικολογικές. Ήταν μηχανές κατασκευής συνεδρίων και παραγωγής μαύρου χρήματος. Είπε τώρα ο κ. Ξανθός ότι με τις 45 θα γίνουν πρωτόκολλα, θα εξετάζονται ποια συνέδρια  μπορούν να γίνουν και θα δημοσιεύονται όπως γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος είχε προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πριν από μερικούς μήνες εναντίον του νόμου 2014 που προέβλεπε να δημοσιεύονται οι δαπάνες, τα κονδύλια που χορηγούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τη συγκρότηση των λεγόμενων επιστημονικών συνεδρίων. Και η Αρχή δέχτηκε ότι θίγονται τα προσωπικά δεδομένα. Έκανε δεύτερη ενέργεια, αίτηση θεραπείας ο ΕΟΦ που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Έχουμε λοιπόν το φαινόμενο να διακινούνται εκατοντάδες εκατομμύρια έτσι και να είναι «προσωπικά δεδομένα». Εδώ υπάρχει ένα θέμα πολύ σοβαρό πολιτικό, ηθικό και νομικό. Αυτά ακούστηκαν χθες. Αυτές οι κινήσεις γίνονται. Γίνονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που δεν είναι αρκετή για να ελέγχει την κίνηση, υπάρχουν πια επιστημονικές επιτροπές που ελέγχουν τη θεραπευτική αξία του φαρμάκου μαζί με ανεξάρτητη επιτροπή που δεν ελέγχεται από τον Υπουργό για καθορισμό της τιμής.  Έχουν γίνει μεγάλα βήματα, πρέπει να γίνουν κι άλλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter