Ποιοι κήρυξαν εμφύλιο χτες στη Βουλή, αρνούμενοι την πολιτική τους; -στην Ολομέλεια image Να πέσουν οι τόνοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας -στην Ολομέλεια

Στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επαναφέρουμε μια παράδοση δύο αιώνων

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου περί ίδρυσης πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης:

Έκανε μία παρέμβαση ο κύριος Λοβέρδος για νομοθετική ρύθμιση που τον αφορά. Πράγματι έχει κατατεθεί βουλευτική τροπολογία με την οποία επιχειρείται με κάθε ειλικρίνεια και σοβαρότητα η αποκατάσταση της παραδόσεως. Αφορά το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου, το οποίο λειτουργεί ως πανελλήνιο ίδρυμα από το 1824 και με τη διαθήκη των κτητόρων από το 1825, προ ιδρύσεως δηλαδή του ελληνικού κράτους, καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας, ο τρόπος διοικήσεως και οι σκοποί του.

Είναι ένα από τα αρχαιότερα ιδρύματα στο ελληνικό κράτος και λειτούργησε αδιατάρακτα  επί δύο αιώνες σύμφωνα με τη βούληση των κτητόρων. Ιδού η διαθήκη των κτητόρων, ένα από τα παλιότερα έγγραφα του κράτους, την καταθέτω στα πρακτικά.

Αυτή η παράδοση είναι παράδοση αρμονικής συμβίωσης κλήρου και λαού κατά την αρχαία τάξη και τους ιερούς κανόνες της εκκλησίας. Οι κοινότητες, οι πόλεις, οι δήμοι και τα νεωτερικά κράτη βρήκαν τρόπους να ζουν με τις εκκλησίες και να συνδιοικούν όπου έπρεπε να συνδιοικούν, με την ψήφο του κλήρου και του λαού.

Κανένας νομοθέτης, κανένας βασιλεύς…

Αυτή η παράδοση κράτησε μέχρι το 1969. Τότε η δικτατορία αλλοίωσε τον δημόσιο χαρακτήρα αυτού του Ιδρύματος και το χαρακτήρισε εκκλησιαστικό. Προσέξτε: κανένας νομοθέτης, κανένας βασιλεύς, κανένα κοινοβούλιο, ούτε προ της κηρύξεως του αυτοκέφαλου της Ελληνικής εκκλησίας το 1833, ούτε το 1850 με την έκδοση του Συνοδικού Τόμου, ούτε το 1851 με τα βασιλικά διατάγματα που ρύθμιζαν τα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε με τα βασιλικά διατάγματα του 1887, ούτε όλη η νομολογία του 1925, του 1929, τα μεταξικά του 1938, ούτε καν του 1940, μετέβαλαν τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία αυτού του Ιδρύματος.

Κανένας νομοθέτης, κανένα κοινοβούλιο — έως το 1969, οπότε η δικτατορία με ένα δικό της διάταγμα το μετέβαλε σε εκκλησιαστικό. Και ήρθε η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οπότε το 1976 με νόμο της τότε κυβερνήσεως Καραμανλή, ρυθμίστηκαν όλα αυτά τα θέματα. Το Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου αποκαταστήθηκε ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του Κράτους διοικούμενο από κληρικούς και λαϊκούς. Δόθηκε δηλαδή συνέχεια στην παράδοση. Και το ίδιο ίσχυσε το 1977 με το μεγάλο νόμο, τον 590, οπότε συντάχθηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε πλήρη συμφωνία τότε των πολιτικών δυνάμεων και της Ιεράς Συνόδου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του μακαριστού Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου τότε.

Δεν αλλάζουμε εμείς το Χάρτη – το αντίθετο

Αυτός ο καταστατικός χάρτης διέπει τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους και έχει ένα άρθρο, το 66, το οποίο εξαιρεί από τα εκκλησιαστικά ιδρύματα ειδικώς αυτό το Πανελλήνιο Ίδρυμα. Γιατί αυτή είναι η παράδοση. Η εκκλησία σέβεται την παράδοση και το κράτος σέβεται την παράδοση.

Και ερχόμαστε στο 2014 οπότε με μία νομοθετική ρύθμιση αλλάζει αυτή η παράδοση. Ανοίγει ο δρόμος να γίνει εκκλησιαστικό ίδρυμα και για αυτό το λόγο αλλάζει και το σχετικό άρθρο του Καταστατικού Χάρτη.

Διάβασα με τον προσήκοντα σεβασμό και την προσοχή που απαιτείται, την επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος. Λέει ότι αλλάζουμε το καταστατικό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μα δεν το αλλάζουμε, το επαναφέρουμε εκεί που ήταν. Στα συμφωνηθέντα. Σε αυτά που λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Επιπλέον, και για τη συνταγματικότητα αυτών των πράξεων έχει γνωμοδοτήσει επανειλημμένως και για τον νόμο του 1976 δύο φορές και η Ολομέλεια και το Γ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και προσφάτως ακόμη, το 2015, το ΣτΕ σε μία προσφυγή σχετικά με την ακύρωση διοίκησης. Την διοίκηση μεν την ακύρωσε, την ουσία όμως της φυσιογνωμίας του Ιδρύματος την επικύρωσε. Ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους όπως περιγράφεται στους νόμους του 1976 και του 1977.

«Βασιλεύς ειμί και ιερεύς»;

Να μπούμε λίγο στην ουσία. Χθες ήταν της Ορθοδοξίας. Θυμηθήκαμε τον Λέοντα Γ’ τον Ίσαυρο, τον μεγάλο εικονομάχο αυτοκράτορα. Αυτός λοιπόν, τον 8ο αιώνα, κυνηγώντας την υπερεξουσία που είχαν μαζέψει τα μοναστήρια δια των εικόνων, έλεγε: «Βασιλεύς ειμί και ιερεύς». Όλα ήθελε να είναι. Και βασιλιάς και αρχηγός της εκκλησίας.

Στην παρούσα φάση τη νεωτερική και τη δημοκρατική και την κοινοβουλευτική, θέλοντας να ζούμε δημιουργικά εν αρμονία, εν καταλλαγή και εν περιχωρήσει, πιστεύω άλλος είναι ο βασιλεύς και άλλος ο ιερεύς. Τιμούμε το ράσο, τιμά και αυτό τον εαυτό του, να τιμά και την κοσμική δημοκρατική εξουσία. Και στην περίπτωση του Πανελληνίου Ιδρύματος Τήνου η επαναφορά στην παράδοση των κτητόρων και των προπατόρων, η επί δύο αιώνες λειτουργούσα, δείχνει με τον πιο θαυμαστό τρόπο πώς μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συλλειτουργούμε δημιουργικά.

Δεν μπορεί διαρκώς να αλλάζουν τα πράγματα χωρίς να γίνεται μία συζήτηση χωρίς να υποστηρίζουμε πού θέλουμε να πάμε. Εγώ θα υποστήριζα επίσης ότι αυτή η δημιουργική συμβίωση κλήρου και λαού επί δύο αιώνες στην Τήνο προδιαγράφει και το μέλλον των σχέσεων εκκλησίας και κράτους. Ο καθένας δεσπότης, ηγεμών στο χώρο του, και μαζί συμβιώνουμε, συνδημιουργούμε και προχωράμε. Δεν χρειάζεται ο ένας να επιβάλλει στον άλλον τι θα κάνει.

Μια χαμένη παράδοση της Εκκλησίας της Ελλάδας

Και υπό μία άλλη άποψη, αυτή η επαναφορά στη δημοκρατική παράδοση συνύπαρξης κλήρου και λαού μας επαναφέρει σε μία χαμένη παράδοση της εκκλησίας της Ελλάδος, στη συνοδικότητα. Έως το 1940 οι πρεσβύτεροι ιερείς εξελέγοντο με την ψήφο του λαού και του κλήρου. Πριν από δύο γενιές μόλις, πριν από μιάμιση γενιά! Οι πατεράδες μας το έχουν προλάβει και οι παππούδες των νεώτερων εξ ημών.

Χάθηκε όμως αυτή η παράδοση. Τα εκκλησιαστικά συμβούλια στις ενορίες διορίζονται από το μητροπολιτικό συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του διορίζεται από το δεσπότη. Δεν υπάρχει πουθενά αυτή η δημιουργική μίξη κλήρου και λαού. Υπήρχε όμως επί δύο αιώνες και θα υπάρξει ξανά στο πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Αυτό επαναφέρουμε: την αρμονική συνύπαρξη και το σεβασμό στην παράδοση.

Τέλος, είπε ο κύριος Λοβέρδος ότι πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της Ιεράς Συνόδου. Δεν υπήρξε καμία μεγάλη πολιτική συζήτηση το 2014 όταν άλλαξε «εστιακά» ένα άρθρο του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επαναφέρουμε λοιπόν τον Καταστατικό Χάρτη της Ελλάδος εκεί που ήταν κατά τη μεγάλη συζήτηση του 1976-1977. Αν γίνουν άλλες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σοβαρές συζητήσεις. Και ακόμη και στην εκλογή του επισκόπου απαιτείται, προεξάρχει μάλλον, η γνώμη του κλήρου, το consilium, αλλά απαιτείται και η συμφωνία του λαού, το consensus.

Eδώ παραβιάστηκε το consensus  του λαού. Έγιναν άσχημα γεγονότα στην νήσο της Τήνου. Διερράγη και ο ψυχικός, ο κοινωνικός και ο πνευματικός δεσμός του λαού με τον κλήρο. Αυτό θέλουμε να επαναφέρουμε. Καλώ τους συναδέλφους στην αίθουσα που είναι νουνεχείς, που είναι σώφρονες, που δεν επηρεάζονται από εξωθεσμικά κέντρα, που αγαπούν την εκκλησία αλλά πάνω από όλα τιμούν την ψήφο και την εντολή που έχουμε εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, μέσα στην Ελληνική Δημοκρατία να κατανοήσουν γιατί πρέπει να σεβόμαστε την παράδοση, γιατί δεν πρέπει να ανοίγουμε παράθυρα και να κάνουμε εστιακές μεταβολές στα μείζονα νομικά κείμενα που διέπουν τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους.

Άλλωστε εκκλησία -το έχω ξαναπεί από αυτό το βήμα- δεν είναι η ιεραρχία. Όλα τα ιερά κείμενα και οι ιεροί κανόνες λένε ότι εκκλησία είναι πάντες οι βαπτισθέντες, πάντες οι εκκλησιαζόμενοι και πάντες οι κοινωνούντες. Σε αυτή την αίθουσα όλοι έχουμε μία από αυτές τις ιδιότητες. Έχουμε δικαίωμα λοιπόν να επαναφέρουμε την τάξη του Ιδρύματος εκεί που ήταν και τον καταστατικό χάρτη εκεί που διαμορφώθηκε με τις μεγάλες πολιτικές συναινέσεις και τις μεγάλες πολιτικές συμφωνίες της Μεταπολίτευσης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

==

Για το ίδιο θέμα ακολούθησε δευτερολογία του Ν. Ξυδάκη, ο οποίος επανέλαβε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία για το Ίδρυμα την επαναφορά του καθεστώτος στα προ 2014.

Διατυπώθηκαν κάποιες αντιρρήσεις για την τροπολογία περί του Ιδρύματος Τήνου από τους συναδέλφους της Αντιπολιτεύσεως, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από τον κυβερνητικό εταίρο, το βουλευτή κ. Κατσίκη.

Θα ήθελα να διευκρινίσω καταρχάς την ένσταση του κ. Γρηγοράκου που είπε ότι «φέραμε ένα χαρτί». Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείτε. Τα επιχειρήματα τα ακούσατε; Αυτό το «χαρτί» έχει μια αξία. Είναι το αρχαιότερο έγγραφο που αφορά το Πανελλήνιο Ίδρυμα Τήνου, του 1825. Είναι η διαθήκη των κτητόρων. Βρίσκεται στο αρχείο του Ιδρύματος. Πέραν αυτού, τα αναγνωστέα είναι τεκμήρια τα οποία προσκομίζονται για υποβοήθηση του πολιτικού επιχειρήματος.

Το πολιτικό επιχείρημα το οποίο ανέλυσα εκτενέστατα και μάλλον φιλειρηνικά, είναι το ακόλουθο: Υποστηρίζουμε ότι το 2014, πριν από περίπου τριάμισι χρόνια, μεταβλήθηκε «εστιακά» ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος για να αλλάξει χαρακτήρα αυτό το Ίδρυμα, το οποίο επί διακόσια χρόνια είχε έναν συγκεκριμένο εθνικό δημόσιο χαρακτήρα.

Ουδείς νομοθέτης, ούτε το Βασίλειον της Ελλάδος του 19ου αιώνος, του Όθωνα, ούτε τα βασίλεια της Ελλάδος αργότερα ούτε οι δημοκρατίες, ούτε η δικτατορία του Μεταξά, κανείς μεταπολεμικά δεν άλλαξε τον χαρακτήρα αυτού του Ιδρύματος. Μόνο η δικτατορία των συνταγματαρχών το 1969 μετέβαλε τον χαρακτήρα του Ιδρύματος. Το έκανε εκκλησιαστικό ίδρυμα.

Υπάρχουν διαφορές

Και υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και στο εκκλησιαστικό ίδρυμα. Το μεν νομικό πρόσωπο υπόκειται στις διατάξεις του δημοσίου λογιστικού και όλου του κράτους, το δε εκκλησιαστικό ίδρυμα κανονίζεται με κανονιστικές πράξεις που εκδίδει η Ιερά Σύνοδος. Είναι άλλο πράγμα. Το ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου ή της Παναγίας της Σουμελά είναι εκκλησιαστικά ιδρύματα. Είναι άλλο πράγμα. Αυτό κατά παράδοση, κατ’ έθος και κατά νόμο, με σωρεία νόμων. Ουδείς νόμος κανονιστικός του ελληνικού κράτους από ιδρύσεώς του δεν μετέβαλε το χαρακτήρα αυτού του ιδρύματος. Η χούντα το έκανε.

Η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία λοιπόν με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του Καραμανλή το 1976, με Υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Ράλλη, αποκατέστησαν αυτή την τάξη και επιπλέον, ως γενναιόδωρη Δημοκρατία και επειδή ήταν προϊόν ενός μεγάλου, ευρυτάτου διαλόγου τότε ο Καταστατικός Χάρτης, συνεφώνησε το κράτος στο να παραχωρηθεί και προεδρία στον επιχώριο μητροπολίτη, πέραν δηλ. της παραδόσεως. Η χούντα το κατήργησε και η Δημοκρατία το αποκατέστησε. Και νύκτωρ, μια τροπολογία το 2014 ήρθε και εστιακά άλλαξε τον Καταστατικό Χάρτη.

Όλοι σεβάστηκαν τον Καταστατικό Χάρτη και τη συμφωνία μεταξύ Κράτους-Εκκλησίας στη Μεταπολίτευση. Εστιακά άλλαξε ο χαρακτήρας ενός ιδρύματος. Το γιατί αναρωτηθείτε το εσείς. Πολιτικοί είστε, εμπειρία έχετε, γνωρίζετε πρόσωπα και καταστάσεις, όπως τα γνωρίζουμε όλοι μέσα στην Αίθουσα και πολύ περισσότεροι οι καταγόμενοι εκ των Κυκλάδων.

Εγώείμαι Κυκλαδίτης, έχω πάρει δύο υποτροφίες από το Πανελλήνιο ίδρυμα Τήνου. Τιμώ το Ίδρυμα, τιμώ τον λαό της Τήνου, τιμώ την Εκκλησία, αλλά πρέπει να τιμούμε και τις συμφωνίες, να τιμούμε τους νόμους, να τιμούμε τη συνταγματική τάξη. Αυτά τα έχετε υπ’ όψιν σας;

Το 1977 και το 1979 η Ολομέλεια και το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επικύρωσαν πλήρως τη νομοθεσία της Βουλής και τον νόμο του 1976 για τα ιδρύματα και του 1977 για τον Καταστατικό Χάρτη. Επιπλέον, τώρα, το 2015 που έγινε προσφυγή για ακύρωση της διοικήσεως, το ΣτΕ δεν δέχθηκε για τυπικούς και μόνο λόγους την ακύρωση της διοικήσεως. Επικύρωσε όμως μέσα στην απόφασή του το δημόσιο χαρακτήρα του Ιδρύματος. Επί δύο αιώνες δεν διαταράχθηκε ουδέποτε αυτός ο χαρακτήρας. Πώς αλλιώς να το πούμε;

Είμαστε με την πλευρά της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας;

Γιατί, λοιπόν, αυτή η άρνησις και εν πάση περιπτώσει, γιατί και αυτή η επιθετικότητα; Είμαστε όλοι εμείς με την πλευρά της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία αποκαθιστά όλη την ταλαιπωρία του Μεταπολέμου; Είμαστε υπέρ της δημιουργικής και ειρηνικής συλλειτουργίας λαού και κλήρου; Το Πανελλήνιο Ίδρυμα Τήνου είναι ένα παράδειγμα δημιουργικής συμβίωσης και συλλειτουργίας λαού και κλήρου. Αν έχουμε ένα παράδειγμα ζωντανό για τη μελλοντική σχέση Εκκλησίας-Κράτους, για τους διακριτούς ρόλους, για τον χωρισμό της περιουσίας, είναι αυτό το ίδρυμα.

Δεν καταλαβαίνω τον ριζοσπαστισμό και την καινοτομία ενίων αρχιερέων, ενώ εμείς οι πολιτικοί είμαστε πολύ πιο συντηρητικοί, πάμε κατά παράδοση. Δεν το καταλαβαίνω.

Ας κάνουμε τη δουλειά μας ως Βουλευτές της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό και τίποτα άλλο. Δεν αμφισβητούμε τα δικαιώματα της Εκκλησίας, όπως περιγράφονται σε όλη τη νομοθεσία του κράτους και στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας του 1977. Αυτό το συμβόλαιο ετηρήθη από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, ετηρήθη από τις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου με θύματα υπουργούς, ετηρήθη από όλες τις κυβερνήσεις κάποτε και με θύματα υπουργούς. Γιατί, λοιπόν, εστιακά έρχεται τώρα μέρος της Εκκλησίας -όχι όλη η Εκκλησία, αλλά μέρος της ιεραρχίας- να μεταβάλει αυτή τη συμφωνία του κράτους με την Εκκλησία, η οποία τηρείται επί σαράντα πέντε χρόνια, με θύματα μάλιστα πολιτικούς;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Η δευτερολογία του Νίκου Ξυδάκη, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter