image Στην υπόθεση Novartis σημασία έχει τι γίνεται από δω και πέρα -στο Real FM image Στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επαναφέρουμε μια παράδοση δύο αιώνων

Ποιοι κήρυξαν εμφύλιο χτες στη Βουλή, αρνούμενοι την πολιτική τους; -στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Κύρωση της από 2 Φεβρουαρίου 2018 τροποποίησης κλπ.» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Η αίθουσα επανέρχεται σε κανονικότερους ρυθμούς μετά την μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο από χθες έως σήμερα υπάρχει ένα νήμα που συνέχει και τις σκέψεις και τους λόγους.

Στο βάθος διακρίνω το νήμα μιας φροντίδας, μιας επείγουσας σκέψης: να αποκαταστήσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας που έχει πληγωθεί βαρύτατα από την κρίση και να αποκαταστήσουμε μία θεσμική ομαλότητα, την πίστη των πολιτών στους θεσμούς, την πίστη στη δημοκρατία, την πίστη στην εθνική αντιπροσωπεία, όπως συνέρχεται με όποιους όρους συνέρχεται.

Και μία πικρή επίγνωση, ότι το παλαιό μοντέλο παραγωγικής δομής στη χώρα -δεν θα έλεγα τη βαριά λέξη έχει καταρρεύσει, αλλά- χρεοκόπησε και τα επίχειρα της χρεοκοπίας,  πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ως προς τούτο, θα τα πληρώνουν και οι επόμενες γενεές, τουλάχιστον στο φαντασιακό τους και στην αυτοεικόνα που έχει αυτή η κοινωνία. Και εδώ είναι το μεγάλο μας χρέος. Πώς θα επαναφέρουμε την αυτοπεποίθηση, μία διορθωμένη ρεαλιστική αυτοεικόνα και μία αυτογνωσία.

Και μιας και μιλάμε διαρκώς για την αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων της χώρας, στο πώς βάζουμε τα λιμάνια μας, τις μεγάλες υποδομές, τα μεγάλα εθνικά assets, σε μία τροχιά αξιοποίησης είτε θα λέγεται ιδιωτικοποίηση είτε παραχώρηση, για να καταλάβουμε τι μας συνέβη από το 2010 μέχρι σήμερα, πρέπει να καταλάβουμε ότι διάφορες δοκιμασμένες μέθοδοι και συνταγές του παρελθόντος οδήγησαν εν πολλοίς στο ναυάγιο του 2010. Τέτοιες ήταν η ραγδαία αποβιομηχάνιση μετά τη δεκαετία του ‘70, οι κακές εφαρμογές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων, η άφρων πιστωτική υπερεπέκταση από τη δεκαετία του ‘90 και η τυφλή πίστη στις υπερπιστώσεις αλλά και η φούσκα του Real Estate η οποία θέριεψε μαζί με την πιστωτική επέκταση τις περασμένες μιάμιση- δύο δεκαετίες. Και επιπλέον η ακόμη και σήμερα έλλειψη μακρόπνοη στρατηγικής για ένα μεγάλο πόρο που είναι ο τουρισμός ο οποίος στηρίζεται ακόμη στην ποσοτική επέκταση και όχι στις ποιοτικές, στις ποικίλες ποιοτικές μεταλλαγές. Αυτές οι νοοτροπίες παραμένουν, είναι εγκιβωτισμένες μέσα στο DNA του πολιτικού συστήματος, της πολιτικής διαχείρισης και των ανθρώπων που είναι ή παριστάνουν τις οικονομικές ελίτ.

Και μέσα σε αυτό να δούμε το μεγάλο νέο τοπίο, ότι από τις αρχές της δεκαετίας περασμένης δεκαετίας του 2000 η χώρα μας είναι ενταγμένη οικειοθελώς σε έναν μεγάλο νομισματικό σχηματισμό, έχει ελαττωμένη επιρροή αποφάσεων στη νομισματική της πολιτική, έχει ελαττωμένη αυτονομία στην χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτές είναι στρατηγικές επιλογές. Ανήκουμε σε μία στρατηγική συμμαχία. Και ταυτόχρονα αυτά τα 20 χρόνια στα οποία εμείς υπεραναπτυχθήκαμε και μετά καταρρεύσαμε έχουμε άλλες μεγάλες αλλαγές. Η χώρα μας τελεί σε δημογραφικό μαρασμό. Δεν κουβεντιάζεται καν. Μόνο σε μία μικρή Επιτροπή του Κοινοβουλίου. Θα έπρεπε να είναι κεντρικό ζήτημα στις προγραμματικές διακηρύξεις όλων των κομμάτων που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν. Αλλάζει όλος ο κόσμος της εργασίας. Η ρομποτική καταργεί ραγδαία θέσεις εργασίας. Θα έπρεπε να συζητάμε. Να σκεφτόμαστε ποιες νέες εργασίες θα βρούμε στους πολίτες μας. Αλλάζουν οι απαιτούμενες δεξιότητες και εμείς έχουμε ακόμα να βολέψουμε το ένα εκατομμύριο ανέργους που προκάλεσε η κρίση. Αλλάζουν οι ευαισθησίες των πληθυσμών. Η κρίση έχει μετασχηματίσει μεγάλες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού. Τους κατέστρεψε οικονομικά και τους αλλάζει τη συνείδησή, τους αλλάζει τη θέση τους μέσα στο κοινωνικό ιστό.

Και έχουμε και τις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις με αφορμή την τεκτονική κατάρρευση της Μέσης Ανατολής και όλου του μεταπολεμικού σχεδιασμού. Τους σκεδασμούς και τα απότοκα της κρίσης αυτής τα έχει νιώσει στο πετσί της η Ελλάδα. Πρώτον με τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και δεύτερον με την πρωτοφανή επιθετικότητα της Τουρκίας. Αλλά και μέσα σε αυτή τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη υπάρχουν κίνδυνοι και  υπάρχουν και ευκαιρίες. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει έναν νέο δρόμο εγγυητή και πυλώνα στους δρόμους της ενέργειας, στους εμπορικούς δρόμους . Μπορεί να αναδειχθεί ένας πυλώνας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ηγεσίες που κηρύσσουν εμφύλιο

Ωστόσο αυτά είναι τα καθήκοντα των ηγεσιών: να αναγνώσουν τη νέα γεωπολιτική συγκυρία και τα ιστορικά δεδομένα τα εξωγενή, αυτά που μας έρχονται και δεν μπορούμε να το αποκρούσουμε, αλλά μπορούμε να τα προσλάβουμε και να προσαρμοστούμε. Καθήκον είναι και η βαθιά ακρόαση, η ενσυναίσθηση της μετασχηματιζόμενης ελληνικής κοινωνίας, των νέων ανθρώπων, της μεσαίας τάξης που επλήγη, της εργατικής τάξης η οποία στενάζει. Αυτά είναι τα καθήκοντά μας. Τα περασμένα 1- 2 χρόνια μίλησα δύο φορές για την ανάγκη μιας μακράς δέσμευσης και συνεννόησης στα μείζονα ακόμη και υπό τη μορφή ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Πώς μπορεί να συγκληθεί αυτό;

Χθες σοκαρισμένος άκουσα τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να αρνείται την πολιτική της κυβέρνησής του στο Μακεδονικό. Ήταν συγκλονιστικό. Ρωτώ: Η κυβέρνησή του είχε εθνική θέση τη σύνθετη ονομασία erga omnes, αυτό δηλαδή που ισχύει από τη δεκαετία του 2000; Την ανέπτυξε ο Υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εταίρος κ. Βενιζέλος μέσα σε αυτή την αίθουσα απαντώντας στο σώμα; Την ανάπτυξε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ; Και ήρθε χθες ο πρώην πρωθυπουργός και κήρυξε έναν εμφύλιο αρνούμενος οτιδήποτε συνέβη επί της πρωθυπουργίας του, αρνούμενος την εθνική του πολιτική, αν βέβαια την είχε. Ποια ήταν η εθνική του πολιτική; Αυτή που κήρυξε στα σκαλάκια της πλατείας Συντάγματος στο συλλαλητήριο ή αυτή την οποία εξέφραζε ως πρωθυπουργός;

Σοκαρισμένος τον άκουσα.

Και σοκαρισμένος άκουσα να μιλάει με περιφρόνηση για «λαθρομετανάστες». Σοκαρισμένος άκουσα να εκφέρει μέσα στην εθνική αντιπροσωπεία το επιχείρημα των κλειστών και ανοικτών συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 σε όλα τα διεθνή φόρα, μέσα στα συμβούλια υπουργών, μέσα στις συνόδους κορυφής αντέκρουε το επιχείρημα όλων των ακροδεξιών του Βίζενγκραντ και ιδιαίτερα του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν ο οποίος εγκαλούσε την Ελλάδα γιατί δεν βουλιάζει τις βάρκες, γιατί δεν πνίγει για ανθρώπους, γιατί δεν παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, γιατί δεν παραβιάζει τις ευρωπαϊκές ιδρυτικές συνθήκες. Ένας Έλληνας ηγέτης υιοθετεί το επιχείρημα του Όρμπαν εναντίον της Ελλάδος; Εναντίον του ΟΗΕ; Εναντίον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Είμαι κατάπληκτος. Αυτή τη μίνιμουμ ομοψυχία θα επιδείξουμε στο θέμα του Μακεδονικού, αυτή την μίνιμουμ ομοψυχία που είναι επείγουσα και θα έπρεπε να είναι μάξιμουμ ομοψυχία, θα επιδείξουμε απέναντι στην ξέφρενη επιθετικότητα του Ερντογάν; Ήταν σοκαριστικά αυτά που ακούστηκαν εχθές.

Και σοκαριστικά επίσης είναι σε μία δεύτερη ίσως αφελή αλλά κατ εμέ κατεπείγουσα πρόταση. Η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να είναι άθροισμα αποσπασματικών σχεδιασμών διαδοχικών κυβερνήσεων. Η χώρα αποσυναρμολογείται επί οκτώ έτη τουλάχιστον. Για να ανασυναρμολογηθεί σε μία νέα βελτιωμένη εκδοχή που θα εμπνέει αισιοδοξία στις νεότερες γενιές χρειάζεται άλλα 10 χρόνια τουλάχιστον. Μπορεί και 20. Δεν χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο; Το 1960 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε τον Ανδρέα Παπανδρέου από τις Ηνωμένες Πολιτείες να έρθει επικεφαλής του ΚΕΠΕ και να κάνουν σχεδιασμό. Ο μέγας οικονομέτρης του Μπέρκλεϊ να έρθει στην Ελλάδα να δουλέψει. Εδώ ποιες είναι οι πνευματικές, πολιτικές και ηθικές δυνάμεις των αιρετών όπου ένας καθυβρίζει τον άλλον και πρώην ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες όπως ο Αντιπρόεδρος κ. Βενιζέλος και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς επισείουν δικαστήρια για εσχάτη προδοσία; Ουδείς δικάστηκε χθες, ουδείς εγκαλείται για καμία ενοχή. Αναφέρθηκαν τα ονόματα, ήρθαν εδώ, να προχωρήσουμε, να εξετάσουμε. Αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν για να προστατεύσουμε αυτό το σπίτι της Δημοκρατίας το οποίο με βαθιά καχυποψία το αντιμετωπίζουν εκατομμύρια συμπολίτες μας. Αυτή είναι η δουλειά μας.

Όταν λοιπόν συζητούμε για παραγωγική ανασυγκρότηση, συζητούμε για κοινή αντιμετώπιση εξωτερικών κινδύνων, για κοινή πορεία προς το μέλλον θα πρέπει να τα αναζητήσουμε αυτά και να τα δούμε μέσα μας. Οι κυβερνήσεις των 40 και πλέον ετών της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας μπορούν να πιστωθούν με πολλά βήματα προοδευτικά για τη δημοκρατία. Θα πρέπει όμως να κάνουν όλοι, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας κυβέρνησης που έχει το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για το ιστορικό ατύχημα του 2010 την αυτοκριτική τους και να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτό.

Νοοτροπίες ιδιοκτητών κράτους και νταβατζήδων της εξουσίας δεν χωρά η Ελληνική Δημοκρατία πλέον. Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της Δημοκρατίας, κανένας δεν είναι βαρώνος, κανείς δεν είναι φύλαρχος, κανείς δεν γεννιέται με το ασημένιο κουτάλι της Δημοκρατίας στο στόμα του. Θα πρέπει να αντλήσει νομιμοποίηση από το τον λαό, να λογοδοτεί διαρκώς στον λαό και να είναι έτοιμος να κάνει αυτοκριτική, να κριθεί και να τιμωρηθεί αν έχει παραβεί τον όρκο της δημοκρατίας. Αυτό είναι το χθεσινό συμπέρασμα και αυτό είναι το συμπέρασμα της οκτάχρονης ιστορικής περιπέτειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter